Ohita navigaatio

10 upeaa luontokohdetta, jotka kannattaa kokea Lapissa

Artikkeli julkaistu
07.02.2022 klo 09:30
Aurinko lumisten puiden yllä.
Tuntuuko, että kaikki on nähty? Kokosimme yhteen Finavian Minun Lappini-sarjan paikallisten Finavian lentoaseman päälliköiden parhaat vinkit Lappiin. Näissä kannattaa vierailla pohjoisen lomalla.

Rovaniemi

Pinta-alaltaan Rovaniemi on Euroopan suurin kaupunki. Rovaniemen keskustan asemakaava on Alvar Aallon suunnittelema ns. Poronsarvikaava, missä keskusta jää poron pään sisään ja pohjoiseen, länteen ja etelään vievät tiet muodostava sarvet.

Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia on huomattava määrä, kuten Rovaniemen kulttuuri ja hallintokeskus.

Ounasvaara Lapissa.

"Kaihuanvaara on Rovaniemen salattu helmi. Se sijaitsee 60 kilometriä Rovaniemeltä itään päin Kemijoen varressa. Talvella sen laelta löytyy tykkylumen peittämät puut ja kesällä sen monipuoliset reitit ovat tutustumisen arvoisia."

"Auttiköngäs on kaunis retkikohde kaikkina vuodenaikoina. Siellä on yksi Suomen hienoimmista putouksista ja voi nauttia aarniometsän rauhasta. Alueella on myös näköalatorni, josta voi nähdä alueen muita vaaroja ja ikimetsiä.”

Revontulet Lapissa.

”Tiedekeskus Pilkkeessä kerrotaan pohjoisten metsien kestävästä käytöstä, metsien kasvatuksesta ja metsäperäisistä tuotteista.”

”Talvella Suomen paras jääkiipeilykohde on Korouomassa, joka on hieno käyntikohde myös kesällä."

Kittilä

Kittilä tarjoaa paljon ja lyhyen ajomatkan päässä on upeita matkailu- ja luontokohteita Levin ja Pallas-Yllästunturin alueella. Kannattaa katsella ulos myös lentoasemalla, sillä sieltä avautuvat upeat maisemat kohti Aakenus- ja Yllästuntureita. Illansuussa heijastuu kaunis auringonlasku tuntureiden takaa.

Kittilän lentoasema palvelee Kittilää, Kolaria ja Muoniota sekä Sodankylää ja Enontekiötä. Sen alueella sijaitsevat Levi ja Ylläs, Pallas, Olos sekä Pyhä-Luosto.

Laskettelija umpihangessa Pyhällä.

”Kittilän alue tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on paljon upeita luontokohteita. Erityisesti Pallasjärven Punaiset hiekat ja maailman puhtain ilma Sammaltunturilla. Koko kansallispuiston alueella on rauhoittavat maisemat.”

”Talvikaudella kannattaa kokeilla myös maastopyöräilyä talvireiteillä, jotka tehty luonnon keskelle. Ylläksen alueella löytyy yli 100 kilometriä huollettuja talvireittejä, joista osa kulkee kansallispuiston ikimetsissä ja osa tuntureilla.”

Maastopyöräily Lapissa.

”Ehdottomasti tutustumisen arvoisia ovat seidat: Äkässaivo Ylläksellä ja jylhä Taatsin seita Kittilän Pokassa. Seidat ovat olleet pyhiä paikkoja muinaisissa saamenuskonnoissa. ”

Ivalo

Ivalossa tuntureiden päältä näkee selkeässä säässä kauas: Pyhä-Nattaset, Otsamotunturi, Kiilopää ja Kaunispää. Useat vähän tuntemattomammatkin tunturit on kivuttavissa ja näkemisen arvoisia.

Ivalo on Suomen pohjoisin lentoasema.

"Inarijärvi on häikäisevä ja jylhä. Upea kesät talvet niin kaamoksessa kuin keskiyön auringossa. Kesällä järvellä veneestä ihailtaessa tai tunturin huipun päältä nähtynä."

"Kiilopää, Tuulispää sekä Tuulisjärvi tarjoavat huikeat maisemat ja näkymät. Kiilopään laskeminen talvella pulkalla on uskomattoman hauskaa vielä aikuisenakin."

Lumiset puut Ylläksellä.

"Loputtomat maastot ja reitit maastopyöräilyyn, niin merkittyjä reittejä kuin loputon verkosto metsäautoteitä ja -uria, joita seuraamalla voi päätyä upeiden metsäjärvien ja kurujen laidoille.

Tutustu Finavian Lapin lentoasemiin

Lappiin lentää Helsingistä Finnair.

Rovaniemen lentoasema
Kittilän lentoasema
Ivalon lentoasema
Kemi-Tornio
Kuusamo

Tiina Törmänen/Visit Finland
Vastavalo/Marko Junttila/Visit Finland
Konsta Punkka/Visit Finland
Flatlight Films/Visit Finland
Mika Viitanen/Visit Finland
Juha Laine/Visit Finland