Skip navigation

Finavian tammi-maaliskuun tilastot osoittavat koronavirusepidemian merkittävät vaikutukset lentoliikenteeseen

News Press release
Article published
7.4.2020 at 09:44
Helsinki lentoasema ulkoa.
Vastuullisuus Matkustus Yritys
Finavian uusimmat lentoliikennetilastot kertovat koronavirusepidemian huomattavista vaikutuksista lentoliikenteeseen ja lentoasemien toimintaan. Yhteensä lentomatkustajien määrä väheni kaikilla Finavian lentoasemilla tammi-maaliskuussa 20,1 %. Maaliskuussa Helsinki-Vantaalla oli peräti 57,2 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

Huoli matkustajiemme ja työntekijöidemme hyvinvoinnista koskettaa meitä syvästi. Koronavirusepidemia on konkretisoitunut monella tavalla Finavian lentoasemilla. Viikoissa maailmanlaajuiseksi muuttuneen epidemian vaikutukset koko toimialaan ovat olleet todella merkittäviä ja laaja-alaisia. Tilanne on vaikuttanut myös lentoyhtiöihin, lentoasemilla toimiviin yrityksiin, työpaikkoihin ja investointeihin.

Tämän hetkisen ennusteen mukaan arvioimme lentoliikenteen vähentymisellä olevan yli 100 miljoonan euron vaikutus Finavian liikevaihtoon vuonna 2019. Kokonaismatkustajamäärän arvioimme jäävän tänä vuonna jopa kolmanneksen viime vuodesta. Tämä on huomattavasti rajumpi pudotus, kuin mikään lentoliikenteen aikaisemmin kokema muutos.

Jotta voimme päästä tämän vaativan tilanteen yli yhdessä lentoasemayhteisön kanssa, olemme antaneet helpotuksia vuokralaistemme ja kumppaneidemme suuntaan. Myös Helsinki-Vantaan meneillään olevaa kehitysohjelmaa on toistaiseksi päätetty jatkaa taataksemme Suomen saavutettavuuden ja kilpailukyvyn myös tulevaisuudessa.” Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki kertoo.

Vielä tammikuussa 2020 matkustajien määrä noudatti viime vuotiseen tapaan maltillista kasvua. Koronavirusepidemian levittyä ensin Aasiassa, väheni matkustajien määrä merkittävästi helmikuussa varsinkin Kiinan reiteillä. Eniten vaikutukset näkyvät maaliskuun tilastoissa, jolloin Kiinan reiteillä matkusti 95,8 % vähemmän matkustajia kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

Epidemian levitessä Eurooppaan lentoyhtiöiden kysyntä laski merkittävästi viranomaisten asettamista rajoituksista ja vähentyneestä matkustamisesta johtuen. Maaliskuussa Italian reiteillä matkusti noin 4000 matkustajaa (- 89,5 %) ja Espanjan reiteillä 84000 matkustajaa (- 56,3 %). Kotimaan lennoilla matkusti 298000 matkustajaa maaliskuussa (-55,0 %) ja määrä väheni maaliskuun loppua kohden voimakkaasti viranomaisten matkustusrajoitusten astuttua voimaan. Verkostolentoasemien matkustajamäärä laski tammi‒maaliskuussa yhteensä 18,7 prosenttia. Suuremmista lentoasemista matkustajien määrä laski eniten Oulussa (-26, 0 %), Kittilässä (-13,5%) ja Rovaniemellä (-12,0%).

Tilastoissa huomioitavaa on, että Finavian ei tilastoi matkustajien kansalaisuutta, vaan matkustajien lukumääriä reiteittäin ja maittain. Kotimaan matkustaja ei toisin sanoen ole välttämättä Suomen kansalainen, vaan kotimaan sisäisellä reitillä matkustava henkilö.

Helsinki-Vantaan tilanne tällä hetkellä

Normaalina päivänä Helsinki-Vantaalta matkustaa keskimäärin 57 000 matkustajaa. Tällä hetkellä matkustajia on reilu tuhat ja määrä vähenee edelleen. 19. maaliskuuta Finavia sulki Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 1:n lähtöselvitykset ja matkatavaroiden luovutuspisteet sekä auloissa sijaitsevat palvelut. Tämä tarkoittaa, että kaikki toteutuvat lennot operoidaan toistaiseksi terminaali 2:n kautta. Myös muita terminaaliosia on suljettu sekä Schengen että non-Schengen-alueella. Kiitotie 3 suljettiin lentoliikenteeltä toistaiseksi 1. huhtikuuta.

Tällä hetkellä kaikki maahan saapuvat ja maasta lähtevät henkilöt kulkevat rajatarkastuksen kautta, ja kaikki Suomeen saapuvat matkustajat kulkevat terveysviranomaisten ylläpitämän terveystarkastuspisteen kautta. Finavia tukee viranomaisia mm. ohjeistamalla matkustajia sekä muuttamalla matkustajien ohjausta ja matkustajaprosesseja terminaaleissa ja asematasolla. Finavia on myös toteuttanut useita toimenpiteitä, jotka lisäävät väljyyttä terminaalitiloissa ja vähentävät tartuntariskiä.

Vaikka iso osa palvelupisteistä on kiinni myös muualla kuin suljetuissa terminaalitiloissa, lentoasemalla pyritään pitämään avoinna joitakin pisteitä, kuten apteekki-, kioski- ja kahvilapalveluita. Aukioloajat ovat kuitenkin tavanomaista suppeammat. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on avoinna muutamia ravintoloita, jotka myyvät ruokaa mukaan take away -annoksina.

Finavian toimista koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi kerrotaan lisää täällä.

Suurin osa verkostolentoasemista on tilapäisesti suljettu

Kansainvälisiä lentoja operoidaan vain Helsinki-Vantaalta, Turusta ja Maarianhaminasta. Tämän hetkisen tilanteen mukaan kotimaanlentoja operoidaan Helsinki-Vantaan ohella seuraavilla lentoasemilla:

  • Kuopio
  • Maarianhamina
  • Oulu
  • Rovaniemi 
  • Savonlinna

Verkostolentoasemien tilanne voi kuitenkin muuttua tilanteen jatkuessa. Kotimaan matkustajaliikenteen vähentyessä tilapäisesti Tampere-Pirkkala ja Jyväskylä ovat auki ulko- ja kotimaan rahtia, huoltovarmuutta, ambulanssilentoja ja Puolustusvoimien toimintaa varten. Myös verkostolentoasemillamme varmistetaan, että poikkeustilanteesta huolimatta yhteiskunnalle kriittiset toiminnot voivat jatkua eri puolilla Suomea.

Finavian lentoliikenteen tilastot julkaistaan kuukausittain Finavian verkkosivuilla. Päivitämme uutishuoneen tiedotettamme säännöllisesti lentoasemien toiminnan muutoksista.