Turvatarkastus

Turvatarkastus tehdään matkustajille ja heidän käsimatkatavaroilleen lähtöselvityksen jälkeen ennen porttialueelle menoa. Ruumaan menevät matkatavarat luovutetaan jo lähtöselvityksessä turvatarkastettavaksi.

Selvitä jo ennen lentoasemalle tuloa, mitä tavaroita, aineita ja esineitä kuljetetaan käsimatkatavaroissa ja ruumamatkavarassa sekä mitä ei lainkaan saa ottaa lennolle mukaan. Katso sivuiltamme, miten pakkaat matkatavarat oikein jo kotona.

Kun tulet turvatarkastukseen

Kaikki käsimatkatavarat on asetettava turvatarkastuslinjastolle läpivalaisua varten. Irralliset tavarat tulee asettaa linjastolta saatavaan muoviseen tavarakaukaloon.

 • Laita avaimet ja kolikot laukkuun tai takintaskuun. Housuntaskuissa ja muualla vaatteissa ne aiheuttavat turhia hälytyksiä.
 • Riisu takkisi ja jakkusi.
 • Riisu myös runsaasti metallia sisältävät vyöt ja kellot sekä isot metallikorut. Usein myös koroissa on metallia, joten kengätkin voi halutessaan panna läpivalaistavaksi.
 • Ota laukusta esille tabletit, kannettavat tietokoneet, varavirtalähteet ja muut laitteet, joissa on akku tai paristo. Pienet nappiparistolliset laitteet, kuten auton avaimet, voi jättää laukkuun.
 • Vaihtomatkustajien turvatarkastuspisteellä tulee ottaa esille ainoastaan tabletit, kannettavat tietokoneet ja isot järjestelmäkamerat.
 • Kannettavat tietokoneet ja tabletit tulee ottaa ulos omista kantokasseistaan. Tabletin kiinteää suojakuorta ei tarvitse poistaa.
 • Ota laukusta esille kaikki nesteet, nestemäiset lääkkeet ja vauvanruuat. Kertaa nesteitä koskevat pakkausohjeet.
 • Aseta kaikki laukusta poistetut tavarat läpivalaisuhihnalle muovissa tavarakaukaloissa.
 • Esitä paperinen tai mobiililaitteessa oleva koneeseen nousukorttisi turvatarkastajalle. Helsinki-Vantaalla koneeseen nousukortti esitetään jo ennen turvatarkastukseen menoa digiportin lukijaan.
 • Kävele metallinilmaisinportin läpi.

Jos metallinilmaisin hälyttää

Jos metallinilmaisinportti hälyttää, turvatarkastaja selvittää hälytyksen syyn. Matkustajaa pyydetään poistamaan mahdollinen hälytyksen aiheuttaja ja sen jälkeen kävelemään uudelleen metallinilmaisinportin läpi.

Matkustajan vaatteet ja vartalo voidaan tarkastaa myös käsin tunnustelemalla. Tarvittaessa turvatarkastajan on tarkastettava housujen ja hameen vyötärön sisäpuoli sormilla tunnustellen.

Parhaiten käsintarkastukselta välttyy, kun poistaa päältään kaikki mahdolliset metalliesineet ja asettaa ne läpivalaisuhihnalle tarkastettavaksi. Paljetit, metallinapit ja alusasujen tukikaaret saattavat aiheuttaa hälytyksen.

Lentoturvallisuusviranomainen Traficom edellyttää, että tietty määrä turvatarkastuksen läpikulkevista on joka tapauksessa tarkastettava tarkemmin satunnaisotannalla. Finavian lentoasemilla satunnaisotantaan perustuva tarkastus tehdään ETD-laitteella eli räjähdysainejäämäilmaisimella.

Entä jos mukana on kiellettyjä tavaroita?

Jos käsimatkatavaroissa on esineitä tai aineita, joiden kuljettaminen lentokoneessa on kielletty, joudut luovuttamaan ne hävitettäväksi. Jos sinulla on riittävästi aikaa ennen lennon lähtöä, voit palata turvatarkastuksesta ja

 • mennä uudelleen lähtöselvitykseen jättääksesi käsimatkatavarat ruumassa kuljetettavaksi tai
 • jättää kielletyn tavaran saattajalle tai viedä sen autoon

Jos ruumassa kuljetettavista matkatavaroista löytyy kiellettyjä esineitä, ne poistetaan matkatavaroista. Haltuunotettuja tavaroita säilytetään muutaman viikon ajan, ja voit hakea ne myöhemmin lentoaseman lähellä sijaitsevasta säilytyspisteestä. Säilytyspisteiden käytännöt ovat lentoasemakohtaisia, ja osa palveluntarjoajista perii säilytyksestä korvauksen. Tarkemmat ohjeet tavaroiden noutamisesta jätetään matkalaukkuun poistettujen tavaroiden tilalle.

Mikäli haltuunotettuja esineitä ei noudeta säilytysaikana: Säilytysajan jälkeen kaikki Finavian lentoasemilla turvatarkastuksessa haltuunotetut tavarat hävitetään, kierrätetään tai lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Lisää tietoa turvatarkastuksesta

Taustatietoa turvatarkastuksista

Lentomatkustajien turvatarkastuksia säätelevät EU-maissa yhteiset säännöt, joilla pyritään varmistamaan matkustamisen turvallisuus ja sujuvuus.

Suomessa turvatarkastusta koskevista määräyksistä vastaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom, joka on myös kansallinen turvatarkastuksia valvova viranomainen. Traficomin kotisivuilta saat taustatietoa turvatarkastuksista.

Tietosuojaseloste: Turvatarkastuksen ja vartioinnin raportointijärjestelmä (PDF)