Hyppää pääsisältöön

Tekniikan Akatemia: Millennium-teknologiapalkinto jaetaan Helsingissä 24.5.

Julkaistu
15.05.2016 klo 06:00
Tieteen ja yritysmaailman huippuosaajat kokoontuvat toukokuussa Helsingissä järjestettävään Millennium-teknologiapalkinnon jakotilaisuuteen. Palkinto vahvistaa Suomen mainetta innovaatioiden maana.

Suomi tunnetaan maana, jossa tutkimuksen ja tuotekehityksen osuus bruttokansantuotteesta on pitkään ollut maailman kärkeä, väestö koulutettua ja innovaatiotoiminta Euroopan huippua.

Suomi-kuvan asiantuntijan ja ulkoministeriön Suomi 100 -suurlähettilään Pekka Huhtaniemen mukaan Millennium-teknologiapalkinto on tärkeä osa Suomi-kuvaa.

- Yksittäisen palkinnon tekeminen tunnetuksi ulkomailla on suuri haaste mille tahansa maalle. Suomen Lontoon suurlähettiläänä näin läheltä, kuinka Millennium-teknologiapalkinnon tunnettuus Isossa-Britanniassa kasvoi äkisti vuonna 2014, Huhtaniemi kertoo.

Palkinto myönnettiin tuolloin ”big datan isälle” Stuart Parkinille. Hän oli jo viides pääpalkinnon tai ehdokkuuden saanut britti.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) myöntää Millennium-teknologiapalkinnon voittosumman miljoona euroa. Myös ministeriössä palkinnon hyödyt nähdään.

- Millennium-teknologiapalkinnon lähtökohtana on tieteen ja innovaatioiden laaja yhteiskunnallinen, jopa koko ihmiskuntaa koskettava vaikuttavuus. Tietä saadaan avattua myös erilaisille sovelluksille, sanoo alivaltiosihteeri Petri Peltonen TEM:istä.

Hän jatkaa, että tarkoituksena ei ole vain ajaa Suomen hyötymistä. Pyrkimyksenä on, että suomalaisesta käytännönläheisestä ajattelutavasta hyötyisi muukin maailma.

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan nyt seitsemättä kertaa 24. toukokuuta 2016 Helsingissä. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi. Ehdokkaita haetaan kaikkialta maailmasta, kaikilta teknologian alueilta (pois lukien sotateknologia).

Palkinnon myöntää Tekniikan Akatemia TAF. Säätiön taustavoimia ovat suomalainen tiedeyhteisö, valtionhallinto ja elinkeinoelämä. Palkintosumma on miljoona euroa.

Helsinki-Vantaa Suomi-kuvan edistäjänä

Helsinki-Vantaasta puolestaan on vuosien saatossa kehittynyt lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia voittanut lentokenttä, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä. Lentokenttä on niittänyt mainetta paitsi erinomaisella palvelutasollaan myös suomalaisella huippuluokan lumiosaamisellaan.

Lentoaseman palveluiden kehittämisen ja innovoinnin punainen lanka on suomalaisuus. Helsinki-Vantaalla pääsevät esille kotimainen ruoka ja lahjatavarat sekä suomalainen muotoilu, taide ja materiaalit. Suomi-brändi on vahvasti esillä lentokentällä, jonka kautta kulkee vuosittain reippaasti yli kahdeksan miljoonaa ulkomaista matkustajaa.

Vahvan strategiatyön tuloksena Helsinki-Vantaasta on kehkeytynyt merkittävä Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen keskus. Helsinki-Vantaan ylivoimainen sijainti idän ja lännen solmukohdassa takaa, että lyhyin ja nopein tie Euroopan ja Aasian kulkee juuri Helsingin kautta.

Päälentoaseman kehittymisestä hyötyvät kaikki suomalaiset. Tiheät ja säännölliset lentoyhteydet ympäri maailmaa ovat tärkeitä paitsi lomakohteitaan valitseville matkustajille myös suomalaiselle elinkeinoelämälle. Lentoaseman laajentamisella on piristävä vaikutus niin matkailualalle kuin koko maamme taloudelle ja työllisyydelle.

Helsinki-Vantaan lentoyhteyksiä voi hakea verkkosivultamme.

Lisätietoja Millenium-palkinnosta ja Suomi-innovaatioista

Matkustus