Skip navigation

Lentokoneiden spottauskallio Helsinki-Vantaan pohjoispuolella louhitaan lähivuosina Kehä IV:n tieltä

Artikkeli julkaistu
27.11.2018 klo 09:00
Airplane spotting
Spotterien suosiossa oleva Sammonmäki sijaitsee suunnitellun Kehä IV -tien linjalla. Louhinnan aikataulu ei ole vielä selvillä.

Yksi Helsinki-Vantaan suosituista lentokoneiden katselu- ja kuvauspaikoista poistuu todennäköisesti käytöstä lähitulevaisuudessa.

Lentoasema-alueen pohjoispuolella nouseva Sammonmäki, joka tunnetaan myös Lemminkäisen kalliona, sijaitsee Tuusulaan suunnitellun Kehä IV -moottoritien linjalla. Kallio on määrä louhia lähivuosina matalaksi, ja alueesta tulee uuden kehätien pohjaa.

Sammonmäki on ollut lentokonespotterien suosiossa, sillä sen laelta on hyvät näkymät erityisesti kiitotie 1:ltä nousevien ja sille laskeutuvien koneiden katseluun ja kuvaamiseen.

Kallion louhimisen tarkkaa aikataulua ei vielä tiedetä. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on myöntänyt marraskuussa 2018 MH-Kivi Oy:lle luvan maa-ainesten ottamiseen sekä kalliokiven louhintaan ja murskaukseen Tuusulan Ruotsinkylän alueelle, jossa Sammonmäki sijaitsee. Luvan valitusaika on kuitenkin vielä auki.

– Valitettavasti emme osaa sanoa vielä tarkasti, millä aikataululla louhinta alkaa, tai milloin kallio poistuu virkistys- ja näköalakäytöstä, toteaa MH-Kivi Oy:n toimitusjohtaja Pekka Pamppunen.

– Puhutaan kuitenkin lähivuosista. Kehä IV:n rakentamisesta ja alueiden käytöstä on päätetty jo aiemmin Tuusulan yleiskaavassa.

Lentokoneiden katselusta ja kuvaamisesta innostuneille näköalakallion louhiminen on harmillinen uutinen. Muille Helsinki-Vantaan käyttäjille Sammonmäen louhinta ei kuitenkaan tule aiheuttamaan erityistä häiriötä, kertoo Finavian asematasopalveluista vastaava Sami Simola.

– Mahdollisten räjäytysten aikana kiitotielle 1 ei voi laskeutua eikä siltä nousta koneita, mutta kaikki työ tapahtuu lentoaseman aitojen ulkopuolella, Simola kertoo.

Louhittavat Sammonmäen maa-alueet omistavat Finavia ja Tuusulan kunta. Lähialueelle ollaan rakentamassa Kehä IV -moottoritien lisäksi myös Focus-nimistä yritysaluetta.

Katso muut paikat lentokoneiden katseluun ja kuvaamiseen Helsinki-Vantaalla.

Ihmisiä & Ilmailua