Hyppää pääsisältöön

Tunnetko Mörkö-Matin, marsalkan ratsun ja korkeakuormaimen?

Julkaistu
21.03.2016 klo 07:00
Helsinki-Vantaan erikoisautoilla on elintärkeitä tehtäviä.

Lentokentän kiireinen toiminta vaatii monenmoisia palveluita, joista useiden on liikuttava paikalle juuri oikea-aikaisesti, tarpeen tullen. Nämä kulkupelit pitävät kentän arjen rullaamassa:

1. Mörkö-Matti eli lumilinko

Helsinki-Vantaan lumihuolto on kansainvälisesti kirkkainta kärkeä. Kiitoradat ja ajotiet pidetään puhtaina pahimmillakin pakkasilla ja pyryillä, mikä vaatii vankkaa kalustoa.

Kentän järein muskeli on Mörkö-Matiksi nimetty lumilinko, joka viskoo aura-auton jäljiltä muodostuvat reunavallit reilusti päälle tuhannen hevosvoiman teholla. Parhaimmillaan lumi lentää yli 25 metrin päähän.

Matin tehtävä on pitää huolta siitä, että liikennöintialueelle ei muodostu liian korkeita kinoksia ja että lumimäärä pysyy lentoturvallisuuden kannalta sopivalla tasolla.

2. Marsalkan auto

Asematason liikenteen ylipäällikkönä pyyhältää lentokentän marsalkka, jonka uljaana ratsuna toimii keltainen, musta-valkoruuduin merkitty henkilöauto.

Marsalkka luotsaa lentokoneiden paikoitusta asematasolla: ajaa koneiden edellä seisontapaikoille ja ohjaa ne oikeaan asemaan seuraavaa lähtöä varten. Erityisesti piloteille, joille Helsinki-Vantaa on uudempi tuttavuus, marsalkan apu on korvaamatonta.

Yhteensä marsalkka-autoja on Helsinki-Vantaalla kuusi, ja niitä ajavat erityisen koulutuksen saaneet asematasovalvojat.

3. Jäänpoistoauto

Kylmillä säillä lentokoneiden kenttärutiineihin kuuluu erityislaatuinen suihku. Alukset käyvät läpi jäänpoistokäsittelyn, jossa niiden pinnalta liuotetaan kertynyt lumi, jää ja huurre.

Jäänpesuauton kärsä, joka nousee noin 18 metrin korkeuteen, suihkuttaa koneen pinnalle kuumaa vettä ja propyleeniglykoli-nimistä kemikaalia.

Ison aluksen jäänestopesu voi viedä yli vartin, mutta on elintärkeää, sillä se pitää lentoturvallisuuden kannalta kriittiset pinnat, esimerkiksi aluksen siivet ja pyrstön, puhtaana jäästä ja kuurasta. Irtoava jää voisi aiheuttaa merkittävää haittaa, jos se osuisi koneen moottoriin.

Jäänpoistolaitteisto on yleensä lentoyhtiöiden alihankkijoiden ja maapalvelujen toimittajien omaisuutta.

4. Korkeakuormain eli catering-auto

Lentokoneen kompaktit ruoka- ja juomatarjoilut pakataan matkaan catering-auton eli korkeakuormaimen avulla.
Tämä kulkupeli tuo matkaeväät suoraan koneen ovelle – korkeintaan noin kuuden metrin korkeuteen – hydraulisen nostimen avulla.

Helsinki-Vantaan korkeakuormaajat ovat maailmassa ainutlaatuisia sikäli, että samalla kyydillä nousevat sekä kuljetuskori että auton ohjaamo, jolloin kuljettaja voi kuormata kiipeilemättä koneen ulkopuolella.

Catering-auton lastissa kulkevat enimmillään neljän koneen ruoka- ja juomatuotteet tarjoilukärryineen sekä lehdet, maahantulokaavakkeet ja matkustajien ennakkotilaukset.

 

Ihmisiä & Ilmailua