Näin pakkaat matkatavarat lennolle

Katso tästä, mitä saa viedä turvatarkastuksen läpi ja mitä ei. Mitkä tavarat kuljetat lentokoneen ruumassa ja mitä voit viedä mukanasi matkustamoon käsimatkatavaroissa? Jotkut aineet ja esineet ovat sellaisia, ettei niitä saa lainkaan ottaa mukaan lentokoneeseen.

Tarkista, voitko ottaa tuotteen mukaasi lennolle

Kosmetiikkaa, elintarvikkeita ja alkoholia koskevat turvatarkastussäännöt

security_check_plastic_bag.jpg

Nesteitä voit viedä matkustamoon korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Yhteensä niitä saa olla vain sen verran, mitä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin.

Tätä isommat pakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkalaukkuun.

Nesteitä ovat juomien ja selkeästi nestemäisten tuotteiden lisäksi lähes kaikki kosmetiikkatuotteet ja useat elintarvikkeet. Nesteitä ovat muun muassa ihovoiteet, hammastahnat, ripsivärit, aerosolit, geelit, hedelmä-, kala-, ja lihasäilykkeet, pakasteet, voit, tuorejuustot, rahkat jne.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tuotetta voi levittää, se on nestettä.

Poikkeuksen tekevät  vauvanruuat ja äidinmaidonkorvikkeet sekä erikoisruokavalioon liittyvät nesteet, joita voi kuljettaa käsimatkatavaroissa matkan aikana tarvittavan määrän.

Myös reseptilääkkeet saat viedä matkustamoon alkuperäispakkauksessa matkustajan nimellä varustettuna. Ulkomaille matkustettaessa on hyvä selvittää kohdemaan säännöt.

Huom! Yli 500 millilitran kokoista hiuskiinnettä ei saa lainkaan  viedä lentokoneeseen. Sitä ei siis saa pakata käsimatkatavaraan eikä ruumaan menevään matkatavaraan.

Pakkaa muualta kuin lentoasemilta tai lentokoneesta ostettu alkoholi ruumaan menevään matkatavaraan. Huomaa, että yli 70-prosenttista alkoholia ei saa lainkaan kuljettaa lentokoneessa. Selvitä etukäteen myös kunkin maan tullimääräykset.

Lentoasemilta ja lentokoneesta ostetut tax free -nesteet voi viedä lentokoneen matkustamoon. Jatkomatkustajat saavat kuljettaa vaihtokentän turvatarkastuksen läpi tax free -juomat edellyttäen, että tuotteet on kuvan esittämällä tavalla pakattu sinetöityyn, avaamattomaan ja läpinäkyvään kassin, jossa on selvästi esillä ostoskuitti.

Power bankien, akkujen ja elektroniikan kuljettaminen

Varavirtalähteiden kuten puhelinten ja laptopien power bankien ja irtonaisten akkujen kuljetus on sallittua vain käsimatkatavaroissa. Katso tarkemmat ohjeet sivun yläosassa olevasta hakupalvelusta.

Omaan käyttöön tarkoitetun kulutuselektroniikan kuten kamerat, puhelimet ja tietokoneet saa kuljettaa joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa. Arvokkaat ja tärkeät esineet kannattaa pakata käsimatkatavaraan.

Saksien, veitsien, tulitikkujen, tupakansytyttimien ja sähkötupakan ohjeet

Sakset, veitset, monitoimityökalut, viinipulloavaajat jne. on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan. Pienet kynsisakset, joiden terän enimmäispituus on kuusi senttimetriä, sekä neulepuikot ja virkkuukoukut voit viedä matkustamoon käsimatkatavarana.

Voit ottaa matkustamoon vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen, jonka saat kuljettaa vain taskussasi. Niitä ei saa kuljettaa pakattuna käsimatkatavaroihin eikä ruumassa. Varmista, ettei sytytin sisällä kiellettyjä sytytinnesteitä. USA:n lennoilla tulitikut ja sytyttimet ovat kokonaan kiellettyjä.

Sähkösavukkeet, sähköpiiput, sähkösikarit ja muut vastaavat hengityshöyryjä tuottavat laitteet on kuljetettava käsimatkatavaroissa, taskussa tai käsilaukussa. Niitä ei saa pakata ruumamatkatavaraan.

Kalastus-, retkeily-, metsästys-, ja hiihtotarvikkeiden pakkaaminen

Sukset ja jääkiekkomailat kuljetetaan ruumassa. Luistimien ja golf-mailojen pakkausohjeet vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Osa yhtiöistä sallii niiden kuljettamisen käsimatkatavarana, osa ei. Ohjeet on hyvä varmistaa etukäteen omalta lentoyhtiöltä.

Muun muassa aseita, hiihtovarusteita, lumivyörypakkauksia koskien on annettu tarkkoja ohjeita. Tarkista ne alla olevista linkeistä.

Pakkausohjeet metsästäjille, retkeilijöille ja kalastajille

Pakkausohjeet hiihtäjille, lumilautailijoille ja laskettelijoille

Näitä ei saa kuljettaa lentokoneessa

Helposti syttyvät, myrkylliset tai syövyttävät aineet kuten sytytysnesteet ja ilotulitteet on kokonaan kielletty. Tunnistat ne useimmiten tuotepakkauksen kyljessä olevasta varoitusmerkistä.

Lisää tietoa

Yleisiä pakkausohjeita

Miten turvatarkastuksessa toimitaan ja mitä tapahtuu, jos mukana on kiellettyjä esineitä tai aineita

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kotisivut