Hyppää pääsisältöön

Tämä voi olla Lapin kaikkien aikojen matkailutalvi – ja siihen on hyvät syyt

Julkaistu
16.01.2017 klo 07:01
Tuhatpäiset turistilaumat mielivät nyt Lappiin, ja lentoyhtiöt avaavat uusia reittejä.

Lapin lumo vetää nyt joukoittain kansainvälisiä turisteja Suomeen. Käynnissä on oikea Lapin supertalvi.

– Yhteen laskettuna Lappiin tuli joulukuussa liki tuhat lentoa. Se on iso määrä. Koneissa on tuhansittain innokkaita matkustajia valmiina nauttimaan pohjoisen upeista matkailutuotteista. Meidän ja matkailualan tiivis yhteistyö tuottaa nyt tulosta, toteaa johtaja Joni Sundelin Finaviasta.

Kansainvälisillä tilaus- ja reittilennoilla on suuri merkitys Lapin lentoasemille. Siksi Finavian tavoitteena on määrätietoisesti kasvattaa lentoliikennettä Lapissa. Kansainvälinen liikenne parantaa kotimaan liikenteen toimintaedellytyksiä, kun lentoasemien käyttäjämäärät kasvavat.

Myös Visit Rovaniemen vetäjä Sanna Kärkkäinen povasi hiljattain Helsingin Sanomissa talvesta 2016–2017 jopa Lapin kaikkien aikojen matkailutalvea.

Ennen kaikkea matkailijoita saapuu Aasiasta, Britanniasta ja Israelista, mutta tulijoita on runsaasti myös Italiasta, Ranskasta ja Saksasta. Pelkästään Kiinasta odotetaan ensi vuonna 50 000 turistia Suomeen.

Britit tekevät erityisesti joulun ympärillä pakettimatkoja Lappiin – monet niistäkin ovat tänä vuonna olleet Helsingin Sanomien mukaan loppuunmyytyjä.

Vuonna 2016 Lapin lentoasemilla kävi yli miljoona matkustajaa, mikä on uusi ennätys.

Lappiin vetävät lumi, porot, revontulet – ja tietysti pukki

Turistit hakevat Lapin lomalta ennen kaikkea talvisia luonto- ja ulkoiluelämyksiä. Suurimpia vetonauloja ovat lumi – joka etenkin eteläisistä maista saapuville on todellista eksotiikkaa – porot, husky-koiravaljakot ja revontulet. Erityisesti Kiinassa Lappia markkinoidaan revontulien taialla.

Myös pohjoisen puhtaus ja hiljaisuus ovat matkailuvaltteja, joita tullaan ihmettelemään kaukaa.

Joulun ympärillä tärkeä vetonaula on tietysti joulupukki. HS:n mukaan pelkästään Rovaniemen Joulupukin pajakylässä vieraili 80 000 ihmistä vuonna 2015.

Myös lentoyhtiöt satsaavat nyt Lappiin

Lapin tenho on houkutellut myös lentoyhtiöt lisäämään yhteyksiä Pohjois-Suomeen talvikaudeksi.

Norwegian alkoi joulukuussa lentää Lontoosta Rovaniemelle kahdesti viikossa, ja yhtiö jatkaa maanantai- ja perjantai-lentoja maaliskuuhun saakka.

Lentoyhtiö Monarch lentää talvella Kittilään Manchesterista ja Lontoosta. Lufthansa aloittaa suorat
reittilennot Frankfurtista Ivaloon ja kaksinkertaistaa lennot Münchenistä Kittilään. Saksalainen lentoyhtiö Germania avaa ensi talvikaudella peräti kolme reittiä Saksasta ja Sveitsistä Lappiin.

Finavia on panostanut Lapin lentoasemiin yhteensä 35 miljoonan eurolla vuosina 2014–2016 ja
markkinoinut Lappia yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Lapin supertalvi käynnistyi

Lapin taika on lähellä – esittelyssä pohjoisen lentoasemat

Lentoliikenteen tilastot

Matkustus