Ohita navigaatio

Finavia avaa lentoliikenteen dataa kumppaneilleen ja sovelluskehittäjille

Artikkeli julkaistu
03.11.2018 klo 10:00
API
Vastuullisuus
Lentoasemayhtiönä Finavialla on hallussaan paljon tietoa lentoliikenteestä ja lentoasemista. Tällaista oleellista liiketoimintadataa ovat vaikkapa lentojen aikataulutiedot, turvatarkastuksen jonotusajat ja pysäköintidata.

Finavia on jo tähän mennessä käyttänyt lentoaseman toimintaan liittyvää dataa asiakaskokemuksen kehitystyössä kuten ruuhkien hallintaan, matkustajareittien optimointiin ja lentokentän palveluiden kohdentamiseen.

Nyt tietoja avataan lentokentällä toimiville yrityksille ja sovelluskehittäjille, jolloin yritykset pääsevät hyötymään liiketoimintadatan aikaisempaa paremmasta saatavuudesta. Tietoja voi tuoda esimerkiksi osaksi omaa sovellusta tai hyödyntää niitä muihin käyttötarkoituksiin.

Lentoliikenteen kehittäjäportaali sovelluskehittäjille ja kumppaneille

Finavia on viime kesänä kaikessa hiljaisuudessa avannut lentoliikenteen kehittäjäportaalin. Sen Api-rajapintojen (Application Programming Interface) kautta kumppaniyritykset ja sovelluskehittäjät saavat käyttöönsä lentoasemien liiketoimintadataa ja -palveluja.

– Tavoitteenamme on jakaa informaatiota eri toimijoiden välillä aiempaa avoimemmin ja helpommin ja sitä kautta auttaa yrityksiä kehittämään asiakaskokemusta ja tehostamaan toimintaansa. Data tarjoaa yrityksille keinoja tiedolla johtamiseen ja liiketoiminnan kasvattamiseen, sanoo Head of Data Tommi Vihervaara Finaviasta.

Finavian Api-palvelut voivat ruokkia uusia innovaatiota esimerkiksi matkaketjujen kehittämiseen.

Vihervaara kertoo, että kehittäjäportaali on osoittautunut onnistuneeksi. Tällä hetkellä jo yli 50 organisaatiota on rekisteröitynyt Finavian palveluun. Finavialla on täysi näkyvyys Apien käyttöön sekä kontrolli siihen, mikä taho saa käyttää mitäkin palvelua.

– Finavia tarjoaa tällä hetkellä kaksi täysin julkista rajapintaa (Public API). Lisäksi kumppaniyritysten käytössä on toistakymmentä Partner Api-palvelua. Omaa IT-arkkitehtuurimme kehitystyötä tukevat lisäksi sisäiset Private Apit. Hienointa on, että Api-palvelumme voivat ruokkia uusia innovaatiota esimerkiksi matkaketjujen kehittämiseen. Haluamme tällä tavoin edistää myös uudentyyppisten MaaS-toimijoiden tekemistä, Vihervaara kuvailee.

Finavian digitaalisesta kehittämisestä vastaava johtaja Heikki Koski näkee Finavian tulevaisuuden yhtä lailla digitaalisen maailman palveluntarjoajana kuin lentoaseman infrastruktuurin tarjoajana.

– Muut eurooppalaiset lentoasemayhtiöt ovat vasta käynnistelemässä datan jakamista Api-rajapintojen kautta. Finavia haluaa tässäkin olla edelläkävijä ja olla mukana kehittämässä matkustamiseen liittyviä palveluita Suomessa”, Koski sanoo.

Finavian kehittäjäportaalissa on tällä hetkellä saatavana julkista rajapintaa lentotietoihin ja Helsinki-Vantaan turvatarkastuksen jonotusaikoihin. Lentoasemalla toimiville yrityksille on tarjolla kumppanirajapinnat muun muassa pysäköintiin. Palvelu vaatii käyttäjätilin luomisen, jonka jälkeen julkiset sisällöt ovat käytettävissä.

Lisää tietoa Finavian digitaalisesta kehitystyöstä