Hyppää pääsisältöön

Taimenet palasivat Kylmäojalle. Näin Helsinki-Vantaan puroja kunnostetaan

Julkaistu
08.07.2017 klo 06:00
Vantaan purotalkkarit ja Finavia kunnostivat kesäkuussa talkoilla Helsinki-Vantaan vieressä virtaavaa Kylmäojaa. Järjestelmällisellä lentoaseman vesienhallinnalla ja uomien kunnostustyöllä uhanalaiset taimenet on saatu jälleen kutemaan Vantaan puroissa.

Finavia tukee vuonna 2017 Vantaan purotalkkareita, jotka kunnostavat lentoasemakaupungin läpi virtaavia puroja ja jokia. Tarkoituksena on saattaa Vantaan purot ja joet luonnonmukaisempaan tilaan ja luoda uhanalaiselle meritaimenelle lisää elintilaa virtavesistöihin.

”Purot on aikoinaan perattu kivistä tai laitettu kulkemaan pellon laitaa myöten tehokkuuden vuoksi: monista niistä tullut oikeastaan suoria rännejä. Meritaimen kuitenkin tarvitsee suojaisia mutkia ja kivikkoja kutupaikoiksi ja keväällä kuoriutuvien poikasten suojaksi. Siksi lisäämme puroihin oikean kokoisia kiviä, rakennamme kutupaikkoja ja samalla puhdistamme puroja roskista sekä poistamme taimenten nousuesteitä,” kertoo toinen tämän kesän purotalkkareista, 27-vuotias Christian Koivula.

Finavia mukana purotalkoissa

Finavia tukee purotalkoita rahallisesti, ja lisäksi 14-henkinen porukka finavialaisia oli 16. kesäkuuta talkkarien matkassa kunnostamassa omin käsin lentoaseman vieressä virtaavaa Kylmäojaa.

Päivän aikana parin sadan metrin pätkälle puroa tehtiin perinpohjainen kunnostus: lisättiin kiviainesta, rakennettiin meritaimenille kutusoraikkoja ja kitkettiin puron varrelta eroosiota aiheuttavaa vieraskasvilajia eli jättipalsamia.

”Finavia haluaa edistää luonnonsuojelua ympäristössään. Olemme tehneet viime vuosina kovasti töitä sen eteen, että lentoasemalta vesistöihin kulkeutuvaa kuormitusta saadaan vähennettyä ja hulevesien määrää hallittua,” kertoo Finavian ympäristöasiantuntija Tuija Hänninen. ”Purotalkkarien tukeminen on luonnollinen jatkumo pitkäjänteiseen vesienhallintatyöhömme – ja lisäksi hauskaa puuhaa toimistotyön vaihteluksi.”

Helsinki-Vantaan parempi hulevesien hallinta onkin parantanut lähiseudun purojen vedenlaatua huomattavasti, minkä myötä jo kertaalleen kadonnut taimen on palannut viime vuosina kutemaan muun muassa Kylmäojaan.

”Päästöjä joutuu Kylmäojaan merkittävästi aiempaa vähemmän, kun hulevesien keräystä on parannettu. Taimenien paluu on hyvä merkki, ja purotalkkaritoiminnalla kaloille rakennetaan entistä parempaa elinympäristöä,” Hänninen sanoo.

Virtavesien suojelu tärkeää

Purotalkkari Koivula toivoo, että muukin Suomi ottaisi Vantaalta oppia virtavesien luonnonmukaistamiseen.

”Opiskelen ympäristöteknologiaa Mikkelin ammattikorkeakoulussa, ja omien harrastusten perhokalastuksen ja vaelluksen myötä olen nähnyt Suomessa lukemattomia virtavesipaikkoja, jotka kaipaisivat kunnostusta. Vantaa on tässä aika paljon muita edellä,” Koivula sanoo.

”Talkkarin työ on minulle todella motivoivaa: pääsen tekemään omin käsin töitä virtavesien eteen ja auttamaan äärimmäisen uhanalaista meritaimenta, jonka kohdalla eletään aikalailla viimeisiä aikoja, ellemme pelasta lajin elinpaikkoja nyt.”

Myös talkoolaiset saavat purotalkkarilta kehuja.

”Oli palkitsevaa nähdä, miten finavialaiset viihtyivät ja miten hyvää jälkeä he saivat aikaan. Monet paikalliset vantaalaisetkin ovat tulleet kiittelemään, että teemme hienoa työtä,” Koivula kertoo.

Katso video Finavian vesienhallinnasta.

Kehitys