Skip navigation

Vastakohtien Kiina viehättää

Artikkeli julkaistu
18.02.2016 klo 07:00
Valaistu Chenghuang paviljonki illalla.
Kun Peking on nähty, suosittelen Jangtsen jokiristeilyä tai Shanghain ympäristön tuntemattomampiin kaupunkeihin tutustumista. Näillä reissuilla Kiinan suuruus sekä historian ja kulttuurin rikkaus avautuvat entisestään. Myös luonnonmaisemat tekevät vaikutuksen matkalla Kiinan pisintä jokea pitkin.

Risteilyt alkavat Chongqingistä, joka on nopeasti kasvava 30 miljoonan asukkaan teollisuuskaupunki. Kaupungissa ja sen lähialueillakin riittää nähtävää, jos aikaa on.

Jokialukset ovat hyvätasoisia ja niillä on tyypillisesti täysihoito, ja ohjelmaakin. Kameroiden kannattaa olla iskuvalmiina, kun alus lipuu pystysuorien kallioseinien välistä ennen sen saapumista Kolmen solan padolle.

Yksi maailman suurimmista vesivoimaloista valmistui vuonna 2006, ja pato kätkee taakseen yli 600 kilometriä pitkän tekojärven. Hanke on herättänyt monenlaisia mielipiteitä, sillä järvi on tulviessaan hukuttanut alleen kokonaisia kyliä ja kaupunkeja, joiden asukkaat ovat joutuneet jättämään kotiseutunsa.

Välillä piipahdetaan tutustumassa rannikon kaupunkeihin. Yksi näistä on uudelleen rakennettu Fengdun ”haamukaupunki”.

Shanghai on Aasian Pariisi

Risteilyt päättyvät Yichangiin, josta matka Shanghaihin jatkuu lentämällä. Shanghaissa perinteinen kiinalainen elämänmeno ja liikenteessä puikkelehtivat rikshat sekoittuvat uusimpiin trendeihin ja huippumoderniin teknologiaan.

Pilvenpiirtäjät ovat sulassa sovussa siirtomaa-ajan arkkitehtuurin kanssa, ja muistomerkit muistuttavat menneistä dynastioista. Kaupunki on myös shoppailijan paratiisi.

Monet ostavat Kiinasta silkkisiä vaatteita tai kodintekstiilejä. Räätälipalvelut toimivat myös hyvin, ja esimerkiksi viikon matkalla ehtii hyvin teettämään itselleen puvun.

Kiinassa on neljä erilaista keittiötä. Shanghain itäinen keittiö tunnetaan merenantimistaan ja makeista vivahteistaan.

Sen sijaan läntinen eli sichuanilainen keittiö on kipakan tulinen. Kerran luulin ottavani varman päälle, kun pyysin miedosti maustettua sichuanilaista, mutta kyllä senkin tulisuus oli liikaa!

Seikkaile Kiinassa myös maaseudun kaupungeissa

Shanghaista käsin on helppo tutustua maaseudun tunnelmallisiin ”pikkukaupunkeihin”, mikä vie seikkailulle vuosisatojen taakse.

Kiinan teekaupunki Hangzhou on vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan paratiisi maan päällä. Tiesitkö, että paikallisen uskomuksen mukaan kiinalaisen maanviljelyn ja yrttilääketieteen isä Shen Nong löysi teen ja sen terveysvaikutukset sattumalta?

Teepensaasta oli tippunut kuivuneita lehtiä keitinveteen, ja tuoksusta kiinnostunut Shen Nong maistoi juomaa. Hän ihastui juoman makuun ja havaitsi sillä olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Keisarien kanavan varren Suzhou tunnetaan silkistään ja upeista puutarhoistaan. Marco Polo vertasi sitä jo 1200-luvulla kotikaupunkiinsa Venetsiaan.

Kiinaan on nykyään helppo matkustaa, kun lentoyhteydet ovat niin toimivat. Tärkein mukaan otettava asia on avoin mieli. Kiinassa kaikki todella on toisin.

Hae lentoyhteyksiä Kiinaan

Matkustus