Little Airport - Lasten lentoasema

Pikkuisen hauskempaa ja mutkatonta matkustamista pienille matkustajille ja perheille.

Mikään ei ole hauskempaa kuin matkustaa perheen kanssa. Lasten kanssa reissaaminen on helppoa, palkitsevaa ja mikä tärkeintä, hauskaa! Tässä pikkuisen vinkkejä jo etukäteen.

Lasten oma passi

Uusien passimääräysten myötä myös lapsella tulee olla oma passi.Tämän lisäksi matkalle voi tarvita mukaan myös muita dokumentteja, kuten koronatodistuksen.

Ennen matkaan lähtöä kannattaa vielä kertaalleen tarkistaa, mitä dokumentteja kohdemaahan matkustaminen edellyttää. Ajantasaisen tiedon löytää maan viranomaisten verkkosivuilta. Lisäksi monet lentoyhtiöt tarjoavat tietoa kohdemaista ja niiden vaatimuksista, kuten Finnair, jolla tieto on sivuston matkustusrajoituskartassa.

Lue lisää passintarkastuksesta lentoasemalla
 

Pakkaaminen

Kun koko perhe matkustaa, pakkaaminen on oma taiteenlajinsa. Tyylejä on monia, useimmiten määränpäässä huomataan, että tavaraa on tullut matkaan liikaakin. Monet kokeneet matkustajat vannovat matkalaukun sisällön jakamiseen tiiviisti pienempiin osiin. Esimerkiksi eri kokoisista Minigrip-pusseista voi tyhjentää ilman pois, kun niihin on lajiteltu tavarat.

On hyvä antaa lasten harjoitella omien matkatavaroiden pakkaamista pienestä pitäen. Kouluikäinen voi jo hyvin itse laatia listan, jonka voi yhdessä käydä vielä läpi aikuisen kanssa.

Muista myös pakata mukaan kirjoja, pelejä tai muuta pikkumatkustajille sopivaa ajanvietettä lennolle ja lentoasemalla odotteluun.

Matkarattaat ja vauvanvaunut

Lastenvaunujen osalta käytännöt vaihtelevat lentoyhtiön mukaan. Kysy vinkkejä pakkaamiseen lentoyhtiöltäsi jo etukäteen tai viimeistään lähtöselvityksessä.

Pakkaa koneen ruumaan menevät rattaat ja vaunut suojapussiin. Jotkut lentoyhtiöt antavat matkustajille lähtöselvityksessä suojapussin ilmaiseksi.

Mikäli omat rattaat pitää jättää jo lähtöselvitykseen, ei huolta. Pienillä matkustajilla on mahdollisuus jatkaa matkaa terminaalissa lentoaseman matkarattaissa.

Lähtöselvitys

Lähtöselvitys tapahtuu sen lentoyhtiön ohjeiden mukaan, jonka matkaan olette lähdössä. Moni lentoyhtiö tarjoaa matkaselvityksen verkossa tai automaatilla lentoasemalla. Lähtöaulasta löytyvien lähtöselvitysautomaattien käyttö on helppoa ja ne sujuvoittavat matkantekoa!

Lähtöselvityksen lisäksi kannattaa varata aikaa myös koronatodistusten tarkastusta varten. Vaikka tarkistuspiste ja todistuksen esittäminen saattaa tuntua jännittävältä, ei ole syytä huoleen: Finavian lentoasemilla lapset voivat asioida pisteellä yhdessä vanhemman kanssa.

Turvatarkastus

Turvatarkastus on jännä paikka. Turvatarkastajat auttavat mielellään lasten kanssa matkustavia. Myös unikaverit ja muut lelut pääsevät turvatarkastukseen. Se on hyvä kertoa lapselle etukäteen.

Vauvan ruoan saa viedä läpi turvatarkastuksesta. Muista kuitenkin poistaa ruoka käsimatkatavaroista tarkastuksen ajaksi ja ja esittää turvatarkastajalle. Ruokaa ja nesteitä voi kuljettaa käsimatkatavaroissa matkan aikana tarvittavan määrän. Vauvana pidetään alle 2-vuotiasta lasta, joka matkustaa niin sanotulla infant-lipulla ja jolla ei ole omaa istumapaikkaa koneessa.

Ohjeita turvatarkastukseen

Pienten ruokaa lentoasemalla

Omien vauvanruokien ja tuttipullon lämmittäminen onnistuu lentoasemien kaikissa ravintoloissa ja kahviloissa.

Hieman isommille lapsille voi tiedustella sopivia annoksia suoraan ravintoloista ja kahviloista. Niihin voi ottaa tarvittaessa yhteyttä myös etukäteen kotisivuillamme annettujen yhteystietojen avulla.

Lastenhoitohuoneet

Vaipanvaihto onnistuu lentoaseman wc-tiloissa, joissa on joko erillinen hoitohuone tai wc-tiloihin sijoitettu hoitotaso.

Bongaa lentokone

Yksi tärkeimpiä puuhia lentokentällä on tietenkin erilaisten lentokoneiden bongailu. Koneiden värejä, moottoreita ja pitkiä siipiä onkin kiva ihastella yhdessä.

Ilmainen wifi-yhteys

Videoiden, lastenohjelmien ja -laulujen kuunteleminen esimerkiksi tabletilla on helppo. Nopea ja maksuton wifi-yhteys on tarjolla sekä pienille, keskikokoisille että vähän suuremmillekin ilman erillisiä tunnuksia.

Kotiin palaaminen

Vaikka reissussa on hauskaa, on aina matkan jälkeen mukava palata kotiin. Matkalta paluun kohdalla on myös hyvä muistaa tarkastaa ajantasaiset ohjeet ulkomailta palaaville hyvissä ajoin ennen paluulentoa. Matkakohteesi lentoaseman verkkosivuilta löydät ohjeet paluulennolle lähtöön.

Lue lisää matkustukseen liittyvästä ohjeistuksesta.

Helsinki-Vantaan lentoasema kehittyy

Lentoaseman uudet upeat tilat ja nykyaikaiset palvelut on otettu käyttöön. Muun muassa lähtöselvitys ja turvatarkastus ovat uudistuneet.