Ohita navigaatio

Finavia käynnistää 55 miljoonan euron investointiohjelman Lapin lentoasemilla

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
03.05.2018 klo 10:55
Kittilä Airport
Vastuullisuus
Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemille tehdään tuntuvat laajennukset ja palveluja lisätään vastaamaan voimakkaasti kasvavia matkustajamääriä. Työt alkavat toukokuun alussa.

– Finavian noin 55 miljoonan euron suurinvestointi mahdollistaa Lapin matkailun kasvun ja edistää Suomen saavutettavuutta ja kilpailukykyä. Finavian lähivuosien investoinnit Lapin turismin eteen nousevat nyt käynnistyvän kehitysohjelman myötä lähes sataan miljoonaan euroon, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Matkustajamäärien kasvu Lapin lentoasemilla on ollut ennätyksellistä, ja viime vuonna saavutettiin 1,3 miljoonan matkustajan raja. Kasvua edelliseen vuoteen oli 23 prosenttia. Eniten kasvoivat Rovaniemen (+19 %), Kittilän (+26 %) ja Ivalon (+17 %) lentoasemat.

Nyt käynnistyvän Finavian investointiohjelman myötä Lapin lentoasemat ovat valmiita palvelemaan kahta miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Mäen mukaan Lapin lentoasemien kehitysohjelman tavoitteena on parantaa asiakaskokemusta, nostaa palvelutasoa ja kapasiteettiä sekä varmistaa turvallinen liikennöinti lentojen ja matkustajamäärien kasvaessa.

Samalla investoidaan myös ympäristönsuojeluun. Finavia tehostaa lentokoneiden jäänpoistossa käytettävän glykolin keräystä ja kierrätystä ja vähentää näin lentoliikenteen vesistövaikutuksia.

Rovaniemen lentoaseman matkustajaterminaali laajenee yli 75 %

Rovaniemelle Finavia tekee jättilaajennuksen. Matkustajatilat kasvavat nykyisestä 6 000 neliömetristä noin 10 500 neliömetriin. Uudet tilat lisäävät terminaalin avaruutta ja viihtyisyyttä. Lentoaseman tuntikapasiteetti nousee nykyisestä kolmesta koneesta viiteen.

Nykyaikaista matkustajatilaa saadaan muun muassa matkatavaran luovutusaulaan, ja esimerkiksi kahvilatila laajenee nelinkertaiseksi. Terminaaliin asennetaan uusi koneeseen nousua nopeuttava matkustajasilta. Rovaniemen lentoasemalla on tämän jälkeen käytössä kolme siltaa.

Kokonaisuudessaan Rovaniemen lentoaseman laajennus valmistuu joulusesonkiin 2019.

Kittilään kaksi uutta rullaustietä ja terminaalilaajennus

Kittilän lentoasemalla Finavia laajentaa reippaasti sekä terminaalia että lentoliikenteen infrastruktuuria.

Palvelutaso nousee jo joulusesongiksi 2018, kun lähtevien matkustajien laajennus avataan. Alueelle tulee muun muassa toinen kahvila. Lisäksi saapuvien matkustajien passintarkastukseen saadaan lisää tilaa. Yhteensä laajennus käsittää uutta tilaa noin 2 000 neliömetriä.

Lentoliikenteen kapasiteettia ja sujuvuutta Finavia parantaa rakentamalla kaksi uutta rullaustietä: lyhyen ja pitkän. Lisäksi lentokoneiden pysäköintipaikkojen määrä nostetaan 13:een. Iso osa lentoliikenteen uudesta infrastruktuurista valmistuu talvikaudelle 2018–2019 ja loput seuraavaksi talvikaudeksi.

Ivalon lentoasemalle uusia konepaikkoja ja lisää tilaa saapuville matkustajille

Ivalossa Finavia rakentaa lisää konepaikkoja, mikä lähes tuplaa lentokoneiden paikoituskapasiteetin ja lisää näin lentoliikenteen sujuvuutta. Määrä nousee neljästä seitsemään jo talveksi 2018.

Matkustajatilat laajenevat 1 000 neliömetriä. Uusi saapuvien matkustajien matkatavara-aula vapauttaa tilaa koko terminaalille ja lisää näin viihtyisyyttä ja parantaa asiakaskokemusta. Terminaalin laajennusosa valmistuu talveksi 2019.

Lapin lentoasemien kehitysohjelma kestää kaksi vuotta

– Laajennustyöt alkavat kaikilla lentoasemilla toukokuun alussa 2018. Suunnitelmissa on saada kaikki valmiiksi joulukuuhun 2019 mennessä, kertoo Mäki.

Työt tehdään vaiheittain, jotta tarvittaessa voidaan reagoida markkinatilanteen muutoksiin joustavasti.

Lapin lentoasemien laajennus- ja parannustyöt voidaan tehdä siten, ettei niillä ole vaikutuksia lento- tai matkustajaliikenteeseen eikä käyttökatkoja ole tiedossa.