Säkerhetskontroll

En säkerhetskontroll av passagerare och deras handbagage görs efter incheckningen, före genomgången till avgångshallområdet. Resegods som ska transporteras i lastrummet lämnas vid incheckningen för säkerhetskontroll.

Innan du kommer till flygplatsen ska du ta reda på vilka saker, ämnen och föremål som ska transporteras i handbagaget och vilka som ska transporteras i lastrumsbagaget, och vilka saker du inte alls får ta med dig på flyget. Mer information om hur du packar bagaget rätt redan hemma finns på vår webbplats.

När du kommer till säkerhetskontrollen

Allt handbagage ska läggas på bandet vid säkerhetskontrollen för genomlysning. Alla lösa föremål ska läggas i de plastlådor som finns vid säkerhetskontrollen.

 • Lägg nycklar och mynt i väskan eller jackfickan. I byxfickorna och på andra ställen i kläderna utlöser de onödiga alarm.
 • Ta av dig jackan och kavajen.
 • Ta av dig bälten och klockor som innehåller mycket metall och stora metallsmycken. Ofta innehåller även klackar metall. Om du vill, kan du därför låta genomlysa dina skor.
 • Ta ut surfplattor, bärbara datorer, reservbatterier och övrig elektronisk utrustning som har ackumulator eller batteri ur väskan. Små apparater med knappcellsbatterier, såsom bilnycklar, kan lämnas kvar i väskan.
 • Vid säkerhetskontrollen för transferpassagerare behöver endast surfplattor, bärbara datorer och stora systemkameror tas fram.
 • Bärbara datorer och surfplattor ska tas ut ur sina transportväskor. Surfplattans fasta skal behöver inte tas bort.
 • Hygienprodukter som har en ackumulator eller batterier ska tas ut ur väskan, men de får gärna vara kvar i sina skyddsfodral eller -påsar.
 • Ta ut alla vätskor, mediciner i flytande form och barnmat ur väskan. Repetera anvisningarna för packning av vätskor.
 • Lägg alla saker som du har tagit ut ur väskan i plastlådor på genomlysningsbandet.
 • Visa upp ditt boardingkort i pappersform eller på en mobil enhet för säkerhetskontrollanten. På Helsingfors-Vanda flygplats skannar du boardingkortet i en biljettgranskningsautomat redan innan du går till säkerhetskontrollen.
 • Gå genom metalldetektorporten.

Om metalldetektorn slår larm

Om en metalldetektorport ger larm tar säkerhetskontrollanten reda på orsaken. Passageraren ombeds ta bort föremål som kan ha orsakat larmet och sedan gå genom metalldetektorporten en gång till.

Passagerarens kläder och kropp kan också kontrolleras manuellt. Vid behov ska säkerhetskontrollanten även kontrollera byx- eller kjollinningens insida genom att känna efter med fingrarna.

Det bästa sättet att undgå manuell kontroll är att ta bort alla metallföremål du har på dig och lägga dem på bandet för genomlysning. Paljetter, metallknappar eller stödbyglar i underkläder kan orsaka larm.

Trafiksäkerhetsverket (Traficom) kräver att vi i vilket fall som helst undersöker ett visst antal av dem som passerar säkerhetskontrollen noggrannare genom slumpmässigt urval. På Finavias flygplatser utförs kontrollen utifrån det slumpmässiga urvalet med ETD-utrustning, dvs. en sprängämnesdetektor.

Och vad händer med förbjudna föremål?

Om du har föremål eller ämnen i handbagaget som är förbjudna i flygplanet måste du överlämna dem för att förstöras. Om du har tillräckligt med tid innan ditt flyg avgår kan du gå tillbaka ut från säkerhetskontrollen och

 • gå till incheckningen för att överlämna handbagaget för transport i lastrummet eller
 • ge det förbjudna föremålet till den person som förde dig till flygplatsen eller föra det till din bil

Om förbjudna föremål hittas i lastrumsbagaget avlägsnas också dessa ur bagaget. Föremål som avlägsnats från lastrumsbagaget förvaras i några veckor och du kan hämta dem senare från förvaringspunkt nära flygplatsen. Förvaringsplatsernas praxis varierar efter flygplats och en del av tjänsteleverantörerna uppbär en avgift för förvaringen. Närmare anvisningar om var föremålen kan avhämtas lämnas i resväskan i stället för de avlägsnade föremålen.

Om beslagtagna föremål inte hämtas under förvaringstiden: Alla föremål som beslagtagits i säkerhetskontrollen på Finavias flygplatser kasseras, återvinns eller doneras till välgörenhet efter förvaringstiden.

Mer information om säkerhetskontrollen

Bakgrundsinformation om säkerhetskontroller

Säkerhetskontroller på flygpassagerare regleras i EU-länderna av gemensamma regler i syfte att säkerställa säkerheten och smidigheten på resorna.

För bestämmelserna om säkerhetskontroll i Finland ansvarar Trafiksäkerhetsverket (Traficom), som också är den nationella myndighet som övervakar säkerhetskontrollerna. På Traficoms webbplats får du bakgrundsinformation om säkerhetskontroller.

Dataskyddsbeskrivning: Rapporteringssystemet för säkerhetskontroller och bevakning (PDF)