Ohita navigaatio

Finavialaisia: Millaisia töitä lentoasema tarjoaa insinööreille? Kaksi Finavian insinööriä kertoo uratarinansa

Artikkeli julkaistu
23.01.2020 klo 09:00
Finavialaisia_Keskisarja
Ihmisiä & Ilmailua
Automaatioinsinööri ja LVIA-insinööri kertovat työstään Finavialla. Teknisen osaamisen lisäksi insinöörit korostavat ihmissuhdetaitojen merkitystä.

Lentoasemalla järjestelmien ja tekniikan pitää pelata, ja nopeasti kasvavien matkustajamäärien tarpeisiin on suunniteltava ja kehitettävä kaiken aikaa uutta. Siksi Finavialla työskentelee suuri joukko eri alojen insinöörejä hyvin erilaisissa tehtävissä.

– Sekä ammattikorkeakoulutaustaisia insinöörejä että diplomi-insinöörejä työllistyy esimerkiksi kiinteistöjen ylläpitoon, liikennealuepalveluihin ja ilmailusähkön sekä logistiikan pariin. Diplomi-insinöörejä työskentelee myös Helsinki-Vantaan kehitysprojektin parissa sekä erilaisissa päällikkö- ja johtajatehtävissä, kertoo Finavian HR Partner Sari Karjalainen.

Kaksi eri alojen insinööriä kertoo urapoluistaan ja työstään Finavialla:

Finavialaisia_Lehtimäki

Intohimo suunnittelutyötä kohtaan vei yllättävään suuntaan

Tietoliikennepalveluiden päällikkö Elina Lehtimäki vastaa Finavian lukuisten tietoliikenneverkkojen toiminnasta. Automaatiotekniikkaa ammattikorkeakoulussa opiskellut Lehtimäki on aina ollut kiinnostunut suunnittelutehtävistä.

Hakeuduin alun perin automaatiotekniikan opintoihin, koska ajattelin, että automaatio-ohjelmien osaajille riittää tulevaisuudessa kysyntää. Opiskellessa halusin töihin liikennesuunnittelun pariin. Opinnoillani ei siis ole suoraa yhteyttä nykyisiin työtehtäviini, lähes yhdeksän vuotta Finavialla työskennellyt Lehtimäki kertoo. Työkokemus konetekniikan suunnittelutoimistossa kuitenkin siivitti hänet Finavialle lennonvarmistuksen teknisen suunnittelijan tehtävään.

Suunnittelutyö on aina samankaltaista, mutta lennonvarmistuksen parissa aloittaessani suunnittelun kohde oli minulle täysin uusi. En tiennyt, mitä olen menossa suunnittelemaan, mutta ajattelin, että suunta olisi suurin piirtein oikea, Lehtimäki nauraa. Hänen urapolkunsa on sittemmin vienyt ennalta-arvaamattomaan suuntaan – esimieheksi.

En alkuun tuntenut vetoa esimiestehtäviin, mutta päädyin silti silloisen esimieheni vuorotteluvapaan sijaiseksi. Sijaisena käsitykseni itsestäni ja esimiestyöstä muuttui, ja kokemuksen myötä innostuin hakemaan nykyistä paikkaani tietoliikennepalveluiden päällikkönä, Lehtimäki kertoo.

Juuri nyt parasta työssäni on olla mukana Helsinki-Vantaan lentoaseman kehityshankkeessa, jossa tapahtuu paljon ja nopeasti. Saan olla mukana luomassa suurta ja vaikuttavaa kokonaisuutta.

Monipuolinen ja itsenäinen työ motivoi talotekniikan osaajaa

Huoltopäällikkö Ari Keskisarja työskentelee esimiehenä Finavian kiinteistöjen ylläpidossa. Hänen tiiminsä vastaa siitä, että lentoasemalla vesi juoksee ja ilma vaihtuu, ja että lentoasema on sopivan lämpöinen paitsi matkustajien mukavuuden myös esimerkiksi kriittisen laitteiston toiminnan kannalta. Keskisarjan työhön kuuluu myös esimerkiksi energiankulutuksen seurantaa ja projektinjohtotehtäviä.

Nelisen vuotta sitten Finavian huoltokeskuksessa LVIA-insinöörinä aloittaneelle Keskisarjalle oli yllätys, miten paljon rakennuspuolen osaajia Finavialla työskentelee.

Opiskelin Metropolia-ammattikorkeakoulussa talotekniikkaa. Nykyisten tehtävieni vaatimat taidot ovat kuitenkin karttuneet pitkälti työkokemuksen myötä, Keskisarja kertoo.

Työssäni saa oppia jatkuvasti uutta, ja jokainen päivä on erilainen. Saan vaikuttaa omaan työhöni ja tehdä päätöksiä ja muutosehdotuksia itsenäisesti, vaikka lupaprosessit lentoasemalla vievät toki aikaa, hän toteaa. Lisäksi siirtyminen esimiesasemaan kolme vuotta sitten toi työhön uuden ulottuvuuden.

Ihmissuhdetaidot ja erilaisuuden arvostaminen avainasemassa

Sekä Lehtimäen että Keskisarjan mielestä paineensietokyky ja priorisoinnin taito ovat tärkeitä, sillä aikataulut ovat usein tiukkoja. Molemmat insinöörit korostavat myös yhteistyötaitojen ja avoimuuden tärkeyttä. Erilaisuuden arvostaminen on etenkin päällikkötehtävissä keskeistä.

Olen esimiestyössä oppinut itsestäni lisää ja oppinut ymmärtämään, että työympäristössä pitää olla erilaisia ihmisiä. Aiemmin saatoin ajatella, että mikseivät kaikki tee asioita samalla tavalla kuin minä, mutta esimiehenä olen oppinut näkemään asian eri tavalla ja arvostamaan muita näkökulmia ja lähestymistapoja, Lehtimäki pohtii.

Molempien insinöörien mielestä on tärkeää olla kiinnostunut omasta alasta ja valmis oppimaan uutta koko ajan.

Alan kokemus ja tekninen osaaminen ovat tärkeitä, mutta ilman ihmissuhdetaitoja ei näissä hommissa pärjää, Keskisarja summaa.

Näin johtajaksi kasvavia tuetaan Finaviassa
Lue lisää työskentelystä Finaviassa