Ohita navigaatio

Rovaniemen lentoasema täyttää 80 vuotta

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
17.06.2020 klo 15:09
Rovaniemen lentoasema kuvattuna auringonlaskussa
Matkustus
Rovaniemen lentoasema täyttää pyöreät 80 vuotta kesäkuun 21. päivänä. Vain puoli vuotta sitten uudistetulla ja laajennetulla lentoasemalla on tärkeä rooli Lapin matkailun ja Suomen saavutettavuuden mahdollistamisessa.

Rovaniemen lentoaseman rakennustyöt käynnistyivät vuonna 1939. Jo seuraavan vuoden kesäkuussa Aero Oy käynnisti säännöllisen reittiliikenteen Rovaniemelle Helsingistä. Lento kesti useita tunteja, sillä välilaskut tehtiin Tampereella, Vaasassa, Kokkolassa, Oulussa ja Kemissä ennen Rovaniemelle laskeutumista. Sieltä kone jatkoi edelleen Sodankylään ja Petsamoon.

Lentoasema perustettiin toisen maailmansodan aikana. Sodassa tuhoutuneen kentän jälleenrakennustyöt käynnistyivät vuonna 1948, ja samana vuonna säännöllinen reittiliikenne aloitettiin uudelleen.

- Lentoaseman kehitys on ollut huikeaa. Matkustajamäärät ovat kasvaneet vuosien varrella valtavasti, kertoo Rovaniemen lentoaseman päällikkö Johan Juujärvi Finaviasta.

Rovaniemi on matkustajamääriltään yksi Suomen vilkkaimmista lentoasemista, jonne lennetään tiheään etenkin talvisaikaan. Rovaniemen lentoasema palveli vuonna 2019 yli 660 000 matkustajaa, ja matkustajamäärät ovat olleet viimeisen vuosikymmenen ajan nousussa.

- Lapin luonto ja eksotiikka kiinnostavat ihmisiä ympäri maailman. Esimerkiksi joulupukki, napapiiri ja revontulet ovat merkittäviä vetovoimatekijöitä Rovaniemelle ja koko Lapin alueelle. Rovaniemen lentoasema tunnetaan Joulupukin virallisena lentoasemana, jonka kautta pääsee Lapin ainutlaatuisten elämysten pariin, sanoo Juujärvi.

Finavia on kehittänyt ja laajentanut Rovaniemen lentoasemaa viime vuosien aikana merkittävästi. Uutta tilaa on saatu yhteensä 5 000 neliötä. Kapasiteettia on kasvatettu ja tehokkuutta parannettu lisäämällä uusia passintarkastus-, lähtöselvitys- ja turvatarkastuslinjoja ja lähtöportteja sekä laajentamalla matkatavarajärjestelmää. Myös palvelut ovat parantuneet, ja kentälle on avattu uusia myymälöitä ja ravintoloita.

Rovaniemen lentoaseman laajennus oli osa Finavian mittavaa 55 miljoonan euron kehitysohjelmaa Lapin lentoasemilla. Rovaniemen osuus oli vajaat puolet koko investoinnista eli 25 miljoonaa euroa.

Koronaviruspandemian vuoksi Rovaniemen lentoasemalta operoidaan tällä hetkellä vain Suomen sisäisiä lentoja.

- Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa muistelemme lämmöllä Rovaniemen lentoaseman merkittävää historiaa sekä katsomme kiinnostuneina tulevaan. Haluan kiittää kaikkia entisiä ja nykyisiä Rovaniemen lentoaseman työntekijöitä heidän ammattitaidostaan ja sitoutumisestaan työhönsä palvellakseen asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka lentoasemalla on hetkellisesti hiljaista, maailmanlaajuisen lentomatkustamisen arvioidaan palautuvan koronatilanteen edetessä hiljalleen, kertoo Juujärvi.