Ohita navigaatio

Kuinka lentokoneet siivotaan?

Artikkeli julkaistu
31.07.2017 klo 06:00
Arkistointipäiväys
Lentokoneen istuimien takaosa.
Ihmisiä & Ilmailua
Lentokoneen siivous vaatii erinomaista tiimityötä ahtaassa matkustamotilassa.

ISS:n asiakkuuspäällikkö Sanna Jordman kertoo, kuinka lentokoneet pidetään tahrattomina:

”Jos olet noussut Helsinki-Vantaalla esimerkiksi Japan Airlinesin, Lufthansan tai Norwegianin koneeseen, sen on hyvinkin saattanut siivota joku tiimistämme”, Jordman sanoo.

”Se, millaista siivousta teemme, riippuu täysin koneesta ja lentoyhtiöstä. Joillakin lentoyhtiöillä miehistö hoitaa siivousta ja meidän tehtävämme on vain noutaa roskat pois. Käytännössä koneelle tehdään aina sen laskeutuessa ainakin pienimuotoinen siivous. Perusteellisempaa siivousta tehdään öisin.”

”Lentokoneiden kääntymisajat ovat nykyisin lyhyitä, mikä vaatii nopeaa toimintaa ja saapumista paikalle viimeisen matkustajan kintereillä. Siivouksen kesto kellotetaan tarkasti. Siivoojamme ovat hioneet liikkeensä niin, ettei aikaa kulu hukkaan mutta työn laatu pysyy korkeana.”

”Nopeimmillaan kone siivotaan noin viidessä minuutissa."

”Nopeimmillaan kone siivotaan noin viidessä minuutissa. Hyvän tiimityön merkitystä ei voi korostaa liikaa: jokaisen täytyy tietää tehtävänsä, jotta voi työskennellä ripeästi ahtaassa matkustamossa. Joillakin lentoyhtiöillä on hyvin tarkat määräykset sen suhteen, missä järjestyksessä esimerkiksi turvaohjeet asetetaan istuintaskuun, mikä edellyttää siivoojalta tarkkuutta.”

”Jotkin koneet siivoaa yksi työntekijä, ja enimmillään paikalla on kahdeksan henkilöä. Toisinaan käytämme eritysvälineitä, kuten ladattavia imureita, sillä imurien sähköjohdot eivät sovi yhteen koneiden pistokkeiden kanssa.”

”Henkilökuntamme löytää usein koneisiin unohtuneita tavaroita. Kerran meihin otti yhteyttä tolaltaan oleva matkustaja, joka oli jättänyt istuintaskuun Marimekon sukat.”

”Haastavimmat tahrat? Ne ovat tuttuja kotoa – viini!”

Lue tästä, miksi kone pitää saada niin nopeasti ilmaan laskeutumisen jälkeen.