Ohita navigaatio

Tee lentomatkustamisesta nautinnollisempaa pienillä jutuilla

Artikkeli julkaistu
23.03.2018 klo 14:52
Kuulutus
Ihmisiä & Ilmailua
Levillä toimivan kuntosaliyrityksen, Levi Wellness Clubin, vastaanottojen toiminnasta vastaava Iina Mäntynen työskentelee ajoittain viikonloppuina Kittilän lentoasemalla lähtöselvityksessä ja on itsekin innokas matkailija, joten toinen puoli mielestä on koko ajan ilmassa. Hänellä onkin muutama hyvä vinkki ennen matkaa, matkan ajaksi ja sen jälkeen, jotta lentomatkustamisesta ei tulisi puuduttavaa.

Varaudu ja suunnittele etukäteen

- Lentokoneessa voi tehdä olonsa mukavaksi pienillä valinnoilla. Koska ilma on koneessa kuiva, vesipullo kannattaa pitää ulottuvilla koko ajan ja myös juoda siitä säännöllisesti. Omaa purtavaa voi ottaa myös mukaan, jotta ei tarvitse matkustaa nälissään, jos koneen valikoimasta ei löydy sinulle sopivaa syötävää, Iina opastaa.

- Käsivoide ja huulirasva on hyvä pitää käsimatkatavaroissa, samoin hiuspompula, jolla saa halutessaan hiukset kiinni. Päälle kannattaa pukea mukava ja väljä vaatetus, esimerkiksi jumppatrikoot, t-paita ja huppari, jonka voi heittää välillä pois. Jalkojen oloa voi helpottaa kompressiosukilla tai -säärystimillä. Ne edistävät verenkiertoa sekä vähentävät turvotusta ja levottomien jalkojen tuntua.

Ennen lentoa, koneessa ja lennon jälkeen

Ennen lentoa kannattaa Iinan mielestä etenkin pitkille lennoille suunnitella asioita aina istumapaikan varauksesta alkaen. Käytäväpaikka on siinä mielessä hyvä, että siitä pääsee helposti jaloittelemaan ja pystyy oikomaan jalkoja istuallaan. Mukaan kannattaa varata korvatulpat, niskatyyny ja unimaski. Kuulokkeet ja lempimusiikkia on myös hyvä ottaa mukaan, jotta matka sujuu viihtyisästi.

- Lähtöaulassa ennen lentoa kannattaa vielä jaloitella ja tehdä esimerkiksi kehonpainoliikkeitä, koska lennon aikana liikkuminen on pakostakin aika vähäistä, mikä alkaa varsinkin pitkillä lennoilla puuduttaa sekä mieltä että kroppaa. Koneessakin voi toki pumppailla jaloilla vaikka penkillä istuessa varpaille nousuja ja tehdä jalkojen ojennuksia edessä olevan penkin alle. Välillä voi käydä myös jaloittelemassa koneen käytävällä.

Iina Mäntynen

Ennen lentoa voi tehdä esimerkiksi avaavia ylävartalon liikkeitä ja kehonpainokyykkyjä, Iina Mäntynen kertoo.

- Lennon jälkeen kroppaa voi herätellä ravistelemalla käsiä ja jalkoja ja venyttelemällä kevyesti. Kun saapuu majoitukseen, suihku ja uinti mahdollisuuksien mukaan ovat hyvä tapa saada kroppa hereille ja freesiksi, minkä jälkeen voi nautiskella olosta ja keskittyä vaikkapa nukkumaan matkaväsymyksen pois. Näin voi aloittaa lennon jälkeen loman tai arjen taas uusin voimin.

Jos lentokentällä joutuu odottelemaan pidempään joko lähtiessä tai tullessa, kannattaa tutustua etukäteen kentän palveluvalikoimaan ja nauttia siitä. Lentokentät tarjoavat monenlaista mukavaa tekemistä, joten matkailijan ei todellakaan tarvitse odottaa konetta tylsistyneenä, jos ei välttämättä halua.

Teksti ja Iinan kuva: Timo Koivisto/Levi Wellness Club

Katso myös kiinalaisen Ryan Zhun kuntoiluvinkit lentoasemalla virkistymiseen