Ohita navigaatio

Kaikki mukaan: Muovit kiertoon Helsinki-Vantaan lentoasemalla!

Artikkeli julkaistu
17.12.2021 klo 11:55
Arkkitehtuurin yksityiskohta lentoasemalla.
Vastuullisuus
Finavia nostaa jätteiden kierrätysastetta ja on joulukuun alussa aloittanut Helsinki-Vantaan lentoasemalla kuluttajamuovien keräyksen.

- Toivomme, että matkustajat osallistuvat aktiivisesti muovin lajittelemiseen lentoasemalla, jotta saamme kierrätettyä muovin entistä tehokkaammin uusiomateriaaliksi. Muovipullot ja muut muoviroskat on helppo lajitella, sillä olemme tuoneet niille omat keräysastiat, sanoo Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen.

Mehupikarit, juomapullot ja eväiden muovipakkaukset ovat lentoasemalla syntyvän muovijätteen kärkipäässä. Lajittelu on yhdelle matkustajalle pieni vaiva, mutta sillä on iso vaikutus kokonaisuuteen. Lentoasemalla kun liikkuu normaalisti kymmeniä tuhansia matkustajia päivässä.

Lajittelemalla kaikki roskat ja muovit erikseen niille varattuihin astioihin, jokainen voi edistää kestävää kehitystä. Helsinki-Vantaalla kerätään muovin lisäksi talteen uusiokäyttöä varten paperi, pahvi, metalli ja lasi. Myös biojäte kerätään.

Viinikainen kertoo, että muovia on Helsinki-Vantaan lentoasemalla kerätty tähänkin saakka. Muoviroskien lajittelua matkustajatiloissa on nyt helpotettu, jotta Finavia saisi talteen aiempaa huomattavasti suuremman määrän muovia.

Muovin erilliskeräys vahvistaa lentoaseman kiertotaloutta ja vähentää ympäristön kuormitusta.

- Materiaalikierrätyksen lisäksi Finavian kunnossapitokalusto käyttää uusiutuvaa, jätteistä ja tähteistä tehtyä dieseliä kaikilla lentoasemilla, ja se on osa kiertotaloustoimenpiteitämme ja hiilipäästöjen vähentämistä, selittää Viinikainen.

-Kierrätämme uudishankinnoissa lentoasemaverkostossa myös koneita, kalusteita ja ajoneuvoja vilkkaimmilta asemilta muille. Hyvin huolletun erityislaitteiston käyttöikä on pitkä.

-Kierrätyksen onnistuminen vaatii kaikilta hieman ponnisteluja. Finavia ei pysty tekemään sitä yksin, vaan jokainen lentoasemalla kulkeva voi vaikuttaa laittamalla omat roskat oikeisiin keräysastioihin.