Skip navigation

Helsinki-Vantaan VIP Presidentissä varaudutaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen

Artikkeli julkaistu
19.07.2019 klo 09:00
The interior of VIP President terminal in Helsinki Airport.
VIP Presidentin edustustilat ovat vilkkaassa käytössä, kun EU-maiden edustajien vierailut lisääntyvät Suomen puheenjohtajuuskaudella. Järjestelyt vaativat VIP-koordinaattoreilta ja lentoaseman muilta työntekijöiltä tarkkaa yhteispeliä. Matkustajaterminaaleissa puheenjohtajuuskausi ei aiheuta ruuhkaa tai erityisjärjestelyitä.

Suomen heinäkuun alussa käynnistynyt kausi EU:n puheenjohtajamaana jatkuu vuoden loppuun asti. Tämä näkyy myös Helsinki-Vantaalla, kun maiden johtoa saapuu Suomeen kokouksia varten. EU-puheenjohtajuuskauteen on varauduttu lentoasemalla erityisesti liikelentoterminaalin yhteydessä sijaitsevassa VIP Presidentissä.

– Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella on suuri vaikutus meidän työhömme. Heinäkuu on yleensä hiljaisempi, mutta nyt varaudumme siihen, että valtioiden edustajia saapuu reitti- ja yksityiskoneilla paljon – vilkkaimpina päivinä jopa viiden minuutin välein, Helsinki-Vantaan lounge- ja VIP-palveluista vastaava asiakkuuspäällikkö Pasi Laurinen sanoo.

Korkea-arvoisten vieraiden käytössä on omat yksityiskoneiden pysäköintipaikat sekä VIP President -terminaalin edustavat tilat. Koulutetut, kielitaitoiset VIP-koordinaattorit noutavat vieraat suoraan lentokoneelta, saattavat heidät VIP Presidentin tiloihin ja hoitavat vieraiden puolesta lentokenttämuodollisuudet. Vieraat saavat VIP-palvelun niin saapumisen kuin lähdönkin yhteydessä.

Yhteistyötä asematasolla ja terminaalissa

Helsinki-Vantaan VIP-koordinaattoreita on EU-puheenjohtajuuskaudella 15, mikä on puolet enemmän kuin tavallisesti. Tapaamisissa ja kokouksissa on apuna myös pitkä liuta valtioneuvoston EU Liaison -virkailijoita.

Tilaisuuksien ympärillä tehdään paljon järjestelyjä ja yhteistyötä, jotta kaikki siirtymät sujuvat mutkattomasti. Asematasolla huolehditaan paikoituksesta ja kunnossapidosta: yksityiskoneet ohjataan lähelle VIP President -terminaalia ja toisinaan varaudutaan lipuin ja punaisin matoin. Terminaalin puolella huolehditaan, että oikea määrä eri osaajia turvatarkastajista lähtien on valmiudessa. Vaikka huomioitavaa on paljon, itse tilaisuudet ovat monesti hyvin suoraviivaisia, Pasi Laurinen kertoo.

– VIP-vierailut ovat yleensä aikataulultaan tiukkoja, eikä niihin liity lentoasemalla suuria seremonioita. Meiltä vieraat jatkavat matkaa yleensä Helsingin keskustaan, tarvittaessa poliisisaattueessa.

Vaikka Helsinki-Vantaan VIP-terminaalissa riittääkin vilinää puheenjohtajuuskaudella, ei matkustajien tarvitse tästä huolestua. VIP-terminaali on erillään matkustajaterminaalista, joten tästä aiheutuvaan ruuhkaan ei tarvitse varautua esimerkiksi lomalle lähtiessä.

Helsinki-Vantaan VIP Presidentissä on mahdollisuus järjestää myös yksityistilaisuuksia

Ihmisiä & Ilmailua