Hyppää pääsisältöön

Kynsilakka ei kulje lentopostissa. Lue faktat postin lentokuljetuksista

Julkaistu
22.11.2018 klo 09:00
Plane departing
Kaikki Suomeen tuleva tai ulkomaille lähtevä lentoposti kulkee Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuu päivittäin noin 40 postia kuljettavaa lentokonetta. Postin määrä vaihtelee, parhaimmillaan kyydissä voi olla jopa yli tonnin verran postia.

Lentojen mukana kulkevat niin kirjeet kuin postipaketitkin.

– Kaikki posti, joka saapuu lentämällä Suomeen tai lähtee meiltä ulkomaille lentoteitse, esikäsitellään Postin yksikössä Helsinki-Vantaalla. Samoin kaikki EU:n ulkopuolelta tuleva posti, jolle tehdään täällä tullimuodollisuudet, kertoo Postin Ulkomaantuotannon tuotantopäällikkö Sanna Hännikkälä.

Tässä muutamia faktoja, joita et ehkä tiennyt lentopostista:

1. Saatat matkustaa lentopostin kanssa samassa koneessa

Toisin kuin rahtifirmojen ilmakuljetuksille, ulkomaan liikenteessä lentopostille ei ole varattu omia lentokoneita, vaan se kulkee tavallisten matkustajakoneiden mukana.

– Moni ei välttämättä tiedä, että lennolla vaikkapa Frankfurtista Helsinkiin koneen ruumassa voi kulkea myös lentopostia, Hännikkälä kertoo.

– Muiden kansainvälisten Postien tavoin myös Suomen Posti tekee sopimukset lentopostin kuljettamisesta eri lentoyhtiöiden kanssa.

2. Lentopostia koskevat samanlaiset lentoturvamääräykset kuin matkatavaroita

Koska lentoposti matkaa matkustajakoneissa, sitä koskevat turvallisuusmääräykset ovat tiukkoja.

– Lähettävä maa vastaa postin tarkastamisesta ja sen lentoturvallisuudesta. Läpivalaisemme kaiken lähtevän postin ja pidämme huolta, että siitä ei löydy vaaralliseksi luokiteltuja aineita tai tavaroita, kuten räjähteitä, helposti syttyviä aineita tai palavia nesteitä, Hännikkälä kertoo.

– Saapuvalle postille teemme maahantuloluennat lähetysten seurantaa varten ja esilajittelemme osan lähetyksistä. Ne lähetykset, joiden vastaanottaja on Suomessa, jatkavat meiltä matkaansa joko Postikeskukseen Ilmalaan tai Logistiikkakeskukseen Vantaalle. Mikäli lähetys vaatii tullauksen, se jää odottamaan väliaikaiseen tullivarastoon, kunnes vastaanottaja on hoitanut tullauksen esimerkiksi netissä.

– Maahan saapuvan postin lisäksi käsittelemme myös Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkevaa postia, esimerkiksi Aasiasta Keski-Eurooppaan.

3. Tyypillisin kielletty tavara on kynsilakka

Hännikkälän mukaan tyypillisin kielletty tavara lähtevässä lentopostissa on kynsilakka.

– Kynsilakka luokitellaan palavaksi nesteeksi. Matkustaja voi ottaa kynsilakan mukaansa lennolle, kunhan se on pakattu asianmukaisesti ja määrä noudattaa sallittuja rajoitteita. Postilähetyksiin kynsilakkoja tai aerosoleja ei kuitenkaan saa laittaa, koska niiden yhteismäärän pysymistä lennon rajoitusten mukaisena ei pystytä varmistamaan.

– Toinen hieman erikoisempi läpivalaisuun pysähtyvä tuote ovat sotamuistoesineet, joiden kauttakulku Suomen kautta vaatii erityisluvan. Käsikranaatit tai muut ammukset, vaikka niin sanotusti tyhjinäkin, ovat kiellettyjä mahdollisten ruutijäämien takia.

4. Kiinan verkkokauppa kasvattaa lentopostin määrää Suomeen

Lentopostin määrä on ollut viime vuosina nousussa erityisesti Kiinan verkkokaupan kasvun myötä. Vuonna 2017 Suomeen tuli noin miljoona tavarakirjettä kuukausittain.

– Aasiasta Eurooppaan suuntautuva verkkokauppa on tervetullut lisä Postille. Palvelemme niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia verkkokauppiaita, Hännikkälä toteaa.

5. Lentoposti kulkee Eurooppaan nopeimmillaan päivässä

Lentokuljetus on nopein tapa kuljettaa tavaraa kauas. Siksi esimerkiksi verkkokaupan kuljetuksista pääosa kulkee lentoteitse.

– Nopeimmillaan Suomesta lähtevä postilähetys on perillä Euroopassa seuraavana päivänä ja Australiassa noin 5–6 päivässä, Hännikkälä toteaa.

Ihmisiä & Ilmailua