Ohita navigaatio

Lemmikit saivat omat käymälät Helsinki-Vantaalle

Artikkeli julkaistu
15.01.2020 klo 15:20
Koirakäymälä T2 lähtötasolla
Matkustus
Helsinki-Vantaan lentoaseman läpi kulkee vuosittain 10 000 koiraa. Lemmikin tai avustajakoiran kanssa matkustavien toiveet on kuultu, ja lentoasemalla on nyt avattu kaksi lemmikkikäymälää: yksi terminaali 2:n pääovella ja toinen non-Schengen-alueella.

Eläinten kanssa lentäminen on yleisempää kuin ehkä kuvittelisi: lemmikit ja avustajakoirat kulkevat omistajan kanssa mukana matkoilla, ja ulkomailta tuodaan Suomeen yhä enemmän kurjista oloista pelastettuja koiria.

Nyt koiran tai kissan kanssa matkustaminen on entistä vaivattomampaa, sillä Helsinki-Vantaan lentoasemalle on avattu kaksi lemmikkikäymälää. Käymälät on suunniteltu ensisijaisesti koirille, mutta muutkin lemmikit voivat niitä tarpeen tullen käyttää.

Koirakäymälän ovi

Helpotus tuhansille matkustaville koirille

– Helsinki-Vantaan läpi kulkee vuosittain noin 10 000 koiraa. Koiran kanssa liikkuvat matkustajat ovat esittäneet toiveen, että koiraa olisi mahdollista ulkoiluttaa lentoasemalla. Pitkät lennot ja vaihtoajat lentoasemalla ovat eläimelle erityisen raskaita, jos se ei voi käydä asioillaan. Haluamme tarjota poikkeuksellisen hyvän asiakaskokemuksen kaikille matkustajille, joten päätimme perustaa Helsinki-Vantaalle kaksi koirien käymälää, kertoo Finavian Customer Experience Specialist Eveliina Vironen.

Koirien käymälät eivät vielä ole Pohjois-Euroopan lentoasemilla yleinen näky. Sen sijaan esimerkiksi Yhdysvalloissa laki vaatii, että lentoasemalla on käymälä avustajaeläimiä varten.

Lemmikin tai avustajakoiran hyvinvointi on eläimen omistajalle hyvin tärkeä asia, ja lemmikkikäymälä voi olla ratkaiseva tekijä, kun matkustaja valitsee, mitä reittiä lentää, Vironen toteaa.

Koira_Käymälä

Koirien käymälät T2:n pääovella ja non-Schengen-alueella

Helsinki-Vantaan koirakäymälöistä toinen on terminaalin ulkopuolella ja toinen sisätiloissa. Sisäkäymälä sijaitsee T2:ssa non-Schengen-alueella portilla 51AD. Käymälä on sijoitettu omaan erilliseen tilaansa. Ulkokäymälä sijaitsee T2:n pääoven lähellä yleiseltä jalankulkuliikenteeltä sivussa.

Lemmikkikäymälä on helposti puhdistettava ja lemmikeille mahdollisimman luonnollinen paikka hoitaa tarpeet, kertoo käymälän suunnittelusta vastanneen Recover Nordicin liiketoimintapäällikkö ja sisustusarkkitehti SIO Mari Järvenpää.

Käytännössä käymälä on keinonurmella päällystetty parin neliömetrin alue, joka on rakennettu korokkeen päälle. Nestemäiset jätökset valuvat altaan kautta viemäriin. Mattoalue on helppo huuhdella suihkun avulla käytön jälkeen. Koirankakat kerätään pussiin ja toimitetaan asianmukaisesti jäteastiaan – aivan kuten normaalisti koiraa ulkoilutettaessa taajama-alueilla. Hyvän hygieniatason ylläpitämiseksi Finavia hoitaa lemmikkikäymälöiden säännöllisen puhdistuksen.

Allergisen tai koiria pelkäävän ei tarvitse huolestua uusien käymälöiden vuoksi:

– Sisälemmikkikäymälä sijaitsee omassa erillisessä tilassaan ja ulkokäymälä on sijoitettu kulkuoven reitiltä rauhallisesti sivulle, jolloin eläimen kanssa on helppo liikkua lemmikkikäymälöihin muita matkustajia häiritsemättä, Järvenpää toteaa.

Lue lisää eläinten kuljetuksesta lentokoneella.