Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan lentojen lähtöaikojen esittämisperiaate muuttuu

Artikkeli julkaistu
03.10.2018 klo 15:26
Helsinki-Vantaan lentojen lähtöaikojen esittämisperiaate muuttuu
Matkustus
Finavia siirtyy 10.10.2018 alkaen käyttämään Helsinki-Vantaan lentoasemalla kansainvälisen käytännön mukaisia lentojen lähtöaikoja. Lennon ilmoitettu lähtöaika on jatkossa aika, jolloin kone lähtee liikkeelle sillalta tai ulkopaikalta.

Muutoksen myötä Finavian kaikissa digitaalisissa kanavissa annetut lähtöajat lennoille ja niiden täsmällisyystiedot tarkentuvat, sillä lähtöstatukset perustuvat jatkossa samaan mitattavaan koneen kääntöprosessin vaiheeseen kuin aikataulussa.

- Helsinki-Vantaan lentojen lähtöajaksi on tähän asti ilmoitettu aika, jolloin lentokone irtautuu kiitotieltä. Jatkossa lähtevien lentojen aikataulutetut ja toteutuneet lähtöajat ilmoitetaan nk. off-block-aikoina eli aikoina, jolloin kone on lähtenyt sillalta tai ulkopaikalta liikkeelle, kertoo johtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta.

Suomen suurimmalta lentoasemalta Helsinki-Vantaalta lähtee vuosittain noin 90 000 lentoa, joilla tänä vuonna ennustetaan matkustavan 20 miljoonaa matkaajaa. Samalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla on käynnissä miljardin euron kehityshanke, jolla varaudutaan palvelemaan yli 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

- Haluamme yhtenäistää lentoasemamme lentotietoja kansainvälisen käytännön mukaiseksi. Näin lähtevien lentojen aikataulutetut ja toteutuneet ajat yhdenmukaistuvat. Uusi käytäntö parantaa lentojen lähtötäsmällisyyden esittämistä, Noronen-Juhola kertoo.

Helsinki-Vantaalta on 145 reittikohdetta eri puolille maailmaa. Lentoasema on Pohjois-Euroopan merkittävin lentoliikenteen solmukohta Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä.

Helsinki-Vantaan lähtöstatusmuutos liittyy Finavian laajempaan digiohjelmaan. Osana Digiohjelmaa täsmennetään koneen kääntöprosessiin liittyviä vaiheita, joihin myös projektissa toteutettava muutos liittyy, sekä parannetaan lentotietojen saatavuutta lentotietorajapinnan kautta.

Finavian maakuntalentoasemilla lähtöajaksi näytetään jatkossakin aika, jolloin lentokone irtautuu kiitotieltä.

Muutoksella ei ole vaikutusta matkustajille eli matkustajan tulee toimia lähtöajan suhteen kuten aikaisemminkin. Tämä ei siis vaikuta lentojen aikatauluihin tai esimerkiksi lähtöselvitysaikoihin.

Muutoksella ei ole vaikutusta lentojen saapumisaikojen esittämiseen, sillä jatkossakin Helsinki-Vantaan lentoasemalla ilmoitetaan kansainvälisen käytännön mukaisesti lennon arvioitu laskeutumisaika.