Ohita navigaatio

STM:n ohjauskirje: Terveystarkastus ja karanteeni matkustajille, jotka ovat oleskelleet maassa, jossa on todettu uutta koronavirusmuunnosta

Artikkeli julkaistu
27.11.2021 klo 13:20
Asemataso Helsinki-Vantaalla
Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut suosituksen toimenpiteistä matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on todettu uutta koronavirusmuunnosta. Suositus astuu voimaan tänään, 27.11.2021.

Sosiaali-ja terveysministeriö suosittelee, että kaikki matkustajat, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden aikana oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä, määrättäisiin tartuntatautilain mukaisesti pakolliseen terveystarkastukseen oireista ja rokotusstatuksesta riippumatta. STM:n suosittelee, että matkustajat asetetaan karanteeniin, kunnes on varmistunut, että henkilöllä ei ole koronavirustartuntaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Etelä-Afrikassa ja Botswanassa havaittu uusi koronavirusmuunnos B.1.1.529 muodostaa merkittävän uhan väestön terveyden ja hyvinvoinnin vaarantumiseen, rokotussuojan riittämättömyyteen sekä epidemiatilanteen olennaiseen heikkenemiseen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan muunnoksessa on havaittu olevan useita muutoksia koronaviruksen piikkiproteiinissa, minkä vuoksi sen epäillään leviävän tehokkaammin kuin muiden varianttien.

THL suosittelee välttämään matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin (Swazimaa). THL:n mukaan kaikkien edellä mainituissa maissa viimeisten kahden viikon aikana oleskelleiden ja Suomeen palanneiden pitäisi hakeutua heti maahan saavuttuaan koronavirustestiin riippumatta siitä, ovatko he saaneet täyden koronarokotussarjan tai onko heillä koronaan viittaavia oireita.

THL suosittelee näissä maissa oleskelleita välttämään sosiaalisia kontakteja ja hakeutumaan koronavirustestiin, jos heillä ilmenee maahan paluun jälkeen edes lieviä koronavirusinfektioon viittaavia oireita. Jos oireita ilmenee, uuteen testiin kannattaa hakeutua, vaikka olisi käynyt testissä jo maahantulon yhteydessä.

Lisätietoja asiasta antaa Vantaan kaupunki.

Lähde: Sosiaali-ja terveysministeriön tiedote, THL:n tiedote

Matkustus