Skip navigation

Vuoden tullikoiraksi valittiin Helsinki-Vantaalla työskentelevä Suomen ensimmäinen rahakoira Massi

Artikkeli julkaistu
04.12.2020 klo 14:49
Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskentelevä huume-ja rahakoira Massi valittiin vuoden tullikoiraksi.
Tänä vuonna vuoden tullikoiran arvonimi myönnettiin Suomen ensimmäiselle rahakoiralle Massille. Se on uransa aikana paljastanut yli 1,3 miljoonan euron arvosta ilmoittamatonta ja laittomasti hankittua käteisrahaa.

Vuoden tullikoira 2020 on labradorinnoutaja Metsäsuharin Pellervo ”Massi”. Suomen Tullin ensimmäinen rahakoira Massi aloitti työnsä kesällä 2014 raha- ja huumekoirana Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Se työskentelee lentoasemalla yhdessä ohjaansa Timo Pasasen kanssa, kerrotaan Suomen Kennelliiton tiedotteessa.

Tullin tehtävänä on valvoa käteisrahan kuljetuksia Suomen ja EU:n ulkopuolisten maiden välillä EU:n yhteisen valvontastrategian mukaisesti. Massin työskentely lentoasemalla on osoittautunut hyvin tehokkaaksi tavaksi torjua laittomilla keinoilla saadun käteisrahan kuljetuksia sekä harmaata taloutta.

Massi on uransa aikana paljastanut yli 1,3 miljoonan euron arvosta ilmoittamatonta ja laittomasti hankittua käteisrahaa. Suurin yksittäinen löytö on ollut 320 000 euroa. Massi on lisäksi paljastanut yli 350 huumausaineiden takavarikointiin johtanutta salakuljetustapausta. Massi onkin toiminut tiennäyttäjänä tuleville rahakoirille.

Massin osaamista on hyödynnetty myös viranomaisyhteistyössä, Tullin rikostorjuntatyön tukemisessa, erilaisissa etsinnöissä ja operaatioissa sekä yhdessä poliisin rahakoirien kanssa eri puolilla Suomea.


Muut tänä vuonna vuoden virkakoiran arvonimen vastaanottavat koirat ovat vuoden poliisikoira 2020 on belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Vinha ”Vinha”, vuoden rajakoira 2020 belgianpaimenkoira malinois Kiirastulen Ceireeni ”Kärppä”, vuoden vankilakoira 2020 on labradorinnoutaja Namusillan Pinokkio ”Unto” ja vuoden sotakoira 2020 on saksanpaimenkoira Troeyn’s Ihan Kuutamolla ”Muggy”.

Matkustus