Hyppää pääsisältöön

Tunturi-Lapin lintukoto – tällainen on Enontekiön lentoasema

Julkaistu
23.02.2017 klo 07:00
Enontekiön asema herää eloon joulukuuksi, jolloin sitä pitävät  vilkkaana erityisesti charter-lennot Iso-Britanniasta.

Käsivarren Lapissa, lähellä Ruotsin ja Norjan rajaa sijaitseva Enontekiön lentoasema on portti pohjoisen karun kauniiseen luontoon.

”Olen reissannut ympäriinsä, mutta edelleen Enontekiölle saapumisessa on aivan ainutlaatuinen fiilis. Lähes neitseellinen, jylhä tunturi-Lapin luonto alkaa suoraan lentoasemalta,” kertoo Finavian Pohjoisen Suomen aluejohtaja Veli-Pekka Pitkänen.

Pitkänen kuvaileekin Enontekiötä Lapin lintukodoksi, jossa näkyy vahva saamelaiskulttuurin vaikutus. Noin 300 metrin korkeudessa merenpinnasta Enontekiö on myös Suomen korkeimmalla sijaitseva lentoasema.

Matkustajien apuna, kädestä pitäen

Enontekiön tärkein sesonki on joulukuussa. Tuolloin asemalle laskeutuu reilut parikymmentätuhatta matkustajaa, joista suurin osa joulun tienoilla saapuvilla charter-lennoilla. 1980-luvun alussa rakennettu kenttä on kokonaismatkustajamääriltään yksi Suomen pienimmistä. Esimerkiksi lähellä sijaitsevan Kittilän lentoasemalla matkustajia on kymmenkertaisesti.

 ”Enontekiöllä tunnelma on välitön. Matkustajat ovat henkilökunnan kanssa hyvin läheisesti tekemisissä. Välillä työntekijät ja turistit kulkevat asemalla kirjaimellisesti käsi kädessä,” Pitkänen toteaa.

Asiakaspalvelu on ollut välitöntä kautta aikojen. Vielä 1990-luvulla lentoaseman päällikkö saattoi henkilökohtaisesti tervehtiä jokaisen saapujan.

”Silloinen päällikkö, Eino Niemelä, oli muutenkin aikamoinen paikallispersoona, joka hoiti kentän toimintaa täydellä pieteetillä. Kun Niemelää pyydettiin arvioimaan Enontekiön matkustajatyytyväisyyttä, hän vastasi vain: ’Kaikkihan ne minulle hymyilivät, kun kättelin heidät läpi’” Pitkänen naurahtaa.

Charter-liikenne pitää kentän elossa

Eniten Enontekiölle saapuu brittituristeja, jotka löysivät Lapin-matkailun jo 1990-luvun puolivälissä.

”Yksi brittimatkatoimisto aloitti charter-lennot erityisesti joulukaudeksi, ja perinne on jatkunut jo kolme vuosikymmentä. Brittiläiset isovanhemmat esimerkiksi tuovat lastenlapsiaan katsomaan joulupukkia ja kokemaan aidon Lapin talven.”

Aasialaisturisteja, jotka ovat viime vuosina valloittaneet Lapin matkailutilastot, nähdään Enontekiöllä huomattavasti vähemmän kuin Kittilässä.

Lukuunottamatta joulukuuta Enontekiön asemalla on hiljaista: kentälle lentää ainoastaan poikkeuslentoja, ja paikalla on vain muutama vakituinen työntekijä. Muu henkilöstö siirtyy pääosin Kittilään.

Miltä tunturi-Lapin lentoaseman tulevaisuus näyttää?

”Charter-lennot pitävät kentän vilkkaana jouluna: matkustajamäärä viime vuodelta oli yli 22 000 henkeä, mikä on pienelle kentälle ihan hyvä tulos. Tulevaisuus näyttää Enontekiön kannalta tasaiselta,” Pitkänen toteaa.

Näin käynnistyi Lapin supertalvi

Matkustus