Hyppää pääsisältöön

Helsinki-Vantaan palvelut ja tunnelma vetävät kentälle myös ei-lentäviä ihmisiä

Julkaistu
28.06.2018 klo 09:00
Lentoasemahengaajat1
Eläköitynyt Tapani käy fiilistelemässä lentoaseman kehitystä kahdesti vuodessa, lähiseudun asukkaat tulevat parturiin tai syömään. Lentoasemalla voi käydä muulloinkin kuin vain lennolle lähtiessä.

Huhtikuisena tiistaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla on vilkasta. Ihmiset tarkastelevat lähtevien lentojen taulua, ostavat matkalukemista ja jonottavat turvatarkastukseen. Intoa pursuava nuorisoryhmä syö varhaista lounasta ennen lähtöään Lontooseen, ja aamuvarhaisella Moskovasta koiran kanssa tullut nainen viettää päivää kentällä ennen jatkolentoa. 

Lentoasema on kiehtova paikka – ja aina auki. Viettävätkö ihmiset kentällä aikaa ilman lentoaikeita, vaikka vain syömässä tai kahvilla? 

Entisen reissumiehen kenttätarkastus 

Kyselykierros Bistrot Helsinki Airportissa tuottaa tuloksen: vantaalainen Tapani Luoma ei ole lähdössä matkalle tai noutamassa läheistä kentältä. Hän on lentoasemalla silkasta mielenkiinnosta. 

–  Kerran puolessa vuodessa teen kentän yleisissä tiloissa kierroksen ja katson, mikä on edelliskerrasta muuttunut. Samalla syön ja juon kahvit. Niin kauan kuin muistan, on täällä tehty remonttia ja uudistettu paikkoja. Tällä kerralla ei tosin ollut mitään kovin ihmeellisiä muutoksia edelliskertaan verrattuna, Luoma kertoo. 

Luoma on reissannut aikoinaan paljon. Matkat ovat vieneet hänet muun muassa Meksikoon, Thaimaahan, Egyptiin, Euroopan suurkaupunkeihin ja kymmeniä kertoja Kanariansaarille. Kaukomatkailu on jäänyt sopivan reissukumppanin puuttuessa. 

Tuorepasta houkuttelee lähistön asukkaita 

Juuri omien lentomatkojen vähentyminen sai Tapani Luoman aloittamaan lentoasemakierrokset joitain vuosia sitten. 

– Täällä kuulee vieraita kieliä ja näkee reissuun lähtijöitä. Kyllä sitä välillä ajattelee, että olisihan tässä kiva itsekin lähteä matkalle. Edelleen lähtisin reissuun, jos olisi joku kaveri. Yksin ei ole niin kiva matkustaa, eläköitynyt pörssimeklari sanoo.  

Bistrot Helsinki Airportin vuoropäällikkö Marjo Nissinen kertoo, ettei Luoma suinkaan ole ainoa ravintolassa vieraileva lähialueen asukas. Nissisen mukaan on selvää, mikä ihmisiä ravintolaan vetää: tuorepasta ja oman leipomon tuotteet. 

– Osa näistä pariskunnista ja perheistä on jo ihan vakioasiakkaita. Heillä ei ole matkatavaroita eikä kiirettä, ja he kertovat, kuinka oli taas pakko tulla herkuttelemaan, Nissinen sanoo. 

Lentoasemahengaajat3

 

Naapurista hiustenleikkuuseen 

M Room -parturin tuolissa leikataan parhaillaan Aleksin hiuksia. 

– Tämä on varmasti kahdeskymmenes kerta parin vuoden aikana, kun olen täällä. Syy on yksinkertainen: asun yhden pysäkin päässä, joten junamatka tänne kestää vain kolme minuuttia, Aleksi kertoo. 

Lentoaseman parturin kansainvälinen tunnelma on Aleksin mieleen. Viimeksi viereisellä tuolilla istui saksalaismies, ja kaksikko päätyi keskustelemaan jalkapallosta. 

– On todella hauskaa, että juuri tämä on lähiparturini. Välillä hiustenleikkuun jälkeen käyn vielä viereisessä Alepassa. 

Parturi Maria Purasen mukaan asiakkaina käy yllättävän paljon ihmisiä, jotka eivät ole lentoaikeissa. 

– Tänne on helppo päästä julkisilla liikennevälineillä, eikä täällä ole yhtä pitkiä jonoja kuin muissa toimipaikoissamme Vantaalla. Se selittää jo paljon, hän sanoo. 

Lentoasemahengaajat2

 

Päiväkotilapsia katseluterassilla 

Lentoasema on julkinen tila, jonka yleisten tilojen palveluita voi käyttää kuka tahansa. Finavian yritysturvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Ari Kumara ei osaa arvioida, kuinka paljon asemalla käy ihmisiä ilman lentoaikeita. Katseluterassilla terminaalirakennuksen ulkopuolella on Kumaran mukaan kuitenkin vilkasta. 

– Kauniilla säällä katseluterassilla on porukkaa vaikka kuinka paljon bongailemassa lentokoneita. Päivisin olen nähnyt siellä muun muassa päiväkotiryhmiä, Kumara kertoo. 

Kumara toivottaa ihmiset tervetulleiksi niin katseluterassille kuin käyttämään lentoaseman palveluita. 

– Täällä on monipuolisia palveluita ja hyvä tunnelma, Kumara vinkkaa. 

Nämä palvelut löytyvät Helsinki-Vantaan lentoasemalta 

Ihmisiä & Ilmailua