Ohita navigaatio

Mitä valvomatta jäävälle matkalaukulle tapahtuu lentokentällä?

Artikkeli julkaistu
28.05.2019 klo 09:00
Mies puhuu puhelimeen.
Matkustus
Matkalaukkua ei kannata jättää lentokentällä yksin lyhyeksikään aikaa, sillä se voi laukaista turvallisuushälytyksen.

Olet varmasti kuullut lentokentällä kuulutuksia, joissa varoitetaan, ettei matkalaukkua tai henkilökohtaisia tavaroita saa jättää valvomatta.

Matkustajan tulisikin aina olla näköyhteydessä laukkuunsa ja muihin tavaroihinsa, ja pitää niistä hyvää huolta. Valvomattomia tavaroita näet pidetään lentoasemalla turvallisuusriskinä, ja siksi lyhyeksikin aikaa valvomatta jätetty laukku aiheuttaa turvallisuushälytyksen, kun lentokenttähenkilökunta huomaa sen. Hälytykset aiheuttava työtä niin lentoaseman turvallisuushenkilökunnalle kuin poliisillekin.

Finavian yritysturvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Ari Kumara kertoo, että lentokentän henkilökunta on ohjeistettu ilmoittamaan valvomatta jääneistä laukuista turvahenkilöstölle, joka vuorostaan työskentelee tiiviisti poliisin kanssa.

– Poliisin velvollisuus on ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta lentokentällä. Valvomattomista laukuista voi siis huolehtia joko lentokentän turvallisuushenkilöstö, joka on koulutettu toimimaan näissä tilanteissa, tai poliisi.

Laukkuja jätetään yksin viikoittain

Todennäköisimmin Helsinki-Vantaalla näin tapahtuu terminaali 2:n turvatarkastuksen ulkopuolisilla alueilla, Kumara kertoo.

– Ihmiset tuppaavat jättämään laukkunsa valvomatta esimerkiksi ravintoloissa, oleskelualueilla ja lähtöhallissa, kun he nousevat paikaltaan käydäkseen wc-tiloissa tai ostamassa jotakin.

Tilastot paljastavat, että valvomattomia laukkuja löytyy useita kertoja viikossa.

– Liian usein, Kumara toteaa.

Tiukan turvallisuustarkastuksen jälkeen löytötavaratoimistoon

Joissakin tapauksissa matkatavarat palautetaan omistajilleen. Näin voidaan kuitenkin tehdä vasta useiden tärkeiden vaiheiden, kuten valvontakameroiden tallenteiden läpikäymisen, jälkeen. Jos omistajaa ei pystytä löytämään, valvomatta jääneet matkalaukut toimitetaan Helsinki-Vantaan löytötavaratoimistoon.

– Luonnollisestikin matkalaukun täytyy läpäistä tiukat tarkastukset ja se pitää todeta turvalliseksi ennen kuin se voidaan tuoda tänne, sanoo Kumara. Matkustaja voi myös hakea omat tavaransa löytötavaratoimistosta, mikäli pystyy antamaan niistä oikeat tiedot.

Kumara toteaa, että on parasta olla kadottamatta matkalaukkua näköpiiristä alkuunkaan, sillä oikean omistajan löytäminen ei aina ole mahdollista.

– Pidä laukkusi mukanasi koko ajan. Jos huomaat valvomatta jääneen matkalaukun, älä koske siihen. Ilmoita siitä välittömästi lentokentän henkilökunnalle.