Ohita navigaatio

Ota nämä asiat huomioon, kun lapsesi lentää yksin

Artikkeli julkaistu
14.06.2017 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Matkustus
Lapsi voi lentää myös ilman aikuista, kun hänelle on tilattu lentoyhtiön saattajapalvelu.

Jos lentäminen on välillä jännittävää aikuisille, vielä jännittävämpää se lienee lapselle, joka lentää ilman tuttua aikuista. Siksi on erityisen tärkeää, että yksin lentävän lapsen matkajärjestelyt on tehty huolella. Seuraavassa muutama vinkki matkaan:

Tilaa lapselle saattajapalvelu lentoyhtiöltä

Useat lentoyhtiöt tarjoavat saattajapalvelua yksin matkustaville lapsille. Palvelussa lentoyhtiön henkilökunta ottaa lapsen vastuulleen lennon ajaksi ja pitää huolta tämän matkasta määränpäähän. Palvelu on tyypillisesti maksullinen, ja sen voi varata sekä lentoyhtiön asiakaspalvelun että matkatoimiston kautta.

Säännöt saattajapalvelun toiminnasta vaihtelevat kuitenkin kohteiden ja lentoyhtiöiden välillä.

Säännöt saattajapalvelun toiminnasta vaihtelevat kuitenkin kohteiden ja lentoyhtiöiden välillä. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin lentävälle alle 15-vuotiaalle on aina tehtävä niin sanottu UM- eli unaccompanied minor -varaus. Finnair puolestaan vaatii palvelun varaamista alle 11-vuotiaiden ulkomaan lennoille, ja tarjoaa sitä myös 12–17-vuotialle, mutta heille se ei ole pakollinen. Kotimaanlennoilla säännöt ovat hieman väljemmät.

Helpoimmin matkustus sujuu, kun kertoo yksin matkustavasta lapsesta heti lippua varatessa, jolloin matkasta vastaava lentoyhtiö antaa yksityiskohtaiset ohjeet juuri kyseiselle lennolle.

Yleensä saattopalvelu ei kata vaihtoa eri lentoyhtiöiden operoimien lentojen välillä. Sen sijaan lapsen vaihtaessa lentoa saman lentoyhtiön liikennöimien lentojen välillä – esimerkiksi Helsinki-Vantaalla Finnairilta Finnairille – UM-palvelu on usein mahdollista tilata. Tarkista mahdollisuus lentoyhtiöltä lippuja varatessa.

Aikuinen voi saattaa lapsen portille asti

Suomessa vanhempi tai muu tuttu aikuinen voi saattaa lapsen lentokentällä turvatarkastuksen läpi lähtöportille saakka, mikäli lapsen tarkastuskortissa on tieto yksinmatkustuksesta. Schengen-alueen ulkopuolelle suuntautuvien matkojen kohdalla myös saattavalta aikuiselta tarkastetaan passi.

Yksin matkustavat lapset pääsevät yleensä koneeseen ensimmäisenä.

Portilta eteenpäin lapsi siirtyy lentohenkilökunnan saatettavaksi. Yksin matkustavat lapset pääsevät yleensä koneeseen ensimmäisenä. Saattavan aikuisen pyydetään kuitenkin odottavan lentoasemalla, kunnes kone on noussut ilmaan.

Henkilökunta saattaa lapsen loppuun asti

Lentohenkilökunta pitää lapsesta huolta koko lennon ajan, ja perillä hänet saatetaan aina tuloaulaan saakka. Lapsi luovutetaan vain etukäteen ilmoitetulle henkilölle, jonka on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä.

Lue lentoaseman palveluista lapsiperheille.