Hyppää pääsisältöön

Helsinki-Vantaan kuuluisat vieraat: Nelson Mandela, 1992

Julkaistu
01.11.2017 klo 07:00
Eteläafrikkalainen ihmisoikeustaistelija vieraili Suomessa kaksi vuotta vankilasta vapautumisensa jälkeen, pari vuotta ennen kuin hänet valittiin kotimaansa ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi. Mistä muusta hänen Helsingin-matkansa muistetaan?

Finavian juttusarjassa esitellään kansakunnan muistiin painuneita vierailuja Helsinki-Vantaalla. Tällä kertaa muistellaan Nelson Mandelan ensi vierailua Suomessa vuonna 1992, jolloin Suomi juhli 75-vuotiasta itsenäisyyttään.

Nelson Mandelan saapuessa Helsinkiin toukokuussa 1992 oli kulunut vasta kaksi vuotta siitä, kun hän vapautui eteläafrikkalaisesta vankilasta. Vankeus oli kestänyt 27 vuotta.

Kansainvälinen painostuksen ja sisällissodan pelon seurauksena maan presidentti F. W. de Klerk laillisti rotuerottelua vastustaneet järjestöt, ja Mandela vapautettiin. Kaksi vuotta vierailun jälkeen, vuonna 1994, Mandela valittaisiin Etelä-Afrikan ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi. Näiden kahden vuoden aikana hän kasvoi poliittisesta vangista sovittelijaksi, filosofiksi ja tulevaksi johtajaksi. Siitä syystä vierailua Suomessa voidaan pitää merkittävänä.

Ihmisoikeuksien vankkumattomana puolustajana tunnettu Mandela saapui Helsinkiin onnittelemaan Suomea 75-vuotisen itsenäisyyden johdosta.

Ihmisoikeuksien vankkumattomana puolustajana tunnettu Mandela saapui Helsinkiin onnittelemaan Suomea 75-vuotisen itsenäisyyden johdosta. Hän halusi myös kiittää maamme hallitusta ihmisoikeustyön tukemisesta apartheidin aikana.

"Uskomme, että oman historianne vuoksi kunnioitatte kansakuntien itsemääräämisoikeutta ja että siksi tuette jatkossakin kamppailuamme demokratian, ihmisoikeuksien ja vapauden puolesta ja vastustatte yhtä julmimmista järjestelmistä ihmiskunnan historiassa – rotuerottelua”, Mandela lausui pääministeri Esko Ahon isännöimässä lounastapaamisessa.

Mandela mainitsi myös, että oli vankilasta käsin pitänyt silmällä Suomen roolia Namibian itsenäisyystaistelussa. Etenkin presidentti Martti Ahtisaaren toiminta oli kiinnostanut häntä.

”Tätä taustaa vasten meillä ei ole epäilystäkään, ettettekö ymmärtäisi ja tukisi pyrkimystämme tuoda kansainvälisiä tarkkailijoita Etelä-Afrikkaan tutkimaan niitä kauheita väkivallantekoja, joita on kohdistettu kansaamme”, hän jatkoi.

Samassa puheessa Mandela paljasti myös leikkisämmän puolen itsestään. ”Meille eteläisen pallonpuoliskon asukkaille porot ja Lappi ovat kuin unta. Siksi tuntuu ihmeelliseltä olla täällä.” Lisäksi ihmisoikeustaistelija kertoi odottavansa innolla vierailua Mannerheim-museossa ja Sibelius-monumentilla.

Mandela jäi eläkkeelle presidentin virasta vuonna 1999, jolloin hän vieraili Suomessa toisen kerran. Vuonna 2004 Mandela vetäytyi politiikasta keskittyäkseen perhe-elämään.

Afrikan vapaustaistelun keulakuva menehtyi 95-vuotiaana vuonna 2013. Pian sen jälkeen sai ensi-iltansa hänen vuonna 1995 ilmestyneen omaelämäkertansa pohjalta tehty elokuva Pitkä tie vapauteen, jossa pääosaa esittää brittinäyttelijä Idris Elba.

Kuva: Lehtikuva

Kenen kuuluisuuden visiitistä Helsinki-Vantaalla haluaisit kuulla? Kerro meille kirjoittamalla: [email protected].

Lue Marlon Brandon vierailusta Helsinkiin

Ihmisiä & Ilmailua