Ohita navigaatio

Millainen on hyvä matkalaukku lennolle? Lue matkatavara-asiantuntijan 4 vinkkiä

Artikkeli julkaistu
05.02.2019 klo 09:00
Matkalaukkut hihnalla.
Matkustus
Tiedätkö, miksi ruumaan menevän matkalaukun ympärille ei kannata kietoa huivia tai vyötä? Lue huolintayhtiö Swissportin matkatavara-asiantuntijan vinkit hyvän matkalaukun valintaan.

Hyvä matkalaukku on sopivan kokoinen, suojaa matkatavarat, ja sitä on kevyt ja helppo liikuttaa. Oikeanlainen matkalaukku edesauttaa myös matkanteon sujuvuutta.

Lentoyhtiöille maahuolintapalveluja tarjoavan Swissportin matkatavaran käsittelystä vastaava johtaja Juha Sinivuori tiimeineen on osaltaan vastuussa siitä, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla tuhannet matkatavarat löytävät lähtöselvityksestä oikealle lennolle ajoissa.

Hänen tiiminsä lastaa matkatavarat lentokoneisiin ja purkaa ne ruumasta. Siksi Sinivuori tietää, millainen matkalaukku on matkatavarankäsittelyssä kätevin. Tässä Sinivuoren vinkit matkustajille:

1. Suosi kovaa pintaa

Sinivuoren mukaan kova pinta pysyy pitempään ehjänä ja suojaa laukun sisältöä.

– Kestävyys on tärkeää etenkin, jos on kyse suuresta matkalaukusta, joka lähtöselvitetään lentokoneen ruumaan. Painavat laukut ovat kovilla ruumaan lastaamisen ja sieltä purkamisen yhteydessä, Sinivuori toteaa.

2. Vältä roikkuvia vöitä ja koristeita

Monet matkailijat kiinnittävät matkalaukkuunsa vyön, huivin tai muun roikkuvan koristeen laukun tunnistamisen helpottamiseksi. Sinivuoren mukaan matkalaukkuun ei kuitenkaan kannata kiinnittää mitään ulkonevaa tai roikkuvaa.

– Roikkuva asuste voi repeytyä tai ulkoneva osa takertua matkatavaran kuljetinjärjestelmään ja jumiuttaa laukun hihnalla. Pahimmassa tapauksessa laukku voi jopa myöhästyä koneesta. Tällaiset tilanteet ovat toki hyvin harvinaisia, Sinivuori kertoo.

Laukun kova ulkokuori on tässäkin valttia: kovapintaisessa laukussa ei yleensä ole ulokkeita, jotka voisivat tarttua kiinni kuljetinjärjestelmään lentoasemalla.

3. Kustomoi mieluummin maalilla tai teipillä

Jos kerran matkalaukkua ei kannata varustaa värikkäällä vyöllä tai huivilla, miten oman laukkunsa sitten tunnistaa matkatavaroiden noutoaulan liukuhihnalta kymmenien samannäköisten laukkujen joukosta?

– Matkalaukustaan voi tehdä helpommin tunnistettavan maalin tai teipin avulla, Sinivuori vinkkaa.

4. Varusta matkalaukku yhteystiedoillasi

Vaikka matkatavaroiden viivästyminen lennolta on hyvin harvinaista, on järkevää varmistaa, että matkalaukku on varustettu omistajan ajantasaisilla yhteystiedoilla. Näin laukku osataan toimittaa oikealle henkilölle, jos se sattuisi viivästymään. Omistajan nimen lisäksi tärkein yhteystieto on puhelinnumero.

– Yhteystietojen on hyvä olla näkyvissä laukun ulkopuolella, jotta laukkua ei tarvitse avata, Juha Sinivuori toteaa.

Näin pakkaat matkatavarat lennolle.