Ohita navigaatio

Miten koronavirus vaikuttaa lentomatkustukseen ja Finavian lentoasemiin?

Artikkeli julkaistu
16.03.2020 klo 13:51
Arkistointipäiväys
Matkustajat odottamassa lentokoneeseen pääsyä.
Matkustus
Maailmanlaajuisesti levineen koronaviruksen hillitsemiseksi Suomen hallitus on määrännyt toteutettavaksi poikkeuksellisia toimia.

Huom! Artikkeli on siirretty arkistoon ja sisältää vanhentunutta tietoa. Siirry sivulle: Lentomatkustus koronan aikana

Valtioneuvosto päätti 4.5.2020, että rajaliikenteen säädösperustaisia rajoituksia puretaan 14.5.2020 alkaen niin, että Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä sallitaan työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne. Lisäksi Valtioneuvoston mukaan vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei suositella toistaiseksi.

Ennen uuden käytännön voimaantuloa toimitaan nykyisen käytännön mukaan, eikä Suomen kansalaisten suositella matkustavan ulkomaille.

Kaikki ulkomailta tulevat, Suomeen palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt velvoitetaan välttämään liikkumista kodin ulkopuolella ja pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vrk ajan. Lue lisää THL: tiedotteesta. Lisäksi ulkomaan lennoilta saapuvia matkustajien on vältettävä julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Helsinki-Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentoasemilla on edelleen mahdollista liikennöidä kansainvälistä liikennettä. Lisäksi poikkeusluvalla muilla Finavian lentoasemilla voi liikennöidä suomalaisten paluulentoja ja ulkomaisten turistien noutolentoja.

Kaikki Helsinki-Vantaalta lähtevät ja palaavat matkustajat kulkevat rajatarkastuksen kautta. Lisäksi kansainvälisen lentoliikenteen lentoasemilla (Helsinki-Vantaa, Turku ja Maarianhamina) tarkastetaan passi tai virallinen henkilökortti kotimaanlennoille vielä lähtöportilla. Lentoasemilla, joilta ei operoida kansainvälisiä lentoja, kotimaanlennoilla rajatarkastusta ei tehdä.

Kaikki Helsinki-Vantaalle kotimaan lennolta saapuvat matkustajat kulkevat terminaalissa omaa reittiään. Matkustajat poistuvat porttialueelta matkatavara- ja tuloaula 2A:n kautta. Kotimaanlennolta toiselle lennolle vaihtavan matkustajan tulee poistua porttialueelta ja palata turva- ja rajatarkastuksen kautta takaisin porttialueelle. Ulkomaan lennolta toiselle lennolle vaihtavan matkustajan ei tarvitse poistua porttialueelta. Ohjaamme tällä toimenpiteellä kotimaan ja ulkomaan lennoilta saapuvat matkustajat käyttämään eri kulkureittejä ja tiloja.


Päivitys 27.3.2020: Valtio järjestää Suomeen palaavalle matkustajalle tarvittaessa kuljetuksen kotiin – vältä joukkoliikennettä

Rajanylitys

Päivitys 5.5.2020: Rajavartiolaitos tiedottaa 14.5. alkaen voimaan astuvista muutoksista valtioneuvoston yleisistunnon ja päätösten jälkeen 7.5.2020.

Lisää tietoa rajanylityksestä saa Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta ja puhelimitse 050 597 2255 kello 8-18. Matkustajat voivat kääntyä myös oman lentoyhtiön puoleen matkustukseen liittyvissä kysymyksissä. Pääperiaatteet rajan ylitykseen ovat:

Suomeen saavat saapua:

 • Suomen kansalaiset
 • Suomen kansalaisten perheenjäsenet (edellyttäen että heillä on oikeus saapua ja oleskella Suomessa)
 • Suomessa oleskeluoikeutensa rekisteröineet EU-kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä
 • Suomessa oleskeluluvalla oleskelevat kolmannen maan kansalaiset

EU-kansalaiset ja muussa EU-maassa pysyvällä oleskeluluvalla oleskelevat voivat palata Suomen kautta kotimaahansa.

Muiden kuin EU-maiden kansalaiset, jotka ovat poistumassa Schengen-alueelta palatakseen kotimaahansa, voivat matkustaa Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Esimerkiksi Japanin kansalainen, joka on matkalla Pariisista Helsingin kautta Tokioon. Näissä tilanteissa matkustajan on pysyttävä Schengen ja / tai non-Schengen-alueella, eikä hänellä on lupaa tulla Suomen puolelle (ylittää valtionrajaa).

Matkustaminen omaan kotimaahan non-Schengen-maasta toiseen non-Schengen-maahan Helsinki-Vantaan kautta on sallittua. Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-alueelta ei tuolloin voi poistua. Varmista etukäteen kohdemaasta, mitkä ovat mahdolliset koronavirukseen liittyvät rajoitukset.

Matkustajaviestintä lentoasemilla

Teemme Finavialla kaikkemme, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hillitä, ja jotta voimme turvata matkustajien ja henkilöstön hyvinvoinnin. Finavia ei ole viranomainen, vaan lentoasemayhtiö, jolla ei ole viranomaisten toimivaltaa esimerkiksi mitata kuumetta tai toimittaa matkustajaa karenteeniin.

Helsinki-Vantaalla on tammikuusta lähtien ollut jaossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n koronavirukseen liittyvää ajantasaista materiaalia. Viimeisin päivitys koski karanteenia ja on laajalti näkyvissä terminaalissa ja erityisesti saapuvien matkustajien matkatavaroiden luovutusauloissa. THL:n korona-aineistoa on jaettu joka puolelle lentoasemaa sekä poistumisreiteille kuten bussiasemalle, taksiasemalle ja juna-asemille.

Terminaalissa saapuvien matkustajien matkatavaroiden luovutusauloissa on jatkuvat kuulutukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi koskien karanteenia. Kuulutuksessa velvoitetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti kaikkia ulkomailta Suomeen saapuvia välttämään liikkumista kodin ulkopuolella ja olemaan erillään muista ihmisistä karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vrk. Lisäksi ulkomaan lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan välttämään julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Karanteeniohjeistus on myös lentotieto- ja digitaalisilla näytöillä eri kielillä. Terminaalien lattioissa on lattiatarroja muistuttamassa turvaväleistä toisiin matkustajiin. T2-lähtöaulan joka toinen lähtöselvitysautomaatti on suljettu, jotta matkustajat voivat tehdä lähtöselvityksensä väljemmin.

Myös niillä lentoasemilla, joilla on edelleen mahdollista liikennöidä kansainvälistä lentoliikennettä (Helsinki-Vantaan ohella Turku ja Maarianhamina), on käytössä kuulutukset tai muu henkilökunnan ohjaus liittyen karanteeniin. Kaikilla Finavian lentoasemilla on jaossa THL:n materiaalia matkustajille.

Lue lisää: Finavian toimet koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

Valtioneuvoston tiedote 25.3.2020: Terveydenhuollon ammattilaiset vastassa matkailijoita Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Finavian verkostolentoasemien aukiolo ja palvelut

Tämän hetkisen tiedon mukaan kotimaanlentoja operoitaisiin seuraavilla lentoasemilla.

 • Helsinki-Vantaa
 • Kuopio
 • Maarianhamina
 • Oulu
 • Rovaniemi 

Tilanne voi muuttua nopeasti, joten varmista lentojen tiedot ennen lentoasemalle tuloa. Poikkeuksellisesta ja muuttuvasta tilanteesta johtuen verkostolentoasemien liikkeiden ja palveluiden aukioloaikojen muutoksia ei päivitetä verkkosivuillemme. Voit ottaa tarvittaessa suoraan yhteyden liikkeeseen tai palveluntarjoajaan.

Kotimaan matkustajaliikenteen vähentyessä tilapäisesti Tampere-Pirkkala ja Jyväskylä ovat auki ulko- ja kotimaan rahtia, huoltovarmuutta, ambulanssilentoja ja Puolustusvoimien toimintaa varten. Myös verkostolentoasemillamme varmistetaan, että poikkeustilanteesta huolimatta yhteiskunnalle kriittiset toiminnot voivat jatkua eri puolilla Suomea.

Peruutuksista ja aikataulumuutoksista tiedottavat lentoyhtiöt. Finnairin matkustustiedotteeseen pääset tästä.

Helsinki-Vantaan lennot operoidaan terminaali 2:sta

19. maaliskuuta Finavia sulki Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 1:n lähtöselvitykset ja matkatavaroiden luovutuspisteet sekä auloissa sijaitsevat palvelut. Tämä tarkoittaa, että kaikki toteutuvat lennot operoidaan terminaali 2:n kautta. Kaikki maahan saapuvat ja maasta lähtevät henkilöt kulkevat rajatarkastuksen kautta.

Lisäksi 20. maaliskuuta suljettiin osa non-Schengen-alueesta jo aikaisemmin suljettujen tilojen lisäksi. Tilanteen mukaan matkustajatiloja voidaan vielä sulkea lisää tulevina päivinä ja viikkoina.

Jos olet hakemassa matkustajaa, odotathan häntä autossa.

Muutoksia Helsinki-Vantaan lentoaseman palveluihin ja aukioloaikoihin

Vaikka iso osa palvelupisteistä menee kiinni myös muualla kuin suljetuissa terminaalitiloissa, lentoasemalla pyritään pitämään avoinna joitakin pisteitä, kuten apteekki- ja kioskipalveluita. Niiden aukioloajat ovat kuitenkin tavanomaista suppeammat.

Suurin osa verkostoasemien ravintoloista on tällä hetkellä kiinni. Matkustajat voivat normaalien turvatarkastusohjeiden mukaisesti tuoda joitain ruokatuotteita porttialueelle ja lentokoneeseen. Myös oman vesipullon voi täyttää kaikilla Finavian lentoasemilla.

Matkustajia pyydetään tarkistamaan palvelujen aukioloajat Finavian verkkosivuilta.

Pysäköinti- ja loungevarauksia koskevat ohjeet Helsinki-Vantaan lentoasemalla

 • Jos joudut perumaan ennakkoon varaamasi pysäköinnin, voit perua sen kuluitta viimeistään kuusi tuntia ennen varauksen alkamista seuraamalla varausvahvistussähköpostin peruutuslinkkiä.
 • Jos joudut perumaan ennakkoon varaamasi loungepaikan, voit perua sen kuluitta viimeistään 24 tuntia ennen varauksen alkamista seuraamalla varausvahvistussähköpostin peruutuslinkkiä.
 • Pysäköinnin ja /tai loungepaikan maksu palautetaan sinulle mahdollisimman pian.

Rahti- ja tavaraliikenne

Rahti- ja tavaraliikenne jatkuu normaalisti kaikilla avoinna olevilla lentoasemilla.

Varautuminen ja viranomaisten ohjeet

Finavia aloitti heti helmikuun alussa tehostetut siivoukset ja käsidesin jakelun asiakaspalvelupisteissä. Lentoasemilla on jaossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeita matkustajille ja työntekijöille. Lue, miten Finavia varautunut epidemiaan ja millaisia keinoja lentoasemilla käytetään.

Finavian ja sen lentoasemien sopeutustoimet

Liikenteen vähentymisen vuoksi Finavia kävi yt-neuvottelut vakituisen henkilöstönsä lomautuksista. Tästä voit lukea tiedotteemme.

Lentoliikenne vähenee dramaattisesti ja lähes loppuu tilapäisesti. Finavia tekee kaikkensa, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hillitä ja jotta voimme turvata henkilöstön ja matkustajien hyvinvoinnin, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Mäki jatkaa, että korona edellyttää poikkeuksellisia toimia. Vaikutukset ulottuvat lentoyhtiöistä ja Finaviasta myös lentoasemalla toimivien yritysten henkilöstöön ja talouteen. Mäki uskoo kuitenkin, että Finavian strategia ja sen toiminnan peruspilarit ovat vahvoja ja kantavat yli koronakriisin.

Päivitys 5.5.2020 klo 16.00 Päivitetty tieto valtioneuvoston päätöksestä rajaliikenteen muutoksista 14.5.2020 alkaen.

Päivitys 15.4.2020 klo 12:00 Päivitetty tieto: Hallitus päätti Uudenmaan liikkumisrajoituksen kumoamisesta 15.4.2020

Päivitys 9.4. klo 13.15 Kotimaan lentoja operoivien kenttien lista päivitetty

Päivitys 8.4. klo 10:45 Päivitetty tieto, että joka toinen lähtöselvitysautomaatti on tarkoituksella suljettu ja lattioissa on turvavälitarroja.

Päivitys 7.4. klo 12.10 Rajaliikenteen rajoituksia jatketaan, linkki Sisäministeriön tiedotteeseen

Päivitys 3.4. klo 11.00 Kotimaan lentoja operoivien kenttien lista päivitetty

Päivitys 1.4.2020 klo 13.40 Jos olet hakemassa matkustajaa, odotathan autossa

Päivitys 31.3.2020 klo 14.49: Ravintoloiden toiminta Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Päivitys 28.3.2020 klo 9:50: Päivitetty tieto Uudenmaan liikkumisrajoituksista

Päivitys 25.3.2020 klo 15:30 Lisätty linkki Valtioneuvoston tiedotteeseen kohtaan Matkustajaviestintä lentoasemalla

Päivitys 23.3.2020 klo 15.27 Tiedote päivitetty, STM:n ohjeistuksen mukaisesti, matkustajia kehoitetaan välttämään julkisen liikenteen käyttöä lennolta saapuessaan.

Päivitys 21.3.2020 klo 15:40: Tiedote päivitetty kotimaan saapuvien matkustajien ohjeiden osalta ja lisätty tietoa matkustajaviestinnästä

Päivitys 19.3.2020 klo 18:18: Tiedotteeseen tarkennettu tieto rajatarkastuksista.

Päivitys 19.3.2020 klo 15.10: Tiedotteeseen lisätty tieto Oulun lentoasemaa koskeva tieto palautuslennoista.

Päivitys 19.3.2020 klo 12: Tiedotteeseen lisätty Lapin lentoasemia koskeva tieto palautuslennoista.

Päivitys 19.3.2020 klo 9.00: Tiedotteeseen tarkennettu rajatarkastuksia ja rajanylitystä koskevia tietoja sekä Rajavartiolaitoksen yhteystiedot.

Päivitys 18.3.2020 klo 13.20: Tiedotteeseen lisätty työmatkaliikennettä koskeva kohta sekä linkki Rajavartiolaitoksen sivuille.

Päivitys 18.3.2020 klo 13.15: Tiedotteeseen lisätty tietoa avoinna olevista lentoasemista ja Helsinki-Vantaata koskevista muutoksista

Päivitys 18.3.2020: Tietoja päivitetty lisävaikutusten osalta ja lisätty linkki Rajavartiolaitoksen tiedotteeseen.

Päivitetty 17.3.2020 klo 16:30: Hallitus tiedotti 17.3., että Suomi alkaa rajoittaa rajaliikennettä torstaista 19.3. alkaen huhtikuun puoliväliin saakka. Välttämätön työmatkaliikenne sekä rahti- ja tavaraliikenne jatkuvat normaalisti. Kotimaan lentoliikenne jatkuu Suomessa, kansainvälinen lentoliikenne keskittyy rajoitusten ajan Helsinki-Vantaalle, Turkuun ja Maarianhaminaan. Selvitämme parhaillaan, mitä määräykset lentoasemillemme konkreettisemmin tarkoittavat.

Päivitetty 16.3.2020 klo 18.56: Hallituksen tiedotustilaisuudessaan kertomat poikkeustoimet lentomatkustukseen liittyen.