Skip navigation

Helsinki-Vantaan kuuluisat vieraat: prinssi William

Artikkeli julkaistu
14.08.2019 klo 09:00
Prince William at Helsinki Airport
Ison-Britannian prinssi William vieraili Helsingissä marraskuussa 2017. Helikopterilentäjän koulutuksen saanut prinssi tutustui vierailunsa lopuksi Helsinki-Vantaalla Ilmavoimien lentoaluksiin.

Ison-Britannian kuninkaallisen perheen jäsenet ovat vierailleet Suomessa harvakseltaan. Viimeisin visiitti tapahtui marraskuussa 2017, kun Cambridgen herttua, prinssi William, vietti kaksi päivää Helsingissä. Saarivaltion seuraavaksi kuninkaaksi veikkailtu prinssi tapasi Helsingissä niin poliitikkoja, startup-väkeä kuin lapsiakin. Vierailua isännöi presidentti Sauli Niinistö.

Prinssi tutustui jääkiekkoon ja lastensuojelutyöhön

Kuninkaallisen vierailun ensimmäisen päivän agendalla oli keskustelu Sauli Niinistön kanssa Presidentinlinnassa, Britannian suurlähetystön vastaanotto sekä illallinen Mäntyniemessä presidentin ja rouva Jenni Haukion kanssa.

Vaihtelua viralliseen ohjelmaan toi tutustuminen ruohonjuuritason lastensuojelutyöhön: prinssi William tapasi joukkueurheilun keinoin lapsia ja nuoria tukevan Icehearts-hankkeen edustajia ja sen toimintaan osallistuneita perheitä helsinkiläisessä jäähallissa. Samalla prinssi sai tuntumaa jääkiekkoon Icehearts-toimintaan osallistuneen kiekkoilijanuoren opastuksella.

Startup-pöhinää, keppihevosia ja tihkusadetta

Prinssi Williamin vierailu jatkui seuraavana päivänä melkoisen erilaisissa merkeissä. Ensiksi presidentti Niinistö vei prinssin Helsingin Messukeskukseen startup- ja teknologiatapahtuma Slushin avajaisiin, joissa William tapasi yritysväkeä toisen kruunupään, Ruotsin prinssi Danielin seurassa.

Slushissa prinssi sai Suomen valtion kojulla lahjaksi kaksi tilaustyönä valmistettua keppihevosta. Suomessa suositut leikkikalut oli tarkoitettu viemisiksi Williamin ja hänen vaimonsa, Cambridgen herttuatar Catherinen lapsille, tuolloin nelivuotiaalle prinssi Georgelle ja kaksivuotiaalle prinsessa Charlottelle.

Avajaisten jälkeen vuorossa oli vierailu lauttasaarelaisessa alakoulussa, jossa prinssi jutteli oppilaiden kanssa ja tutustui heidän koodaamiinsa koulutehtäviin. Päivä jatkui Mantan markkinoilla tihkusateen kastelemassa Esplanadin puistossa Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuuli Kousan kanssa – myös itse joulupukki tervehti prinssi Williamia Espalla.

Hornetin ohjaamo tutuksi Helsinki-Vantaalla

Vierailun lopuksi prinssiä odotti tutustuminen Suomen Ilmavoimiin sekä pienimuotoinen ilma-alusnäyttely Helsinki-Vantaan lentoaseman VIP-terminaalin edustalla. Cambridgen herttuan nähtäväksi oli tuotu ilma- ja maavoimien sekä Rajavartiolaitoksen kalustoa, josta hän oli erityisen kiinnostunut – onhan hän työskennellyt helikopterilentäjänä Ison-Britannian ilmavoimissa ja ambulanssihelikopterin pilottina siviilipuolella.

Paikalla oli Rajavartiolaitoksen Super Puma -pelastuskopteri ja kolme Puolustusvoimien alusta. Puolustusvoimien edustajat esittelivät prinssille Utin jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikopteria, Ilmavoimien Hawk Mk51 -suihkuharjoituskonetta sekä F/A-18C Hornet -hävittäjää. Prinssi kipusi Hornetin ohjaamoon paikalle tuotuja portaita pitkin ja sai testata myös NH90-kopterin kapteenin penkkiä. Mediatietojen mukaan prinssi William oli erityisen kiinnostunut talviolosuhteissa lentämisestä sekä siitä, millaista koulutuspolkua Hornet-lentäjät Suomessa kulkevat.

Prinssi poistui maasta pienellä Cessna 560XL Citation Excel -yksityiskoneella. Ehkä seuraavaksi Helsinki-Vantaalle saadaan toivottaa tervetulleeksi prinssi Harry, jolla on myös tausta helikopterilentäjänä.

Lähteet: Icehearts, Iltalehti, Lentoposti, MTV Uutiset, Yle uutiset

Ihmisiä & Ilmailua