Ohita navigaatio

Viisi jännittävää faktaa Stratolaunch-lentokoneesta, joka on siipiväliltään maailman suurin

Artikkeli julkaistu
26.02.2019 klo 09:00
Stratolaunch
Ihmisiä & Ilmailua
Stratolaunch on suunniteltu kuljettamaan avaruusraketti tai jopa miehitetty avaruusalus lentokorkeuteen– ja laukaisemaan se sieltä avaruuteen.

1. Huikea 117 metrin siipiväli tekee Stratolaunch-lentokoneesta yli kaksi kertaa niin leveän kuin Boeing 747. Stratolaunchissa on kaksi samanlaista runkoa, kuusi Pratt & Whitneyn moottoria, 28 rengasta ja kolme siipeä, joista yksi on runkojen välissä. Kokonaispainoa massiivisella koneella on mahtavat 580 tonnia.

2. Vaikka Stratolaunch on siipivälinsä perusteella maailman suurin lentokone, se nousee ja laskeutuu aivan kuten mikä tahansa tavallinen lentokone. Saavutettuaan noin 10 kilometrin lentokorkeuden Stratolaunch laukaisee yhden tai useamman kantoraketin, jotka se on kuljettanut mukanaan korkeuksiin. Näin maan kiertoradalle voidaan ampua useita satelliitteja kerralla eri kulmissa. Kantorakettien laukaisemisen jälkeen Stratolaunch palaa maan kamaralle. Sen etuihin kuuluu myös kyky kiertää huono sää. Maan pinnalla olevalta laukaisualustalta lähtevä raketti ei siihen pysty.

3. Tämän lentävän jättiläisen takana on edesmennyt Paul Allen, joka oli yksi Microsoftin perustajista. Allen toivoi, että Stratolaunch pystyisi liikkumaan nopeasti maanpinnan ja stratosfäärin välillä, jolloin avaruusmatkailu ei olisi sen ihmeellisempää kuin reittilento New Yorkista Bostoniin.

4. Stratolaunchin kantama on 2 000 meripeninkulmaa, samoin kuin Airbus A319:llä. Sen moottorit ja osa laskutelineistä ja ohjaamosta otettiin kahdesta käytöstä poistetusta Boeing 747 -koneesta, jotta kehityskulut pysyisivät kurissa.

5. Stratolaunchia on kehitetty vuodesta 2011. Kone rullasi ensi kerran ulos mittatilaustyönä tehdystä lentokonehallista vuonna 2017, ja vuonna 2018 se kiihdytti kiitoradalla jo yli 140 kilometrin tuntinopeuteen. Kehitystyö jatkuu, ja avaruusalusten kuljetuskoneen toivotaan lentävän jo tänä vuonna.

Lähteet: Stratolaunch, Telegraph, Wired, Popular Mechanics, Tekniikan Maailma

Kuva: Stratolaunch

Lue lisää legendaarisesta Boeing 747 -koneesta.