Ohita navigaatio

Lentoliikenne vahvistaa Lapin taloutta – arvaatko, mistä kolmesta Aasian maasta Rovaniemelle tulee eniten turisteja?

Artikkeli julkaistu
25.06.2019 klo 09:00
Kaunis maisema Lapista, jossa näkyy järvi vuoren juurella.
Vastuullisuus
Lapin pääkaupunki houkuttelee aasialaisia matkailijoita, jotka saapuvat määränpäähänsä useimmin lentämällä Helsinki-Vantaan kautta. Miten nämä turistit hyödyttävät Rovaniemeä?

Hyvien yhteyksien edistäminen on osa Finavian vastuullisuutta. Hyvien asioiden ketju -juttusarja nostaa esiin yksityiskohtia Finavian vastuullisuustyöstä. Tässä jutussa kerromme lentoyhteyksien vaikutuksista paikalliseen talouteen Rovaniemellä.

Napapiirillä sijaitseva 60 000 asukkaan Rovaniemi tunnetaan ympäri maailmaa Joulupukin ja Joulumuorin kotikaupunkina. Suoraan Pukin postitoimiston edustalta avautuvat erämaat, porot ja revontulet tekevät siitä taianomaisen ja varsin instagrammattavan matkakohteen.

Erityisesti aasialaiset turistit ovat innostuneet Rovaniemen eksotiikasta. Suurin osa heistä saapuu Rovaniemelle lentämällä, vaihtoyhteydellä Helsinki-Vantaan kautta.

Kasvava matkailu näkyy paikallisissa palveluissa

– Aasialaisten matkustajien osalta Rovaniemen lentoasemalla on vilkkainta talvikaudella joulukuusta maaliskuuhun. Kahtena viime vuonna aasialaisten matkustajien määrä on kasvanut hyvin voimakkaasti, ja kasvu näyttää jatkuvan. Tarkkojen ennusteiden laatiminen on kuitenkin melko hankalaa, sanoo lentoaseman päällikkö Johan Juujärvi.

Suosio näkyy Rovaniemellä yöpyneiden matkustajien määrässä. Matkailutilastoja julkaisevan Visiittori-sivuston mukaan kiinalaiset (49 100) olivat viime vuonna suurin aasialaisten matkailijoiden ryhmä. Seuraavana tilastoissa tulivat singaporelaiset (16 000) ja japanilaiset (15 000).

Matkailubuumi näkyy myös paikallisissa yrityksissä. Kaikki palvelusektorin toimijat – hotelleista safariyrittäjiin, takseihin, kauppoihin, ravintoloihin ja Airbnb-vuokraajiin – ovat saaneet osansa kasvavista matkustajamääristä.

Laajentuva hiilineutraali lentoasema

Rovaniemen lentoasemalla oli vuonna 2018 yhteensä 644 144 matkustajaa. Finavia tekee lentoasemalla parhaillaan matkustajaterminaalin mittavaa laajennusta, jotta kasvavaa turistimäärää voitaisiin palvella entistäkin paremmin.

Matkustajatilojen määrä kasvaa nykyisestä 6 000 neliömetristä noin 10 500 neliömetriin, ja lentoaseman tuntikapasiteetti kasvaa nykyisestä kolmesta lentokoneesta viiteen. Laajennustyöt tarjoavat työmahdollisuuksia paikallisille asukkaille ja yrityksille – sekä tietenkin entistä väljemmät ja viihtyisämmät tilat matkustajille. Laajennuksen on määrä valmistua joulukaudeksi 2019.

Rovaniemen lentoaseman toiminnassa huomioidaan myös ympäröivä luonto ja paikallinen yhteisö.

– Lentoaseman autot ja huoltoajoneuvot käyttävät uudistuvaa dieseliä, joka on valmistettu jätteistä ja tähteistä. Osa rakennuksistamme lämpenee maalämmöllä. Muutama vuosi sitten vaihdoimme lähes kaikki matkustajaterminaalin ja kiitotien valot ledeihin. Myös Rovaniemen lentoasema – yhdessä muiden Finavian lentoasemien kanssa – on saavuttanut hiilineutraaliuden vuonna 2019, Juujärvi kertoo.

Hyvien asioiden ketju -boilerplate