Ohita navigaatio

Turisti- vai bisnesluokka? Näin matkustusluokat eroavat toisistaan

Artikkeli julkaistu
28.12.2016 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Odotusalue portin luona.
Matkustus
Matkustusmukavuus kasvaa lipun hinnan noustessa. Käymme läpi yleisimmät erot matkustusluokkien välillä.

Suurimalle osalle meistä lentäminen on käytännöllinen tapa siirtyä paikasta toiseen, jopa rutiinia. Lentokoneella pääsemme töihin, lomakohteeseen tai tapaamaan ympäri maapallon ripoteltuja ystäviä ja perheenjäseniä. Paikasta A paikkaan B siirtymiseen riittää turistiluokka hyvin. Mutta mitä kaikkea kalliimmalla bisnesluokan lipulla oikein saa?

Jokainen lentoyhtiö määrittelee matkustusluokkansa eri tavalla, joten luokkien nimet ja niihin kuuluvat edut vaihtelevat riippuen yhtiöstä ja lentomatkasta. Lipunostaja törmää sivustoja surffatessa ”economy” ja ”business class” –jaottelun lisäksi esimerkiksi ”economy plus”, ”premium economy” ja ”first class” -vaihtoehtoihin. Keskitymme tässä economy- ja business-luokkien tyypillisimpiin eroihin: tarkempia tietoja eri matkustusluokista kannattaakin hakea lentoyhtiöiden omilta nettisivuilta.

Turistiluokka

”Yksi asia, joka yhdistää lähes kaikkia lentoyhtiöitä on se, että istuinmukavuuden taso nousee luokittain,” kertoo Mona Sadrowski, Lufthansan Euroopan mediasuhteiden johtaja. Toisin sanoen, kun matkustat turistiluokassa, maksat vain peruspenkistä ja välttämättömästä jalkatilasta.

Moni varmasti muistaa, kuinka vielä kymmenisen vuotta sitten jopa kaksi tuntia kestävällä Euroopan lennolla tarjottiin lämmin ateria. Tänä päivänä mannertensisäisillä lennoilla ruoka- ja juomatarjoilu on usein hyvin kevyttä, ja useimmiten matkustajan kannattaa varautua ottamalla omat eväät mukaan.

Nykypäivänä turistiluokassa päästään nauttimaan lämpimästä ruuasta yleensä vain pidemmillä, mannertenvälisillä lennoilla. Näillä lennoilla turistiluokan standardivarusteisiin kuuluu myös viihdejärjestelmä eli henkilökohtainen näyttö ja laaja valikoima elokuvia, sarjoja, dokumentteja ja pelejä.

Bisnesluokka

Suurin osa lentoyhtiöistä tarjoaa bisnesluokassa matkustaville mahdollisuuden käyttää lentokentän viihtyisiä loungetiloja. Lisäksi lipun hintaan kuuluu usein bisnesmatkustajille varattu nopeampi lähtöselvitys, turvatarkastus ja koneeseen nousu. 

Bisnesluokassa matkustusmukavuus korostuu: penkit ovat useimmiten leveämpiä, ja selkänojat kallistuvat taaemmas. ”Kaukolennoilla selkänoja laskeutuu kokonaan vaakatasoon. Tämä on erityisen mukava ominaisuus yölennolla matkaaville,” kertoo Finnairin viestintäpäällikkö Simon Barrette.

Bisnesluokassa matkastasi tehdään kaiken puolin mahdollisimman viihtyisä. Kun olet istahtanut paikallesi, saat käteesi virvoittavan juoman ja puhdistavan kuuman pyyhkeen. Joissain tapauksissa saat valita ateriasi etukäteen monipuolisesta listasta. Ruuat saattavat jopa tulla sommelieerin viinisuositusten kera.

”Kaukolennoilla bisnesluokassa matkustavat pääsevät maistelemaan huippukokkien ruokia Signature Chef -listoilta, joiden kylkeen on valikoitu palkittuja laatuviinejä,” Barrette sanoo.

Testaa, millainen matkustaja olet? 

Vertaa, paljonko matkatavaraa saa kuljettaa eri matkustusluokissa