Hyppää pääsisältöön

Helsinki-Vantaan kuuluisat vieraat: Samuel L. Jackson ja Renny Harlin, 1996

Julkaistu
13.11.2018 klo 09:00
Renny Harlin & Samuel L. Jackson at Helsinki Airport
Elokuvaohjaaja Renny Harlin ja Hollywood-tähti Samuel L. Jackson saapuivat Helsinkiin markkinoimaan yhteistä elokuvaansa vuonna 1996. Amerikkalaisnäyttelijälle matka tarjosi monenlaisia Suomi-kokemuksia.

Suomalainen elokuvaohjaaja Renny Harlin oli 1990-luvun puolivälissä maineensa huipulla vuonna 1993 solmittu avioliitto näyttelijä Geena Davisin kanssa sekä menestyselokuvat Die Hard (1990)ja Cliffhanger (1993) nostivat Riihimäen kasvatin parrasvaloihin.

Joulukuussa 1996 Harlin saapui Los Angelesista Helsinkiin uusinta toimintaelokuvaansa The Long Kiss Goodnight elokuvan toisen päätähden Samuel L. Jacksonin kanssa. Elokuvassa Geena Davisin esittämä perheenäiti alkaa auto-onnettomuuden jälkeen muistaa pätkiä entisestä elämästään. Nainen palkkaa Jacksonin näyttelemän yksityisetsivän tutkimaan menneisyyttään, ja saa tietää työskennelleensä palkkatappajana. Tiedon karttuessa alkaa hengenvaarallinen taistelu, jota jouduttavat Jacksonille tunnusomaiset kuivat vitsit.

Myös Jacksonin ura oli Suomen-vierailun aikoina nosteessa, kun takana olivat hittielokuvat Fiction(1994) ja Die& Hard (1995). Karskeihin mutta humoristisiin toimintasankareihin erikoistunut näyttelijä kuvattiin Helsinki-Vantaalla Planet Hollywood -nahkatakkiin ja lippikseen sonnustautuneena, tupakka suussaan.

Suomen-vierailun ohjelmaan kuuluikin luonnollisesti myös Renny Harlinin ystäviensä kanssa pyörittämään Helsingin Planet Hollywood -ravintolaan tutustuminen. Kaupungin ydinkeskustassa 1990-luvulla toiminut elokuvateemainen ravintola tunnettiin tähtivieraistaan. Myös muun muassa Arnold Schwarzenegger kävi siellä Suomen-vierailullaan.

The Long Kiss Goodnight oli lopulta elokuvana taloudellinen floppi, mutta ohjaaja Renny Harlin on todennut pitävänsä sitä parhaana elokuvanaan. Samuel L. Jackson taas nähtiin vuonna 2014 uudelleen suomalaisohjauksessa Jalmari Helanderin elokuvassa Big Game.

Iltalehden haastattelussa vuonna 2013 Jackson muisteli Suomen-visiittiään pääosin lämpimästi

–Minulla oli hauskaa, kun hengailin Helsingissä Rennyn ja Markus Selinin kanssa. Pidän suomalaisista. Suomalaisesta ruoasta en ole niin varma.

Lähteet:Internet Movie Database, Wikipedia, STT, Iltalehti,City

Lue lisää Motörheadin saapumisesta Helsinki-Vantaalle

Ihmisiä & Ilmailua