Ohita navigaatio

Finavia satsaa lumiosaamiseen: Helsinki-Vantaalle lisää monsteriauroja ja piikkihirviö

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
01.03.2017 klo 08:21
Arkistointipäiväys
Lumiaurakoneita lumisena päivänä.
Ihmisiä & Ilmailua
Finavian Helsinki-Vantaan lentoasemalla talviosaaminen on huipussaan. Jotta maailmankuulu snowhow luistaa jatkossakin, Finavia hankkii lentoasemalle lisää erikoiskalustoa lumen ja jään raivaukseen.

Finavialla on käynnissä Helsinki-Vantaalla laaja kehitysohjelma, joka tähtää vuoteen 2020. Tuolloin lentoaseman läpi kulkee 20 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Finavian laajentaessa lentoasemaa kasvavia matkustajamääriä varten myös lentoliikennealueiden ja asematason ala kasvaa.

– Lentoaseman laajentamisen vuoksi lumitöitä on aikaisempaa isommilla alueilla. Jotta lentoliikenne sujuu ja Finavian lumiosaaminen säilyy maailman parhaana, hankimme lisää erikoiskalustoa seuraavia talvia varten, kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta.

Lumenraivauksessa huomion keskipisteenä on yleensä auraletka, joka muodostuu suomalaislähtöisen Vammaksen PSB-5500-harjapuhallinajoneuvoista. 25-metrisen monsterin keulassa olevalla auralla enimmät lumet siirtyvät syrjään ja keskiosan harjakset siistivät asfaltin pinnasta viimeisetkin lumenrippeet. Auran peräosan puhallin antaa vielä lumelle lisävauhtia.

– Olemme erityisen ylpeitä talviosaamisestamme, joka tarkoittaa, että kiitotie puhdistetaan sankimmallakin pyryllä 11 minuutissa lentokoneiden käyttöön. Näin Helsinki-Vantaa pysyy avoinna 24 tuntia vuorokaudessa vaikka paksujen lumihankien ympäröimänä, Noronen-Juhola sanoo.

Finavia hankkii Helsinki-Vantaalle yhteensä kolme uutta harjapuhallinajoneuvoa. Hankintahinta on noin kolme miljoonaa euroa.

Jäänmurskain rapsuttelee lentokoneiden pysäköintipaikat

Lumenpoistamisen lisäksi lentoaseman asematasolla – eli lentokoneiden pysäköinti- ja lastausalueilla – otetaan testikäyttöön varsinainen piikkihirviö, joka on asfalttiin muodostuneen jään vihollinen.

– Piikkihirviö eli Raiko-jäänmurskain kynsii jäätä konepaikoilta sopivan ronskilla otteella, ettei asemataso olisi liian liukas. Näin saamme myös vähennettyä kemikaalien käyttöä liukkaudentorjunnassa, Noronen-Juhola toteaa.

Samoin testattavaksi on otettu SnoCom-lumenpuristin, joka pakkaa lingottavan lumen tiiviimpään muotoon.

Runsaslumisten talvien aikaan lumenkuljetus lentoasemalla vähenee, kun lumi on puristettu palikoiksi ja kasattu tiiviisti. Laite on Pohjoismaisilla lentoasemilla ensimmäinen laatuaan.

Hankintalistalla on myös nykyaikainen liukkaudentorjunta-aineiden levittämiseen tarkoitettu ajoneuvo, jonka moderni tekniikka vähentää osaltaan kemikaalien kulutusta lentoasemaympäristössä.

– Kansainvälistä huomiota herättäneen suomalaisen snowhow’n ansiosta Helsinki-Vantaa on lentoliikenteelle sujuva solmukohta ympäri vuoden. Samanaikaisesti hintatasomme lentoyhtiöille on Euroopan edullisimmasta päästä, Noronen-Juhola sanoo.

Lumiosaamisen ytimessä: 26 erilaista kiitoteiden harjauskuviota