Hyppää pääsisältöön

Kymmenen poikkeuksellista kiitotietä

Julkaistu
12.01.2017 klo 07:00
Tasainen, avara ja suojaisa alue on ihanteellinen sijainti lentokentälle. Toisinaan lentoasemat rakennetaan kuitenkin hieman erikoisempiin paikkoihin. Listasimme maailman kummallisimmat kiitotieratkaisut.

Matkustajina luotamme, että lentokoneen kapteeni hoitaa koneen laskun ja nousun moitteettomasti. Listasimme kymmenen esimerkkiä kiitoteistä, jotka taatusti haastavat lentäjän taidot.

1. Madeiran lentoasema, Portugali

Huolimatta epätavallisesta rakenteesta ja sijainnista, Madeiran lentokentän kiitoradalle laskeutuu päivittäin useita kaupallisen reittiliikenteen koneita ja se on listamme vilkkain kenttä. Kiitoradalle laskeutuminen vaati koneen kapteenilta erityiskoulutuksen. Lentokenttä on rakennettu 70 metriä korkeiden pilareiden varaan, joita on yhteensä 180 kappaletta. (Photo: Richard Bartz)

2. Princess Julianan lentokenttä, Sint Maarten

Sint Maartenin lentokentän kiitotie on yksi maailman vaativimmista. Onnistuneeseen laskuun ja nousuun vaaditaan lentäjältä erinomaista navigointia. Noustessa lentäjän pitää välttää edessä olevat vuoret ja laskeutuessa Maho-rannalla paistattelevat lomailijat. (Photo: Sxmairport) 

3. JääkiitotieEtelämanner

Koneet, jotka lentävät etelänavalle, laskeutuvat ns. ”valkoiselle jäälle” joka on 10 senttimetriä paksu kerros erittäin tiivistä lunta. Vaikka ajatuksena jäälle laskeutuminen kuulostaa jokseenkin kuumottavalta, lentäjät ovat todenneet, ettei sille laskeutuminen pahemmin eroa asfaltille laskeutumisesta.

4. Courchevel Altiport, Ranska

Courchevel Altiport sijaitsee Ranskan Les Trois Valléessa, joka luokitellaan maailman suurimmaksi laskettelukeskukseksi. Courchevelin kiitotie on kuusi kertaa lyhyempi kuin Helsinki-Vantaan lyhyin kiitotie. Poikkeuksellisesti kiitoradan puolivälissä on 18,5 prosentin nousukulma, joka ei taatusti helpota lentäjien tehtävää jäiselle ja valottomalle vuorenhuipulle laskeutuessa. 

5. Juancho E. Yrasquin lentoasema, Saba

Palaamme listallamme Karibian aurinkoon ja Saban saarella, josta löydämme maailman lyhyimmän kaupallisen lentoliikenteen kiitotien. 400 metriä pitkän kiitotien molemmissa päissä olevat kallionkielekkeet johtavat mereen, joten virhemarginaalia ei juurikaan ole. Lentomatka listallamme toiseksi sijoittuneeseen Princess Juliana lentokentälle kestää vain reilu kymmenen minuuttia.

6. Gibraltarin kansainvälinen lentoasema, Gibraltar


Gibraltarilla on värikäs menneisyys ja niin on myös sen lentokentällä, joka on aikojen saatossa käynyt läpi melkoisen muodonmuutoksen. 1800-luvulla maltalaiset kolonialistit rakensivat Gibraltarin niemimaalle kilpa-ajoradan, jota Iso-Britannian merivoimat alkoivat toisen maailmansodan aikana käyttää kiitotienä. Tänä päivänä paikalla sijaitsee kansainvälinen lentokenttä, jonka kiitotietä edelleen halkoo Winston Churchill Avenue -niminen autotie. (Photo: Gibraltar Airport)

7. Qamdo Bamban lentokenttä, Tiibet

Qamdo Bamban kiitotie oli aiemmin sekä maailman korkein että pisin. Vaikka 5,5 kilometrin pituinen kiitotie on edelleen maailman pisin, ja vaikka Tiibetiin on viime vuosina rakennettu vielä korkeammalla sijaitseva kiitorata, varoitetaan matkustajia joka tapauksessa vuoristotaudista Qamdoon laskeuduttaessa. Varoitus on aiheellinen, sillä Qamdo Bamba sijaitsee 4300 metriä merenpinna yläpuolella. 

8. Gisbornen lentoasema, Uusi-Seelanti

Kuten Gibraltarin kiitotiellä, Gisbornen lentokentän kiitotiellä saattaa kohdata muutakin kuin lentoliikennettä. Uuden-Seelannin Pohjoissaarella sijaitsevan lentokentän kiitotie on nimittäin ainut maailmassa, joka risteää junaradan kanssa.

9. Tenzing-Hillaryn lentoasema, Nepal

Tenzing-Hillary lentokenttää pidetään maailman vaarallisimpana. Kenttä on asianmukaisesti nimetty Sir Edmund Hillaryn ja Tenzing Norgayn jälkeen, jotka ensimmäisinä maailmassa valloittivat Mount Everestin huipun. 500 metriä pitkä ja 20 metriä leveä kiitotie haastaa joka ikisen lentäjän. Luklan kylässä sijaitseva lentokenttä on puitteistaan huolimatta suosittu Everstin huippua tavoittelevien kiipeilijöiden keskuudessa. (Korjattu 18.1.: Tenzing-Hillaryn lentoasemalla on lennonjohtotorni.)

10. Matekanen kiitotie, Lesotho

Viimeisenä listaltamme löytyy kiitotie vailla vertaa – itse asiassa myös vailla lentokenttää. Matekanen kiitotie (Matekane Airstrip) sijaitsee 3000 metriä korkean vuoren huipulla, josta pudotus maanpintaan on pidempi kuin itse kiitotie. Tänne laskeutuvat pääasiallisesti pienet yksityiskoneet, jotka kuljettavat lääkäreitä tai hyväntekeväisyysjärjestöjen työntekijöitä.


Lue, miten kiitotietä käytetään Helsinki-Vantaalla

Ihmisiä & Ilmailua