Hyppää pääsisältöön

Punainen matto suoraksi! Näin kuninkaalliset otetaan vastaan lentokentällä

Julkaistu
09.06.2017 klo 06:00
Kesäkuun alussa Helsinki-Vantaan VIP President -terminaalin ovet kävivät tiuhaan, kun neljän Pohjoismaan päämiehet saapuivat Presidentti Niinistön vieraiksi Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksiin. 

Mitä tehdä, kun lentokoneen eteen rullattu punainen matto on rytistyä tuulessa Ruotsin kuningattaren nilkoille?

Tällaisten tilanteiden eteen voi joutua, kun pyörittää Helsinki-Vantaan lentoaseman VIP President -terminaalia.

”Olimme toki varautuneet Pohjoismaan päämiesten Suomi 100 -vierailuihin, mutta surkea säätila tuli pienenä yllätyksenä. Kun Ruotsin kuningaspari laskeutui kentälle, navakka pohjoistuuli heilutti mattoa niin, että se oli lennähtää kuningatar Silvian jaloille,” kertoo Finavian VIP-palveluiden vetäjä Kitty Jansson. ”Hyökkäsimme heti suoristamaan maton, ja seuraavia juhlavieraita varten toimme samettiköydet metallisine pidikkeineen pitämään matonreunat aloillaan.”

Silvian ja tämän puolison kuningas Kaarle XVI Kustaan lisäksi VIP-terminaalin läpi asteli kesäkuun alussa myös Tanskan kuningatar Margareeta II, Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson ja puoliso Eliza Jean Reidin delegaatioineen.

Päämiehet vierailivat Presidentti Sauli Niinistön ja Rouva Jenni Haukion vieraina Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksissa.

”He ovat kyllä lentäneet Helsinki-Vantaan kautta aiemminkin, mutta se, että he olivat kaikki yht’aikaa juhlistamassa Suomen merkkipäivää, teki tilanteesta historiallisen,” Jansson sanoo. ”Pohjoismaiden liput ja Suomi 100 -liput liehuivat terminaalin vieressä salossa yötä päivää.”  

Sujuvaa matkustusta  

Vaikka punaisen maton suoristelu on vain pieni detalji VIP-terminaalin arjessa, Janssonin mukaan juuri nopea reagointi ja asioiden järjestäminen lennossa on työn onnistumisessa tärkeää. 

”Tehtävämme on katsoa päältä, että VIP-vieraiden kulku lentokentällä on kaikin puolin sujuvaa."

”Tehtävämme on katsoa päältä, että VIP-vieraiden kulku lentokentällä on kaikin puolin sujuvaa. Huolehdimme, että koneet pääsevät pysäköimään VIP:in eteen, pidämme ovet auki ja paikat kunnossa, hoidamme lähtöselvitykset vieraiden puolesta sekä koordinoimme aikatauluja lentoyhtiön, maahuolintayhtiön ja vastaanottavan organisaation välillä,” Jansson selittää.  

Valtioiden päämiesten vastaanottamisessa tehdään tiivistä yhteistyötä erityisesti ulkoministeriön protokollapalvelujen kanssa, joka vastaa korkean tason valtiovierailujen järjestelyistä. 

”Me terminaalin työntekijät harvemmin edes puhumme varsinaisille vieraille, olemme pikemminkin seinäruusuja: kulisseissa huolehtimassa, että kaikki toimii moitteettomasti ja aikataulussa.”   

Kuninkaallisetkin matkaavat reittilennoilla

Valtion päämiehillä on usein käytössään yksityiskoneita – Ruotsin kuninkaalliset esimerkiksi käyttävät virallisia Statsflyget-koneita, jotka ovat malliltaan Gulfstream IV- ja Gulfstream 550 -liikelentokoneita.

Useampi kesäkuun vieraista matkasi kuitenkin aivan tavallisen reittilennon kyydissä.  

"Valtiovieraat saatettiin kyytiin viimeisenä, kun kaikki olivat jo istumassa."

”Muut matkustajat tuotiin ensin bussilla VIP-terminaalille pysäköityyn koneeseen, ja valtiovieraat saatettiin kyytiin viimeisenä, kun kaikki olivat jo istumassa. Erityisesti reittilentojen kohdalla on tärkeää, että pysymme aikataulussa, jotta lentoyhtiön ja matkustajien matka ei myöhästy kohtuuttomasti erityisjärjestelyjen takia”, Jansson sanoo.  

Päämiesten matkamuodollisuudet sujuivat Janssonin mukaan koleahkosta säästä huolimatta mainiosti.

”Erityisesti lähtöpäivänä oli aikamoinen härdelli, kun useampi delegaatio oli lähdössä yhtä aikaa. Kentällä jouduttiin tekemään poikkeusjärjestelyjä, jotta saimme sekä Tanskan kuningatarta kuljettavan SAS:n koneen että Norjan kuninkaalle tilatun Finnairin koneen pysäköityä VIP-terminaalin viereen,” Jansson kertoo.

”Lopulta kaikki sujui moitteettomasti, mistä suuri kiitos koko kenttäväelle.”

Lue hiljattain eläkkeelle jääneestä Kitty Janssonista kertova Humans of Helsinki Airport -juttu.

Matkustus