Ohita navigaatio

Turun lentoasemalla järjestetään kesäkuussa vuoden 2023 päälentonäytös – katso, mitä on luvassa

Artikkeli julkaistu
14.06.2023 klo 10:28
Sähkölentokone Helsinki-Vantaan lentoasemalla
Ihmisiä & Ilmailua
Turun lentonäytöksessä nähdään tänä vuonna kiinnostavia lentokoneita, Finavian lentoasemien kalustoa ja Suomen ensimmäinen sähkölentokone.

Turku Airshow 2023 eli päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.–18. kesäkuuta. Koko perheen tapahtuma lupaa yleisölle monipuolista nähtävää ja koettavaa.

Erilaisten lentokoneiden lisäksi näytöksessä on esillä myös Finavian lentoasemien päästötöntä kalustoa, esimerkiksi pelastuspalvelun ”pantteri”. Katso, mitä kaikkea on luvassa!

Alpha electro -sähkölentokone

Sähkölentokone ilmassa

Uuden sukupolven kaksipaikkainen sähkölentokone Pipistrel Alpha Electro nähdään Turun lentonäytöksessä.

Sähkölentokoneen kokonaispaino on 370 kilogrammaa ja se kulkee täysin sähköllä. Koneen matkalentonopeus on 157 kilometriä tunnissa. Sähkölentokone voi lentää puolitoista tuntia kerrallaan noin 120 kilometrin säteellä.

Finavian ”pantteri” eli paloauto

Finavian paloautot rivissä.

Rosenbauer Panther 6x6 on itävaltalainen lentokenttien pelastustehtäviin suunniteltu pelastus- ja sammutusajoneuvo.

Kun paloauton tankit ovat täynnä, jättimäinen ajoneuvo painaa yhteensä 37 tonnia. Koostaan huolimatta paloauto kiihtyy 80 kilometrin tuntivauhtiin 27 sekunnissa. Ajoneuvon huippunopeus on 115 km/h.

Finavian paloautot rivissä asematasolla.

Paloauton vesisäiliöön mahtuu 13 tuhatta litraa vettä ja vaahtonestesäiliöön 1 500 litraa.

Kauko-ohjattava kattotykki suihkuttaa vettä tai vaahtoa 9 000 litraa minuutissa. Suihku ylettyy jopa 100 metrin päähän. Finavian ”pantterit” kulkevat uusiutuvalla polttoaineella.

Finavian Valtra S 394 -traktori

Finavian Valtra S 394 -traktoreita käytetään lentoasemilla ympäri Suomea erilaisissa tehtävissä. Traktorit kulkevat uusiutuvalla polttoaineella.

Talvikäytössä traktoria käytetään kiitotien harjaamiseen lumesta, jolloin sen edessä on 5 metriä leveä U-aura sekä takana harja tai lumilinko.

Finavian Valtra-traktori asematasolla.

Kun lumitöille ei ole tarvetta, traktoreilla voi niittää nurmialueita tai niitä voidaan käyttää maansiirtotöissä.

Traktorit painavat lisäosineen 15 tuhatta kiloa.

Turun lentonäytöksessä nähdään lisäksi modernien suihkuhävittäjien ja muiden lentokoneiden taidonnäytteitä. Lentonäytöksen Turun lentoasemalla järjestää Turun lentokerho ry. Tutustu päivän ohjelmaan: Turku Airshow 2023