Hyppää pääsisältöön

Lentokoneviineissä on oltava potkua – syynä makuaistin heikkeneminen

Julkaistu
14.11.2017 klo 07:00
Yläilmoissa makuaisti heikkenee, minkä vuoksi ruoat maistuvat latteammilta kuin maassa nautittuina. Sen vuoksi lentokoneiden viinilistalle valitaan ryhdikkäitä juomia.

Harmoninen, hyökkäävä, eloisa, notkea. Viinejä voidaan kuvailla monin eri termein, mutta lennolle valittavia viinejä yhdistää yksi asia: voimakkuus. Yläilmoissa maut latistuvat, joten juomavalintoja pitää hieman liioitella.

”Liian laimea viini ei koneeseen päädy. Valitsemme lennolle yleensä tanniinisempaa punaviiniä ja hapokkaampaa valkoviiniä. Turbulenssi hävittää juomasta kuplia, joten kuohuviinin ja samppanjan tulee olla erityisen pirskahtelevia”, Finnairin myyntituotteista ja juomista vastaava johtaja Sari-Anna Mäki-Koivisto kertoo.

"Turbulenssi hävittää juomasta kuplia, joten kuohuviinin ja samppanjan tulee olla erityisen pirskahtelevia."

Makunautinnon latistumisen syynä on lentokoneen alhainen ilmanpaine. Erityisesti ilman kuivuus vaikuttaa matkustajan nenän kautta niin, että viinin maku ja haju on vaikeampi havaita. Myös stressi, taustamelu, tärinä ja aikaero vaikuttavat. Mitä pidempi lento, sitä vahvempi vaikutus. Itse viinin maku ei siis muutu, ainoastaan ihmisen kyky maistaa. Sama pätee ruokiin.

”Itse syön yleensä hyvin terveellisesti, mutta taivaalla huomaan lankeavani hieman suolaisempiin ja makeampiin tuotteisiin kuin yleensä. Myös hiilihapolliset juomat maistuvat normaalia enemmän”, Mäki-Koivisto kertoo.

Viinit maistellaan maan tasalla

Vaikka juomien mausta häviää lennolla yli 15 prosenttia, viinit maistetaan yleensä maassa. Syy on logistinen.

”Olisi aika hankalaa järjestää viinitasting koneessa tilan rajallisuuden vuoksi. Ensin sieltä pitäisi tyhjentää normaalisti käytettävät tuotteet ja sen jälkeen tuoda maisteltavat viinit tilalle. Lisäksi 

maisteluraati olisi lennätettävä, mikä vähentäisi myytävien penkkien määrää jo ennestään täysillä lennoillamme. Asiaan pyritään kuitenkin löytämään ratkaisu. 

Tällä hetkellä 10–20 hengen valitsijaraati suorittaa valintansa maan pinnalla Finnairin tiloissa. 

Tällä hetkellä 10–20 hengen valitsijaraati suorittaa valintansa maan pinnalla Finnairin tiloissa. Kokeneet asiantuntijat pystyvät päättelemään, mitkä juomat toimivat lennolla ja mitkä eivät. Samalla kerralla valitaan myös loungeissa tarjoiltavat viinit.

Tärkeintä viinejä valittaessa on tietenkin se, että ne sopivat yhteen ruokien kanssa. Koska tasting tehdään kerran vuodessa marraskuun lopulla, ei lennon ruokalistoja ole luotu vielä kokonaan. Silloin tiedetään kuitenkin jo raaka-aineet. Viinivalinnat on tehtävä hyvin aikaisessa vaiheessa, sillä niiden kotiuttaminen, usein toiselta puolelta maapalloa, voi kestää kuukausia.

”On todella mielenkiintoista mennä ensimmäiselle lennolle uuden viinilistan lanseerauksen jälkeen ja maistaa viinit oikeassa ympäristössä ruokien kanssa. Pyrin matkustamaan aina pian viinilistan julkaisemisen jälkeen”, Mäki-Koivisto sanoo.

Stingin viini listalla

Finnairin lennoilla on aina tarjolla useampi vaihtoehto valko- ja punaviiniä. Kaikilla viineillä on eri alkuperämaa ja luonne, jotta jokaiseen makuun on tarjolla jotakin. Yleensä esimerkiksi pohjoiseurooppalaiset pitävät erilaisesta viinistä kuin aasialaiset.

”Aasialaiset pitävät usein makeammista jälkiruokaviineistä ja saattavat juoda niitä pääruoankin yhteydessä. Ja koska joillekin Bordeaux on yhtä kuin punaviini, täytyy yhden viinin olla aina sieltä. Palaute viineistämme on ollut erityisen hyvää”, Mäki-Koivisto sanoo.

Tällä hetkellä bisnesluokassa on muun muassa laulaja Stingin punaviini.

Bisnesluokassa ja loungessa viinit vaihtuvat kahdesti vuodessa, turistiluokassa kerran. Tällä hetkellä bisnesluokassa on muun muassa laulaja Stingin punaviini. Laulajan viinitilalla Toscanassa vierailleen Mäki-Koiviston mukaan Sangiovese-rypälepohjainen viini on helppo nautittava niin maassa kuin taivaalla.

”Kevyehköt tanniinit hieman laimenevat yläilmoissa, mikä tekee siitä vieläkin helpommin lähestyttävämmän. Stingin viini on oiva seurustelujuoma, ja se on herättänyt paljon kiinnostusta lennoillamme.”

Katso, missä Helsinki-Vantaalla voit nauttia lasillisen ennen lennolle lähtöä

Matkustus