Hyppää pääsisältöön

Humans of Helsinki Airport: Lentokenttäpoliisi Harri Vihola

Julkaistu
21.09.2017 klo 06:00
Toukokuussa poliisin Helsinki-Vantaan lentoaseman toimipisteen esimiehenä aloittanut Harri Vihola kertoo lentokenttäpoliisien arjesta.

”Poliisin ammatti on eräänlainen ’sukurasite’: suvussa on useampikin poliisi, ja tiesin itse lapsesta asti haluavani poliisiksi. Eihän tämä työ aivan vastaa pikkupojan Miami Vice -mielikuvia – en ole vielä saanut pastellipukua ja pikavenettä – mutta olen viihtynyt urallani erittäin hyvin jo vuodesta 1998.

"17,2 miljoonan matkustajan ja 20 000 työpaikan Helsinki-Vantaa on oma maailmansa."

Toukokuussa siirryin Järvenpään poliisista lentoaseman toimipisteen esimieheksi. Opittavaa on paljon. 17,2 miljoonan matkustajan ja 20 000 työpaikan Helsinki-Vantaa on oma maailmansa, ja se vaatii poliisilta erityisosaamista. Teemme tiivistä yhteistyötä tullin, rajavartiolaitoksen, pelastuslaitoksen ja Finavian turvallisuustoimijoiden kanssa.

Meitä työllistävät muun muassa passihakemukset, ulkomaalaisasiat, kuten turvapaikkapäätösten toimeenpano ja tutkinta, sekä valtiovierailujen turvaaminen poliisisaattueilla. Tyypillisimmät keikat ovat usein kuitenkin tavallisia järjestyshäiriöitä, esimerkiksi päihtyneenä huonosti käyttäytyvien henkilöiden käsittelyä. Selvitämme myös lentoaseman alueella tapahtuvia liikenneonnettomuuksia ja lähetämme jalkapartioita kentälle rauhoittamaan tunnelmaa.

"Raskaimmat tilanteet poliisille ovat niitä, joissa aseellinen henkilö uhkaa sivullisia tai poliisia."

Raskaimmat tilanteet poliisille ovat niitä, joissa on menehtynyt lapsi tai jos aseellinen henkilö uhkaa sivullisia tai poliisia. Lentoasemalla poliisityön nurja puoli näyttäytyy kuitenkin harvemmin kuin muualla: täällä asiakaskunta on pääosin ihan tavallisia kansalaisia, joiden kanssa on mukava toimia.

Matkustajat tulevat usein puhumaan poliiseille ihan muuten vain tai kysymään neuvoa lentoasemalla suunnistamiseen. Meille saakin tulla juttelemaan, ja vastaamme kyllä parhaamme mukaan – siinä oppii itsekin koko ajan uutta.”

Lue lisää lentoaseman poliisin palvelupisteestä.

Ihmisiä & Ilmailua