Skip navigation

Lankkupenkeistä design-klassikoihin – Oletko jo testannut nämä Helsinki-Vantaan tuolit?

Artikkeli julkaistu
20.06.2019 klo 09:00
Tuolit1
Helsinki-Vantaa on tuhansien tuolien koti. Kiersimme katsastamassa lentoaseman parhaat istuimet, joiden joukosta löytyy muun muassa Alvar Aallon, Eero Aarnion ja Yrjö Kukkapuron designia.

Lento Miamiin on kohta lähdössä, mutta koneeseen nousua odottavilla matkustajilla on vielä hetki aikaa lekotella Tankki-tuoleissa. Portin 54 läheltä löytyvät Alvar Aallon legendaariset Artek 400 -nojatuolit ovat lempinimensä mukaisesti Helsinki-Vantaan istuimista jyhkeimpiä. Ne tarjoavat juhlallista vaihtelua lentokoneiden keskimäärin paljon kapeammille istuimille. Samalla ne ovat hyvä esimerkki lentoaseman laajasta istuintarjonnasta.  

Finavian asiakaskokemuspäällikkö Johanna Laakso kehittää työkseen sujuvaa matkustajakokemusta ja tuntee siksi myös lentoaseman huonekaluvalinnat. Tuoleja on monenlaisia, mutta hankintakriteerit kaikille samat.  

– Istuimien hankintaa säätelevät etenkin tarve ja kestävyys. Moni toivoo mukavaa istumapaikkaa myös ennen lentomatkaa. Kestävyys taas on sekä iskun- että kulutuskestävyyttä. Myös se, ettei istuinta ole helppo siirtää, on lentoasemalla eduksi, sillä kaikella on täällä määrätty paikkansa, Laakso kertoo.  

Klassikot ovat kalliita mutta kestäviä 

Artek400

Maailman lentoasemilta löytyy enimmäkseen rivipenkkejä, jotka ovat suhteellisen edullinen tapa luoda istumapaikkoja sadoille matkustajille kestävyydestä tinkimättä. Rivipenkkejä on Helsinki-Vantaallakin runsaasti, mutta tuolimaisemasta on haluttu luoda tavallista mielenkiintoisempi. 

– Haluamme erottautua asiakaskokemuksella, joten aloimme miettiä, millaisia kaikkia ihania penkkejä täältä voisi löytyä. Suosimme suomalaista suunnittelua, ja siksi olemme tuoneet kotimaisia design-istuimia portti- ja odotusalueelle.  

Huippudesign ei tule ajan saatossa niin kalliiksi kuin luulisi.  

– Design-klassikot ovat toki hintavia, mutta myös kestäviä, mukavia ja kauniita. Klassikoita on myös helpompi korjata kuin massatuotettua tavaraa. 

Suomalaisen huonekalumuotoilun ystävälle Helsinki-Vantaa on oiva bongauskohde. Aallon tankkituolin lisäksi kentältä löytyvät muun muassa Eero Aarnion Pallotuoli, Yrjö Kukkapuron Karuselli, Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle-keinutuoli sekä varta vasten kentälle suunniteltuja design-istuimia. Klassikkoistuimia löytyy etenkin terminaali 2:n uusimmista osista ja Non-Schengen -alueelta.  

Lankkupenkeillä saa pötköttää 

Lankkupenkki portilla.

Lentoasemalta voi löytää upeiden designistuinten lisäksi myös arkisia lankkupenkkejä, jotka ovat suoraan kuin hämäläisestä pirtistä. Koruton, mutta kenttäoloissa huikean monikäyttöinen penkki on Finavian työntekijöiden oma oivallus. Ne on tehty osin kierrätysmateriaalista: mukavat penkit on rakennettu kotimaisesta puusta ja käytöstä poistettujen rivipenkkien rungoista.  

Lankkupenkin etu on monikäyttöisyys: niiden päällä voi vaikkapa syödä omia eväitä, pukea pikkulapsen tai lätkiä korttia kaveriporukalla. Pitkillä penkeillä myös pidempi matkustaja voi ottaa kunnon nokkaunet. 

Entä mitkä ovat Johanna Laakson omat istuinsuosikit?  

– Kyllä lankkupenkki on oma suuri suosikkini jo mainitun Tankki-tuolin ohella. Mehän olemme lentoasema, jossa saa pötköttää! Lankkupenkillä saa mukavasti selän suoraksi, ja ne ovat siten myös paras valinta, mikäli takana on pitkä lento ja edessä vielä toinen mokoma, Laakso päättää.  

Jutussa mainitut tuolit löydät seuraavista paikoista: 

Aallon Artek 400 Tankki-nojatuolit: portti 54 

Kukkapuron Karuselli: portti 53 

Tapiovaaran Mademoiselle keinutuolit: portit 22 ja 54 

Tapiovaaran Domus nojatuolit: portti 55 

Lankkupenkkejä löydät muun muassa portilta 22, T2:n eteläsiivestä ja T1:stä. 

Helsinki-Vantaan lentoasema palkittiin parhaasta asiakaskokemuksesta Euroopassa

Matkustus