Ohita navigaatio

USA:n itärannikko – New Yorkin lisäksi paljon muuta

Artikkeli julkaistu
14.02.2016 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Matkustus
Yhdysvaltain itärannikko on monipuolinen matkakohde. Viikon reissulla ehtii tutustua vaikka villihevosiin.

New Yorkin juhlakausi alkaa marraskuun neljännestä torstaista, jolloin juhlitaan kiitospäivää. Macy’s-tavaratalon hulppea paraati kerää katsojia vuodesta toiseen.

Kiitospäivän jälkeinen Black Friday on vuoden houkuttelevin ostospäivä. Jotkut jonottavat kauppojen edustalla puoli yötä, vain päästäkseen ensimmäisinä käsiksi mahtaviin tarjouksiin.  

Amerikassa kannattaa shoppailla

Paikalliset merkkivaatteet ovat edullisia, ja outlet-mallien clearance-tangoista voi tehdä todellisia löytöjä. USA:sta saa tuoda verotta tavaraa 430 euron edestä.

Hintavertailuja hankaloittaa kauppojen hintojen loppusummaan lisättävä osavaltiokohtainen vero, sales tax. Ainoastaan bensiinin hinta ilmoitetaan kaikkialla veroineen.

Joulunodotus tiivistyy, kun Rockefeller Centerin 30-metrisen joulukuusen valot sytytetään 2. joulukuuta. Saman paikan luistinrata on klassikko, mutta kylmänkestävät kokeilevat Central Parkin luistinrataa, jonka taustalla kohoaa Manhattanin pilvenpiirtäjien siluetti.

Vaikka NYC sijaitsee noin Madridin korkeudella, siellä saattaa talvella olla todella kylmä!

Times Square Churchin 300-jäsenisen gospelkuoron esiintymiset jumalanpalvelusten yhteydessä keräävät yleisöä. Paljasjalkaiset varaavat paikkansa sunnuntaiaamun seremoniaan hyvissä ajoin, jättävät takkinsa penkille ja käyvät siinä välissä kahvilla.

Manhattanin kattojen yllä

Suositun Meatpacking Districtin yli kahden kilometrin pituinen Highline Park on katutason yläpuolelle, vanhoille junakiskoille rakennettu puisto. Sen erikoisuus on kiskojen varsille istutettu Manhattanin saaren alkuperäiskasvillisuus.

Vielä korkeammalle pääsee Rooftop Gardenissa (230 Fifth Avenue), joka on kaupungin suurin kattoterassi. Kylminä talvipäivinä osa terassista on lämmitetty, ja viikonloppubrunssi vetää väkeä.

Jos aikaa riittää, kannattaa ehdottomasti tutustua newyorkilaisten lomaparatiisiin Hamptonsiin Long Islandin saarella. Nimi viittaa yleisesti alueen pikkukaupunkeihin, joista löytyy äveriäiden ”nykkiläisten” toinen toistaan hienompia merenrantakartanoita, viinitiloja ja kaikenlaista hurmaavaa.

Aivan Long Islandin kärjessä sijaitseva Montauk on viehättävä surffikaupunki. Long Islandin majoitushintoja kannattaa vertailla, sillä ne kohoavat nopeasti rantaa kohti mentäessä. Hotellien hintavertailusivustot eivät muuten aina ole vertailukelpoisia: joissakin hinnoissa verot ovat mukana, joissakin eivät.

Ajan kanssa matkustaville suosittelemme ajomatkaa Atlantic Cityn kautta lauttayhteydellä Delawaren osavaltioon, ja sieltä edelleen luonnonkauniille Assateaguen saarelle.

Saari tunnetaan villihevosistaan, hiekkarannoistaan ja tietysti majakoistaan. Noin 60 kilometrin pituinen kapea saari on suurelta osin kansallispuistoaluetta.

Tippaamisen ABC

Juomarahat muodostavat ison osan esimerkiksi tarjoilijoiden palkoista, ja siksi laskuun lisätään 15–20 % ekstraa. Laukunkantajia, hotellisiivoojia ja taksikuskeja muistetaan myös. Baaritiskiltä juomia haettaessa jätetään baarimikolle ylimääräinen dollari.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että oikeastaan kaikkialla tipataan, paitsi pikaruokaloissa.

Hae lentoyhteyksiä ja aikatauluja New Yorkiin