Ohita navigaatio

Tiedätkö, mitä eroa on reitti- ja tilauslennolla?

Artikkeli julkaistu
27.08.2021 klo 15:36
Lentokone
Matkustus
Usein ajatellaan, että reittilennoilla matkustavat kiireiset liikematkustajat ja tilauslennoilla puolestaan lapsiperheet ja rennot lomamatkailijat. Mutta miten lentotyypit todella eroavat toisistaan?

– Reittilennolla tarkoittaa lentoa, johon myydään lippuja eri myyntikanavissa ympäri maailman ja johon voidaan yhdistää jatkolentoja. Charter- eli tilauslennon taas matkanjärjestäjä – vaikkapa matkatoimisto – ostaa lentoyhtiöltä. Kansankielellä nämä ovat ”pakettimatkoja”, vaikka nykyään niihin myydään myös pelkkiä lentopaikkoja, kertoo Mikko Komi, Key Account and Business Development Manager Finaviasta.

– Nykyään esimerkiksi urheilu- ja muita tapahtumia varten on olemassa myös erityisiä tilauslentoja, Komi jatkaa.

Reittilentoja on tehty ilmailun alkuvaiheista lähtien, ja esimerkiksi kotimainen Finnair on toteuttanut niitä perustamisestaan, vuodesta 1923 lähtien. Reittilennoilla lentoyhtiöillä on eri säännöt matkatavaroiden määrän ja maksullisten palveluiden suhteen. Tilauslennolla matkanjärjestäjä useimmiten määrittelee lennolla tapahtuvan myynnin.

Keihäsmatkat villitsivät

Ensimmäiset Aeron lentämät tilauslennot lennettiin Suomesta 1949, jolloin kohteena oli Nizza. Karhumäen veljekset eli Kar-Air lensi muutamia charterlentoja Algeriaan vuosina 1951 ja 1952.

Finlantic Oy perustettiin 1961, ja yhtiön koneet kävivät puolentoista vuoden olemassaolonsa aikana kaikilla mantereilla Australiaa ja Etelämannerta lukuun ottamatta.

Samana vuonna Kar-Air aloitti Euroopan pisimmän lentolinjan eli Aurinkolinjan Helsingin ja Malagan välillä.

– Ei ihme, että Malaga vetää edelleen – nykyään kylläkin reittilentona, Komi toteaa.

Lomalennot yleistyivät 1960-luvulla seuramatkailun uranuurtajan Kalevi Keihäsen (1924–1995) Keihäsmatkojen ansiosta.

– Silloin Kihniön kipakka eli pontikka virtasi lentokoneessa, kun suomalaiset suuntasivat etelän lomakohteisiin. Keihäsmatkojen kulta-aikana ulkomaille matkustaminen ei ollut niin yleistä ja lomalennoilla oli värikkäämpää menoa, Komi kertoo.

Vauhdikkaiden vuosien jälkeen meno lomalennoilla on rauhoittunut huomattavasti, ja nykyään eroa pakettimatkalaisten ja reittilennolla lentävien välillä ei juuri huomaa. Matkanjärjestäjät voivat myös ostaa paikkoja reittilennoilta.

– Varsinkin nuorempi sukupolvi rakentaa nykyään itse lomamatkansa valitsemalla mieleiset lennot, hotellit ja lomakohteen aktiviteetit. Tätä on edesauttanut reittitarjonnan kasvu sekä internetin tuomat mahdollisuudet ostaa ja tutustua kohteisiin, Komi linjaa.

Lähteet: Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL ry ja Suomen Ilmailumuseon julkaisuja n:o 2.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran Finavian uutishuoneella 21.3.2018.