Näin pakkaat matkatavarat lennolle

Selvitä ennen lentoasemalle tuloa, mitä saat viedä turvatarkastuksen läpi ja mitä et. Mitkä tavarat kuljetat lentokoneen ruumassa ja mitä voit viedä mukanasi matkustamoon käsimatkatavaroissa? Jotkin aineet ja esineet ovat sellaisia, ettei niitä saa lainkaan ottaa mukaan lentokoneeseen.

Elektroniikka

Pakkaa varavirtalähteet (power bankit) ja akut aina käsimatkatavaraan. Ruumassa niiden kuljettaminen on kielletty. Väärin pakatut akut ja paristot ovat paloturvallisuusriski.

Tarkista akkujen ja paristojen energiasisältö. Yhden pariston tai akun energiasisältö saa olla enintään 100 Wh. Jos energiasisältö on 100–160 Wh, pyydä lupa kuljettamiseen lentoyhtiöltä ennen matkaa. Silloinkin akkuja tai paristoja voi olla mukana enintään kaksi kappaletta.

Puhelimet, kannettavat tietokoneet, tabletit, kamerat, kuulokkeet ja viihde-elektroniikka kannattaa ottaa mukaan matkustamoon.

Nesteet: Kosmetiikka ja elintarvikkeet

Voit kuljettaa käsimatkatavaroissa yhteensä kaksi litraa nestepakkauksia Helsinki-Vantaan lähtöaulan turvatarkastuksessa.

Finavian alueellisten lentoasemien ja Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksessa nesteitä voit viedä matkustamoon korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Yhteensä niitä saa olla vain sen verran, mitä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin.Tätä isommat pakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkalaukkuun.

Nesteitä ovat juomien ja selkeästi nestemäisten tuotteiden lisäksi lähes kaikki kosmetiikkatuotteet ja useat elintarvikkeet. Nesteitä ovat muun muassa ihovoiteet, hammastahnat, ripsivärit, aerosolit, geelit, hedelmä-, kala-, ja lihasäilykkeet, pakasteet, voit, tuorejuustot, rahkat jne.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tuotetta voi levittää, se on nestettä.

Poikkeuksen tekevät vauvanruuat ja äidinmaidonkorvikkeet sekä erikoisruokavalioon liittyvät nesteet, joita voi kuljettaa käsimatkatavaroissa matkan aikana tarvittavan määrän. Vauvana pidetään alle 2-vuotiasta lasta, jolla ei ole omaa istumapaikkaa koneessa.

Huom! Yli 500 millilitran kokoista hiuskiinnettä ei saa lainkaan viedä lentokoneeseen. Sitä ei siis saa pakata käsimatkatavaraan eikä ruumaan menevään matkatavaraan.

Nesteet: Alkoholi

Voit kuljettaa käsimatkatavaroissa yhteensä kaksi litraa nestepakkauksia Helsinki-Vantaan lähtöaulan turvatarkastuksessa.

Finavian alueellisten lentoasemien ja Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksessa nesteitä voit viedä matkustamoon korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Yhteensä niitä saa olla vain sen verran, mitä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin.

Huomaa, että yli 70-prosenttista alkoholia ei saa lainkaan kuljettaa lentokoneessa. Selvitä etukäteen myös kunkin maan tullimääräykset.

Lentoasemilta ja lentokoneesta ostetut tax free -nesteet voi viedä lentokoneen matkustamoon.

Jos vaihdat konetta matkan aikana, voit kuljettaa vaihtokentän turvatarkastuksen läpi tax free -juomat edellyttäen, että tuotteet on pakattu alla olevan kuvan esittämällä tavalla. Kassin pitää olla sinetöity, avaamaton ja läpinäkyvä, jossa on selvästi esillä ostoskuitti.

Tax free turvapussi

Terävät esineet: sakset, veitset yms.

Sakset, veitset, monitoimityökalut, viinipulloavaajat jne. on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan. Pienet kynsisakset, joiden terän enimmäispituus on kuusi senttimetriä, sekä neulepuikot ja virkkuukoukut voit viedä matkustamoon käsimatkatavarana.

Tulitikut, sytyttimet, sähkötupakka

Voit ottaa matkustamoon vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen, jonka saat kuljettaa vain taskussasi. Niitä ei saa kuljettaa pakattuna käsimatkatavaroihin eikä ruumassa. Varmista, ettei sytytin sisällä kiellettyjä sytytinnesteitä. USA:n lennoilla tulitikut ja sytyttimet ovat kokonaan kiellettyjä. Roihusytyttimet, pistoliekkisytyttimet sekä plasmasytyttimet ovat kiellettyjä henkilön yllä, jos näissä ei ole suojaa, joka mahdollistaa tupakansytyttimen käytön vain kahden toisistaan riippumattoman toiminnon jälkeen.

Sähkösavukkeet, sähköpiiput, sähkösikarit ja muut vastaavat hengityshöyryjä tuottavat laitteet on kuljetettava käsimatkatavaroissa, taskussa tai käsilaukussa. Niitä ei saa pakata ruumamatkatavaraan.

Kalastus-, retkeily-, metsästys- ja urheiluvälineet, soittimet

Sukset ja jääkiekkomailat kuljetetaan ruumassa. Suksien, jääkiekkomailojen, Luistimien, soittimien ja golf-mailojen pakkausohjeet vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Osa yhtiöistä sallii niiden kuljettamisen käsimatkatavarana, osa ei. Ohjeet on hyvä varmistaa etukäteen omalta lentoyhtiöltä.

Viranomaiset ovat antaneet tarkkoja ohjeita aseita, hiihtovarusteita kuten lumivyörypakkauksia ja retkeilyvarusteita koskien.

Reseptilääkkeet ja nestemäiset lääkkeet

Saat viedä reseptilääkkeet matkustamoon. Jos matkustat ulkomaille, tarkista kohdemaan säännöt lääkkeiden maahantuonnista.

Voit jättää nestemäiset lääkkeet laukkuusi turvatarkastuksen ajaksi Helsinki-Vantaan lähtöaulan turvatarkastuksessa. Finavian alueellisten lentoasemien ja Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksessa nestemäiset lääkkeet on otettava ulos laukusta läpivalaisun ajaksi. Suosittelemme kuljettamaan nestemäiset lääkkeet alkuperäisessä pakkauksessa. Voit myös pyytää, että lääkkeesi mahdollinen turvatarkastus suoritetaan sivummalla yksityisyyden varmistamiseksi.

Näitä ei saa kuljettaa lentokoneessa

Helposti syttyvät, myrkylliset tai syövyttävät aineet kuten sytytysnesteet ja ilotulitteet on kokonaan kielletty. Tunnistat ne useimmiten tuotepakkauksen kyljessä olevasta varoitusmerkistä.

Ks. myös Tulitikut, sytyttimet, sähkötupakka, Nesteet ja Alkoholi sekä ohjeet aseiden, hiihto- ja retkeilyvarusteiden kuljettamiseen.