Hyppää pääsisältöön

Kuinka paljon lentomatka kuormittaa ilmastoa? Testaa suosituimmat päästölaskurit

Julkaistu
11.01.2018 klo 09:00
päästöt
Kiinnostaako lentomatkasi hiilijalanjälki? Näillä laskureilla saat arvion siitä, kuinka paljon lentosi kuormittaa ilmastoa.

Kansainvälinen lentomatkailu vastaa noin kahta prosenttia koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Ilmailuala tekee jatkuvasti töitä päästökuorman vähentämiseksi: lentokoneiden polttoainetehokkuus on esimerkiksi kaksinkertaistunut sitten 1960-luvun. Vuonna 2016 kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön kautta valtiot sopivat lentoliikenteen ilmastosopimuksesta (CORSIA), jonka tarkoitus on lentoliikenteen hiilineutraali kasvu vuodesta 2020 eteenpäin.

Yksittäisen kuluttajan kohdalla lentäminen voi kuitenkin muodostaa merkittävän osan hiilijalanjälkeä. Mikäli matkailun ilmastopäästöt huolettavat, netistä löytyykin useita, hieman eri perustein toimivia päästölaskureita, joilla matkan kuormittavuutta voi arvioida:  

1. ICAO 

Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n luoma päästölaskuri soveltaa julkisesti saatavilla olevaa tietoa eri lentomatkoilla käytetyistä konetyypeistä ja niiden keskimääräisestä polttoaineen kulutuksesta.  

Matkustajakohtaisen hiilijalanjäljen lisäksi laskuri kertoo matkan pituuden, tyypillisimmät matkaa lentävät konetyypit ja polttoaineen kulutuksen.  

Matkustajan keskimääräinen hiilijalanjälki menomatkalta Helsinki–Tokio on ICAO:n laskurin mukaan 279,9 hiilidioksidikiloa, mikä vastaa noin 2,8 prosenttia keskivertosuomalaisen koko vuoden hiilijalanjäljestä.  

2. Carbon Neutral Flights 

Hiilineutraaliin liiketoimintaan erikoistuneen Carbon Neutral Limitedin ylläpitämä laskuri on helppokäyttöinen ja perustuu yleisesti saatavilla olevaan dataan lentojen ympäristöpäästöistä.   

Yhdensuuntainen Helsinki–Tokio-reissu tuottaa tämän laskurin mukaan 570 hiilidioksidikilon verran päästöjä. Laskuri antaa käyttäjälle myös mahdollisuuden kompensoida päästöt lahjoittamalla rahaa päästöjä hillitseviin projekteihin, kuten tuulivoimaan tai metsän istuttamiseen.   

3. Carbon Neutral Calculator  

Carbon Neutral Calculator -päästölaskuri tuottaa päästölaskelmia perustuen lähtö- ja kohdelentokenttien etäisyyksiin tai yleisiin laskelmiin lyhyiden, keskipitkien ja pitkien lentomatkojen päästöistä.  

Ympäristökonsultaatiota tekevän Natural Capital Partners -yrityksen ylläpitämä sivusto antaa Helsinki–Tokio matkan päästöiksi 660 hiilidioksidikiloa, mikä vastaa noin 6,6 prosenttia keskivertosuomalaisen koko vuoden hiilijalanjäljestä.   

Samalla sivustolla voi laskea myös automatkojen ja kotitalouden kasvihuonekaasupäästöjä.  

4. Lentoyhtiöiden omat laskurit 

Monilla lentoyhtiöillä on myös omat päästölaskurinsa, jotka perustuvat yleensä lentoyhtiöiden itse keräämään dataan. Tulokset pätevät vain yhtiön omiin lentoihin, mutta ovat toisaalta tarkempia kuin yleisten päästölaskureiden. 

Finnairin päästölaskuri esimerkiksi laskee jäljen perustuen lentoyhtiön omiin tietoihin lentojen toteutuneesta polttoaineen kulutuksesta sekä matkustajien ja rahdin määrästä. Finnairin laskuri antaa Helsinki–Tokio matkan hiilijalanjäljeksi 499,29 hiilidioksidikiloa. 

Lufthansan päästölaskuri antaa samalle matkalle päästölukemaksi 602 hiilidioksidikiloa. Lufthansa tarjoaa sivuillaan myös mahdollisuuden kompensoida päästöt lahjoittamalla rahaa yhtiön valitsemiin ilmastopäästöjä hillitseviin kohteisiin. Helsinki–Tokio-matkan päästöjen kompensaatiolle hintaa tulee 12 euroa.

SAS tarjoaa matkustajille kaksi erilaista laskuria: yksinkertaisempi kertoo vain lentomatkan hiilijalanjäljen, yleinen laskuri myös muiden päästöyhdisteiden määrät. Lentomatkojen aiheuttama ilmaston lämpeneminen ei rajoitu vain hiilidioksidin vaikutuksiin. 

Lähteet: ICCT, Sitra

Lue Finavian ilmastonmuutoksen vastaisesta työstä 

Matkustus