Ohita navigaatio

Osaatko pakata suksivoiteet, vara-akut ja sytkärit? Näitä tavaroita poistetaan eniten turvatarkastuksessa

Artikkeli julkaistu
25.04.2019 klo 09:00
Nestepulloja ja elektroniikkaa turvatarkastuslaatikossa.
Matkustus
Ruumaan, käsimatkatavaroihin vai ei lennolle lainkaan? Listasimme kielletyt tavarat, joita lentoaseman turvatarkastus joutuu poistamaan matkatavaroista eniten.

Finavian turvatarkastus poistaa joka päivä yli 200 esinettä matkustajien käsimatkatavaroista tai ruumaan menevistä laukuista. Tarkoitus on varmistaa, ettei lennolle päädy esimerkiksi palo- tai räjähdysvaaraa aiheuttavia aineita tai matkustajien turvallisuutta uhkaavia teräesineitä.

Aina tiukkojen pakkaussääntöjen noudattaminen ei ole matkustajille helppoa. Helsinki-Vantaan turvatarkastuksen palvelupäällikkö Joni Pekkanen Finaviasta listasi tavarat, jotka aiheuttavat eniten hämmennystä turvatarkastuksessa.

Käsimatkatavarat

1. Yli 100 ml nestepakkaukset

Eniten käsimatkatavaroista poistetaan juomapulloja sekä kosmetiikka- ja hygieniatuotteita, kuten voiteita, geelejä, pesuaineita ja hammastahnoja, jotka ylittävät sallitun 100 millilitran pakkauskoon. Myös ruoat voidaan luokitella nesteiksi, jos ne ovat levittyviä.

– Usein tuote on unohtunut laukkuun. Haasteita tuottaa myös se, että matkustaja ei osata tulkita ainetta, vaikkapa ruokasäilykettä, nesteeksi tai tiedä, että sallitun rajan määrää pakkauskoko, ei se, kuinka paljon tuotetta on jäljellä. Esimerkiksi 125 millilitran hammastahna, josta on käytetty 50 millilitraa, tulkitaan edelleen yli 100 millilitran pakkaukseksi, Pekkanen kertoo.

2. Tulitikut ja sytyttimet

Vain yhdet tulentekovälineet, kuten tulitikut tai sytkärin, voi kuljettaa lennolle matkustajan yllä, esimerkiksi taskussa. Muut poistetaan. Älä pakkaa tulitikkuja tai sytytintä ruumaan tai käsimatkatavaroihin.

3. Sakset, linkkuveitset ja muut terävät esineet

Pistävät ja leikkaavat esineet, kuten sakset, linkkarit, korkkiruuvit, sukkapuikot tai monitoimityökalut, kuuluu pakata ruumaan meneviin matkatavaroihin.

Ruumamatkatavarat

4. Tulitikut ja sytyttimet

Ruumaan menevissä matkatavaroissa ei saa kuljettaa tulentekovälineitä lainkaan, sillä niistä aiheutuu tulipalovaara.

5. Litium-vara-akut ja powerbankit eli varavirtalähteet

Laitteista irrallaan olevat litiumakut ja varavirtalähteet eli power bankit on pakattava käsimatkatavaroihin turvallisuussyistä. Oikosulun sattuessa mahdollinen tulipalo olisi helpompi sammuttaa matkustamossa kuin ruumassa.

Paristojen ja akkujen litiumpitoisuus ei lisäksi saa ylittää 2 grammaa tai 100Wh energiasisältöä akkua kohti.

– Ruumasta poistetut akut ja power bankit aiheuttavat meille nykyisin eniten kyselyjä matkustajilta, Pekkanen kertoo.

Lentoyhtiön luvalla voi kuljettaa myös akkuja, joiden energiasisältö on 100–160 Wh. Vara-akkujen määrä on tässä tapauksessa kuitenkin enintään kaksi kappaletta ja niiden tulee olla suojattuna oikosuluilta.

6. Paloherkät ja muut vaaraa aiheuttavat aineet

Paloherkät aineet, kuten sytytinnesteet tai korkean alkoholipitoisuuden puhdistusaineet, on kielletty ruumaan menevissä matkatavaroissa. Palovaaran vuoksi esimerkiksi yli 500 millilitran hiuslakkaa ei saa ottaa mukaan lennolle lainkaan.

7. Irralliset patruunat

Metsästyskaudella päänvaivaa turvatarkastuksessa aiheuttavat metsästysaseiden irralliset patruunat. Patruunat voi kyllä kuljettaa ruumamatkatavaroissa, mutta ne on pakattava erityisen hyvin: pelkkää patruunavyötä tai lipasta ei katsota riittävän lujaksi pakkaukseksi. Lisäksi kuljettamiseen vaaditaan useimmiten lentoyhtiöltä lupa.

8. Suksien voiteenpoistoaineet ja fluoripitoiset suksivoiteet

Hiihtolomalaisen on hyvä tietää, että useimmat voiteenpoistoaineet ja suksivoiteet sisältävät palavia nesteitä ja ovat siksi kiellettyjä sekä ruumassa että käsimatkatavaroissa. Jos voidepakkauksessa on teksti ”syttyvää”, sitä ei voi ottaa mukaan lennolle.

– Kiinteän ja palamattoman voiteen voi kuljettaa, muut on hyvä ostaa vasta paikan päältä, Pekkanen sanoo.

Samalla hän muistuttaa, että poistetun tavaran voi myös saada takaisin:

– Käsimatkatavaroiden osalta tarjoamme asiakkaalle erilaisia vaihtoehtoja: esimerkiksi tavaran viemisen säilytykseen tai autoon. Ruumasta poistettuja tavaroita säilytämme vähintään 30 vuorokautta ja välitämme matkustajalle ohjeet sen takaisin lunastamiseen.

Lue myös ammattilaisen vinkit turvatarkastukseen.