Ohita navigaatio

Liikennepalvelulain voimaantulo muutti Helsinki-Vantaan taksijärjestelyt

Artikkeli julkaistu
23.07.2018 klo 12:24
Taxi
Suomessa astui voimaan uusi liikennepalvelulaki 1. heinäkuuta 2018. Kuluttajien kannalta tämä tarkoitti useita muutoksia, ja ne näkyvät myös lentoasemalla.

Uusi laki vapautti taksialan sääntelystä. Yksi näkyvimmistä muutoksista on hinnoittelun vapaus. Sen seurauksena taksamittari ei enää ole pakollinen, ja matkan hinta voi muuttua päivittäin tai jopa tunneittain.

Toinen selkeä muutos on ajoneuvon malli. Uuden lain astuttua voimaan taksi voi olla mopoauto, kuorma-auto tai kolmipyöräinen ajoneuvo.

Kolmas iso muutos on se, että taksien kuntarajat eivät enää ole voimassa. Esimerkiksi ennen uuden lain voimaan astumista lentoasemalta saivat periaatteessa ottaa kyytejä vain vantaalaiset taksit. Kilpailun vapauduttua lentoasemalle voivat ajaa odottamaan asiakkaita kaikki halukkaat taksit ja silloin kun haluavat.

Nämä olivat ne kolme painavaa syytä, minkä vuoksi Finavia päätti kilpailuttaa lentoaseman taksitoiminnan. Tällä varmistettiin muun muassa, että  

  1. matkustaja voi valita taksin, joka ilmoittaa hintansa julkisesti taksitolpan valotaulussa ja jolle on kilpailutuksessa määritelty enimmäishinta.
  2. taksiasemalla on aina saatavana takseja, myös yöllä ja ruuhka-aikaan.
  3. esimerkiksi ajoneuvot ovat vähäpäästöisiä ja kuljettajat kielitaitoisia.
  4. taksit ajavat lentoasemalle ohjatusti, eikä liikennekaaosta pääse syntymään.

Näin uudet taksijärjestelyt toimivat Helsinki-Vantaalla

Taksiasemat sijaitsevat terminaalin edustalla. Sijaintia on kuitenkin jouduttu siirtämään terminaalin uloskäynnin edestä entiselle pikaparkkialueelle, jotta kaikki lentoasemalle pyrkivät taksit mahtuisivat odottamaan asiakkaita terminaalin edustalla.

Taksiasemalla on entisen yhden taksijonon sijaan neljä taksikaistaa.

  • Terminaalin ulko-ovelta katsottuna kolme ensimmäistä on varattu kilpailutuksen voittaneille taksiyrityksille (Lähitaksi, Vantaan Taksi ja Taksi Helsinki).
  • Neljäs kaista on tarkoitettu muille taksitoimijoille.
  • Viides alue on tarkoitettu ennakkoon tilatuille takseille.

Taksiaseman rakenteelliset järjestelyt ovat vielä kesken. Tarkoituksena on, että opastusta parannetaan ja sääsuojia lisätään lähiaikoina. Nekin ovat kuitenkin väliaikaisia, sillä liikennejärjestelyihin on tulossa lisää muutoksia viimeistään vuoden loppuun mennessä. Silloin käynnistyy Helsinki-Vantaan lentoaseman uuden sisäänkäynnin ja uusien tulo- ja lähtöaulojen rakentaminen.

Taksi-info ja taksiasemien kartat

Liikennejärjestelymuutokset ennen uuden taksilain voimaan tuloa

Lisätietoja lakimuutoksesta Trafin sivuilta

Terminaali 2:n uuden sisäänkäynnin rakentaminen käynnistyy vuoden loppuun mennessä

Matkustus